Atgriezties pie raksta

Kašķi "Kaimiņa partijā" atbalsojas arī Ogrē

Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa vadītās partijas iekšējie strīdi un šķelšanās arvien noteiktāk rada iespaidu, ka šis politiskais spēks nav tā īsti nopietni ņemams. Šī nevienprātība arvien biežāk sāk parādīties arī partijas reģionālajās nodaļās, tai skaitā Ogrē.

Gaidāmās pašvaldību vēlēšanas būs kā "lakmusa papīrs" partijas spējai vienoties un varēšanai vispār izveidot vienotu kandidātu sarakstu.


Sākums bija visnotaļ cerīgs
Ar Artusa Kaimiņa un viņa domubiedru nonākšanu politikā daudzi sākotnēji saistīja lielas cerības – Kaimiņa paustā bezkompromisa nostāja daudzos cilvēkiem jūtīgos un svarīgos jautājumos šķita neviltota un īsta. Vēl jo vairāk šo pozitīvo attieksmi stiprināja fakts, ka vairākās Eiropas valstīs līdzīgas partijas stabili iekaroja savu vietu politikā un kļuva par nopietniem spēlētājiem gan likumdošanā, gan valdību veidošanā, gan pašvaldību darbā.


Vislabākais piemērs ir Zviedrijas Pirātu partija, kas sākotnēji tika dibināta gandrīz kā joks, bet tā sauktā protesta balsojuma rezultātā nu jau ir stabila vērtība ar arvien pieaugošu pārstāvniecību visos pārvaldes līmeņos. Tas apliecina, ka liela ļaužu daļa ir nogurusi no "piefrizētajām" un nereti tukšajām profesionālo vecpartiju politiķu runām un vēlas dzirdēt tiešāku, tuvāku un saprotamāku valodu. Arī īpaši politiskie "tabu" šāda veida partijām parasti nepastāv – tiek kritizēts viss un visi, uzjundot nereti iestāvējušos politisko dīķi.


Tieši tāds līderis parādījās arī pie Latvijas politiskajām debesīm – aktieris, skandaloza radio raidījumu vadītājs – Artuss Kaimiņš. Nevienam nav noslēpums, ka tieši viņš "ievilka" tagadējā Saeimā tolaik visai kuslo un bālasinīgo Bondara vadīto Reģionu apvienību. Diemžēl ar šo brīdi viss labi iesāktais sāka buksēt.


Aiziet, dibina, padzen, atkal kašķējas...
Pirmais signāls, ka Kaimiņa piegājiens politikai ir, maigi sakot, drastisks, atskanēja jau pavisam neilgi pēc vēlēšanām – Artuss  paziņoja, ka ar saraksta biedriem viņam vairs nav pa ceļam, izstājās no frakcijas un drīz vien jau nāca klajā ar savas partijas pieteikumu. Sākotnēji šis process tika uztverts ar sapratni – Kaimiņš savos izteikumos un manierē tiešām bija stipri vien spuraināks nekā Bondara komanda, turklāt par pievienošanos jaunajai partijai paziņoja arī tautā iecienītais un populārais "kiberbruņinieks" Neo. Bet, ak vai! Jau pēc dažiem kopā pavadītiem mēnešiem abi jaunās partijas redzamākie dibinātāji šķīrās ar pamatīgu blīkšķi, rakstot viens par otru iesniegumus policijai utt.


Arī pēc Neo aiziešanas nekas būtiski nemainījās – savstarpējā kašķēšanās partijas iekšienē turpinājās ar neatslābstošu sparu un šobrīd jaunais politiskais spēks jau pats ir sašķēlies tik daudzās frakcijās, ka ne izskaitīt.


Pašvaldību vēlēšanas būs izšķirošas
Jaunajai partijai ir biedri un atbalstītāji teju visos Latvijas novados, arī  Ogrē un, visticamāk, viņu iesaistīšanās nebija viss garlaicības diktēts solis, bet gan apliecinājums tam, ka viņi ir gatavi darboties. Tikai šī gatavība var izrādīties lieka un nevajadzīga, ja partijas galvgalī notiekošie kašķi un sašķeltība pāries arī uz vietējām nodaļām. Un šobrīd viss par to liecina.


Arī Ogres nodaļā vērojamas visai krasas domstarpības par to, kā būtu jārīkojas tālāk. Vieni uzskata, ka jāturpina klaji kritizējošā pieeja, bet citi uzstāj, ka jāmeklē kompromisi un jāmēģina sadziedāties ar kādu no "vecajiem", tādējādi cerot uz zināmu politisko kapitālu un, kas zina, vēlāk arī uz kādu treknu kumosu no pašvaldības maciņa. Ja šīs domstarpības neizdosies atrisināt, tad, visticamāk, gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Ogrē jaunā politiskā spēka veidotu sarakstu tā arī varam neieraudzīt. Varbūt tas arī nemaz nebūtu slikti, jo šāds destruktīvs spēks šobrīd labu attīstības tempu uzņēmušajai pašvaldībai nudien nav nepieciešams.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/politika/38161

2017. gada 16. martā, 00:15, Politika
Pauls Treimanis

Jaunākie komentāri

Hey • 2017. gada 20. martā, 17:09
Iepriekšējais komentētājs ir garīgs kroplis.
Rutai • 2017. gada 20. martā, 16:28
Ja neviens neredzēja cik noziedoja, tad, visticamāk, izvilka savus likumīgos 10% no ziedojumu kastes.
Tante no pagasta • 2017. gada 20. martā, 16:23
Esmu vienkāršs cilvēks, kurš dzīvo laukos. Jā, man ir augstākā izglītība, bet esmu pensionāre, kura dzīvo laukos. Es joprojām novērtēju Helmaņa ierašanos uz labdarības pasākumu un redzēju, ka viņš ziedoja naudu!!! Neesmu pilnīgi nekādā saistībā ar nekādu Bartkeviču vai vēl sazin ko! Tikai rakstu, ko redzu! No domes uz šo pasākumu bijai tikai Helmanis un lauku pagastu cilvēku dzīve un problēmas interesē tikai Helmanim! Un man kā vienkāršam vēlētājam neviens nevar liegt te izteikties un balsot par to, ko gribu!

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet