Atgriezties pie raksta

Kāds pagastvecis – tāds deputāts?

Pagājušās nedēļas notikumi Ogresgala pagastā, kad – nenoskaidrotos apstākļos – Ogres upē ieplūda ievērojams daudzums, visticamāk, organiskas izcelsmes mēslojuma, visai skaudri parādīja – pagasta vadībai ir tikai visai aptuvens priekšstats par to, kas notiek viņu gādībā nodotajā teritorijā.

Pagasta pārvaldnieks Jānis Latišs (kurš tagad jau pametis šo amatu, jo vēlēšanās iekļuva Ogres novada domē no partijas "Ogres novadam" saraksta) demonstrēja tik apbrīnojamu nekompetenci un arī neieinteresētību par viņam uzticētajiem tiešajiem pienākumiem, ka gluži neviļus radās jautājums – vai, izrādot tik paviršu attieksmi pret darbu pagastveča postenī, Latiša kungs spēs būt atbildīgs un darboties varošs, lemjot jautājumus par visa novada attīstību un nākotni.


Mēsli no Ogresgala sasniedz pilsētu
Pirmās ziņas par to, ka, iespējams, Ogresgala pagasta teritorijā Ogres upē tikušas iepludinātas fekālijas, parādījās jau pagājušās nedēļas nogalē – cilvēki sūdzējās par nepatīkamu specifisku aromātu, un arī vizuāli bija redzamas nepārprotami organiskas izcelsmes piesārņojuma zonas. Tā kā šīs parādības bija vērojamas, sākot no Rankas upes ietekas Ogrē un tālāk Daugavas virzienā, visai loģiski radās secinājums, ka piesārņojuma avots meklējams Ogresgala pagasta teritorijā – visticamāk, mēslus upē iepludinājis kāds uzņēmums, kas nodarbojas ar cūku audzēšanu.


Piesārņojums pamazām sasniedza arī Ogres pilsētas teritoriju un daļēji bija vērojams pat pie Līkā tilta.


Neapmeklē jau pirmo domes sēdi
19.jūnija ārkārtas domes sēdē informatīvajā daļā deputātiem tika sniegts ziņojums par situāciju un visi vēlējas dzirdēt tolaik vēl Ogresgala pagasta pārvaldnieka amatā esošā deputāta Jāņa Latiša skaidrojumu un to, kas ticis darīts, lai atrastu piesārņojuma cēloni un ekstremālo situāciju novērstu. Diemžēl nācās vilties, jo Latiša kungs (jau deputāta otrajā darba dienā) ar savu klātbūtni doms ārkārtas sēdi nebija pagodinājis.


Protams, varēja pieņemt, ka pagasta pārvaldnieks atrodas "kaujas postenī" kopā ar vides aizsardzības speciālistiem un citām atbildīgajām amatpersonām, tomēr, kā vēlāk noskaidrojās, Latišs, lai gan bija informēts par notikušo, šajā laikā mierīgi kārtoja sazin kādas "svarīgas darīšanas" pavisam citā Latvijas pilsētā.


Latišam "komentāru nav"
Sazvanīts, Ogresgala pārvaldnieks vienīgi spēja sniegt atbildi, ko parasti izmanto vien advokāti vai nelikumībās pieķerti politiķi, proti, ka "viņam komentāru neesot".


Tālāk sekoja gluži vai sensacionāls atzinums, ka šāda piesārņojuma nonākšana Ogres upē nenotiekot pirmo reizi. Pēc tam gan Latiša kungs kļuva strups, norādot, ka, ko vairāk, varēšot pateikt tikai nākamajā dienā.


Īsāk nepakavējoties pie viņa visai dīvainās un pat odiozās "nekometēšanas", uzmanību dara viņa otrais paziņojums – tātad šādas situācijas atkārtojas jau sazin cik reižu, un Jānis Latišs ne tikai nav neko darījis, lai tās novērstu, bet – nav pat sniedzis nekādu informāciju atbildīgajām institūcijām.


Tas jau robežojas ar gluži atklātu amatpersonas pienākumu nepildīšanu un bezdarbību, par ko, starp citu, Latvijas likumdošanā noteikta visai skarba atbildība.


Optimistiskie paziņojumi domes sēdē raisa skepsi
Otrdien domes ārkārtas sēde solīja sniegt lielāku skaidrību par notikušo, jo Latišs bija ieradies. Viņš arī nekavējās sniegt paziņojumu, ka nekāda fekāliju ieplūšana Ogres upē neesot notikusi – piesārņojums radies pēc lauku miglošanas ar organiskas izcelsmes materiāliem, un neliela daļa no tiem nonākuši arī ūdenī. Respektīvi, sīks nebūtisks atgadījums.


Tomēr deputāti nebija mierā ar tik vienkāršotu skaidrojumu. Acīmredzamas aizdomas raisīja vairāki fakti. Pirmais – kā Latiša kungs, kurš, kā zināms, iepriekšējā dienā atradās daudzu kilometru attālumā, nākamās dienas pulksten 9 pēkšņi bija visu noskaidrojis un izpētījis? Otrais – kādā veidā tad šie tik optimistiskie secinājumi ir radušies? Vai pamērcot upē pirksta galu un to paošņājot? Nekādi ūdens paraugi, nekādas analīzes, nekāda teritorijas apsekošana un varbūtējo piesārņojuma avotu meklēšana no viņa puses taču nebija notikusi (un nevarēja notikt pat teorētiski – jo starp "nekomentēšanu" un pēkšņo "informētību" bija pagājušas tikai dažas, pie tam diennakts tumšās daļas stundas).


Atlika secināt, ka Ogresgala pagasta tābrīža pārvaldniekam joprojām patiesībā nav ne jausmas par to, kas noticis, un viņa "skaidrojums" ir vairāk vai mazāk no pirksta izzīsta atruna. Ja deputāts Latišs šādu attieksmi pret saviem pienākumiem saglabās, arī strādājot domē, tad, maigi sakot, rodas bažas – vai cilvēks, kura rokās būs ļoti atbildīgu un svarīgu jautājumu lemšana, maz ir gatavs šādam darbam? Pēdējie notikumi liecina, ka šādām bažām ir vairāk nekā nopietns pamats.


Ogresgala pagasta vadības nolaidību daļēji mēģināja mazināt domes vadība, uzdodot vietējiem vides aizsardzības speciālistiem tomēr paņemt ūdens paraugus, lai gan, visticamāk, piesārņojums šajā laikā jau ir tālu Daugavā. Tomēr, tā kā ir sākusies aktīva peldsezona un Ogrē īpaši daudz peldas bērni, nepieciešams izskaust pat vismazākos riskus.


Apņemas veidot reaģēšanas sistēmu
Sēdes turpinājumā jaunās domes deputāti pauda cerību, ka izdosies atrast tādu nākamo Ogresgala pagasta pārvaldnieku, kurš patiešām pārzinās pagastā notiekošo un spēs kompetenti tikt galā ar pienākumiem.


Deputāti arī atzina, ka nepieciešams precizēt un daļēji pārskatīt reaģēšanas sistēmu, ja tiek konstatēts lielāka vai mazāka apjoma vides piesārņojums. Deputāte Edīte Strazdiņa (LZP) vēlējās veikt sistēmisku auditu šobrīd esošajā plānā, savukārt Dainis Širovs (NA/LZS) kā mediķis norādīja uz iespējamajiem riskiem veselībai arī salīdzinoši neliela organiska piesārņojuma gadījumā.


Tika panākta vienošanās, ka jāpalielina gan vides aizsardzības dienesta iespējas operatīvi reaģēt un iedzīvotāju ziņojumiem, kā arī jānodrošina pašvaldības policijas iesaistīšana iespējamā piesārņojuma avota meklēšanā un vainīgo personu tālākā saukšanā pie atbildības.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/politika/39040

2017. gada 22. jūnijā, 09:48, Politika
Pauls Treimanis

Jaunākie komentāri

nu,nu • 2017. gada 25. jūnijā, 22:15
Vispār jau upe nesmirdēja, tikai idiotiem un irsējiem smirdēja upe. Smaka nāca no lauka ko nolējis bij lauksaimnieks un recenzija tu esi morāls kroplis.
stulbam xx • 2017. gada 24. jūnijā, 19:59
tu pats bandīts un pie tam stulbs,Lembergs tiesāts un sēdēja bet vienalga viņu Ventspils mīl,mēs nedosim apvainot Helmani.
xx • 2017. gada 24. jūnijā, 18:31
Helmi miltos. Banditiem nav ko darit vadibas kreslos. Vina uzvediba, runasana un draugi neliecina par kartigu nosvertu cilveku, bet par banditu. Lai mazak koz kopa ar visadiem narkomaniem. Savadak tauta jau runa.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet