Ko likt galdā līdz algai?
Nezinu, kā jums, bet man pēdējā nedēļa pirms algas ir grūta, tad knapinos, cik varu, un skaitu pēdējo santīmus. Ja es būtu viena, tad pieciest varētu, ēstu katru dienu grūbu vai rīsu putru, bet, ja jābaro bērni, ļoti grūti pateikt - tā, viss, man vairs nav naudas, nedēļu neko neēdīsim! Varbūt jūs varētu dalīties pieredzē, kā taupīt naudu, kur un par cik pērkot lētus produktus un ko lētu gatavojot. Piemēram, Ogres tirgū bija jaunie kartupeļi - mazi zirnīši par 15 santīmiem kilogramā. Tā kā vecie maksā dārgāk, bet nevar zināt, cik no tiem būs jāizmet, nopirku jaunos lētos. Tīrīšana ir ilga, bet tas ir to vērts! Ja karutpeļi svaigi rakti, tad tīrīt viegli. Kur vēl ko lētu var nopirkt un ko pagatavot, lai tas būtu lēti un visi paēduši?
Salātus pērku tirgū no citām tantēm, pēdējo reizi pirku par 7 santīmiem 100 gramus un vēl pielika klāt, jo tante bija devīga, teica, ka "jums taču viss ir jāpēk, bet man aug dārzā"... Protams, kas ir 7 vai 10 santīmi? Bet, ja jāiztiek līdz nākamajai naudai un naudas nav, tad sanāk tā knapināties...
Saulītē vienmēr skatos, kas lētāks, piemēram, pērkot krējumu, pievēršu uzmanību cenai kilogramos. Jo bieži vien iepakojums ir tāds, ka grūti uzreiz sarēķināt, piemēram, 400 gramu.
visam ir jāpievērš uzmanība cenai kg, jo savadāk nav iespējams salīdzināt.. runājot par taupīšanu, tad, banāls padomes, bet parasti lielāki iepakojumi ir lētak, lai arī mazliet, bet toēr un kamēr ir nauda mēneša sākumā, ir verts sapirkt paiku vairāk.. vēl ir variants sameklēt kādu zemnieku no kā pa taisno iepirkt lielu daļu pārtikas, kas nāk no laukiem, būtu gan lētak, gan arī zinātu ko ēd..
Es pērku gaļu no zemniekiem - piebāžu pilnu saldētavu un mēnesi nelaužu galvu par to, ko ēdīsim. Jaunos kartupeļus arī pērku maziņus, bet ne dižās taubības dēļ, bet tāpēc, ka man tie labāk garšo. Un tīru nevis ar nazi, bet ar divām metāla švammītēm. Ar nazi vienīgi "actiņas" izbakstu, ja tādas ir.
Taupības nolūkos pērku tikai beramos rīsus griķus un auzu pārslas, nevis sapakotus mazos maisiņos. Krējumu - arī sveramu, no tantes, kas divreiz nedēļā piebrauc manā pagalmā ar mašīnu. Vasaras beigās daudz konservēju. Hmm... kā vēl ekonomēt? Pirkt LABUS apģērbus un apavus, atceroties ka skopais maksā divreiz. Parasti pērku klasiskus dārgus apavus - piemēram Ecco. Man jau liekas, ka tie irr mūžigi.
pievienojos x, pat ja ir zpiedīgi ar naudu, ir izdevīgāk pakrāt un ietaupīt un nopirkt vienu kvalitatīvu mantu nevis divas, kas izjūk vai salūzt - sadzīves tehnika utt utjp.. nākamais varbūt izklausīsies mazliet ciniski un jau iepriekš prasu piedošanu, ja kādam likšos netaktisks, tomēr iesaku vairak enerģijas veltīt nevis domām un plāniem kā izdzīvot ar esošajiem līdzekļiem, bet gan plāniem un centieniem iegūt vairāk līdzekļu.. esmu pārliecināts, ka labi paštukojot, parunājot ar paziņam, izvertējot savas iespējas ir iespējams vienmēr uzlabot savu stavokli.. nevajag baidīties, ja strāda algotu darbu tad jāmekle kaut kas līdzīgs citās vietās, vai vispār jāmaina nozare ja patreizejā nav perspektīvas.. protams, šīs sarunas autore/autors var pateikt, ka viegli runāt un gudroties skatoties no malas, taču tā nav.. kādreiz bija laiks, kad es beidzis studijas, mēnesī izsūtīju apkārt ap 50 CV
Paldies jums, x un Onjon, par atbalstu! Par metāla švammītēm - tas ir vērtīgs ierosinājums, kas taupītu manu laiku, jo līdz šim kartupeļus kasīju ar nazīti.:)) Par tādām švammītēm nebija ienācis prātā. Beramie griķi un rīsi - kur tad tādi ir? Man jau līdz šim likās, ka viss ir sapakots. Un par labāku darbu Tev, Onjon, ir taisnība! Esmu sieviete un uz Tevi nemaz neapvainojos, piekrītu, ka enerģiju vajag veltīt arī domām par to, kā uzlabot savu stāvokli, nevis gausties, ka ir grūti. Jo no gaušanās naktīs nenāk miegs, bet no darīšanas vismaz var tikt uz priekšu kaut pa pussolitim un solītim.
man gan šķiet, ka tas ir stereotips.. nu ir jau statistika un kas tur vēl par sieviesu iespējam darba tirgū vai uzņemejdarbībā.. tomēr uzskatu, ka sievietēm ir lielas iespējas un bieži pat lielākas nekā vīriešiem.. :) vai varbūt nevajag solīti pa solītim, bet vienreiz izdarīt kārtīgu lecienu?? :)
Onjon, Tu esi labs iedvesmotājs!:))) Paldies Tev!:)))
vienmēr laipni! :) kādreiz noder, ka kāds mazliet pastumj.. :) nepazaudē šo iedvesmu un lai veicas!!!!! :)
Beramie, tie ir tādi kas ir sasvērti ka 1 kg, visparastākie un lētākie :D
man šķiet, ka rīsi vai griķi paciņās ir tiem, kas neprot vārīt.. :P
Onjon beidz apkapaat tos, kas izveelas komfortu - grikjus pacinjaas. :)
:D nu, es jau ar paciņās vāru.. bet mammai sanāk bez paciņām tik pat labi.. :)
He, bet par komfortu jāmaksā! Mēs te runājam par ekonomiju! :))))
Ļoti ekonomisks ēdiens ir zupas - man tās ir vienmēr galdā. Aprēķināju, ka manai ģimenei zupas katliņš 10 porcijām izmaksā apmēram latu (Viena liela vistas kāja, buljona kubiņi, viens sīpols, viens burkāns un sauja rīsu (vai nūdeļu).) A vēl garšīgāks buljons sanāk no tiem vistu kauliem, kur ir skrimslis (vienīgi nočakarēsies ar gaļas nokasīšanu no tiem. Es tos kaulus (apm. 0,50 sant/kg) pērku tieši buljona dēļ, un pielieku klāt arī kādu mīkstāku gabaliņu.... nu tas tā.
Aaa, par tiem apaviem un apģērbiem. Ja vien neizjūti aizspriedumus pret tautā sauktajām "humpalām", tad varu ieteikt vietu, kur lēti var dabūt tiešām kvalitatīus apavus - turklāt, arī jaunus. Mālkalnes prospektā 5 blakus Riveto krāsām ir tāda apavu bodīte... Loriblu un Esprit kurpes, kuras rīgā jaunas maksā 70-170 ls, var atrast par 7-10 ls. Protams, mazlietotas. Man šodien paveicās - pa 6 lati dabuju pilnīgi jaunas ādas iešļūcenes (uz zoles ne skrambiņas). Un nevis modeli ārdievu, jaunība" bet modernas - nu tās, kuras tikai uz plikas kājas var uzvilk, ar siksniņu pāri lielajam pirkstam. Bet nu ir jāpārvar neveiklība pētot lietotu apavu kaudzi :)))) Mani piemēram pārsteidz "lepnās" dāmītes, kuras nežēlo padsmit latu par draņķi, kas saplīsīs pēc mēneša, bet uz tiem, kuri iepērkas humpalu bodēs raugās no augšas. Absolūti nepareizi - profesionālie humpalnieki zina, kur ļoti labas mantas var dabūt par sviestmaizi.... turklāt tās nebūs mugurā katram otram.
Ja viss beramais ir iepakojumos pa kilogramam, tad es jau tādus lietoju. Sīkās paciņas vispār nevāru. Biju iedomājusies, ka beramie ir no lieliem maisiem - nu, iesver, cik vajag.:)) Reiz vienā veikalā redzēju auzu pārslas lielā maisā.:) Paldies par vistas zupas kaulu ideju, tikai kur tos nopirtk? Neesmu redzējusi veikalos tik lētus kaulus vai arī neesmu pievērsusi uzmanību.:) Vai "Ķekavas vistu" veikalā? Humpalu apģērbu pērku jau pasen, un tas ir labs. Super humpalu veikaliņš ir pretī Jaunogres tirgum tajā ielā, kur daudz veikaliņu. Bet tajā veikaliņā, ko x iesaka, neesmu bijusi. Būs jāaiziet! Man nav nekādu aizaspriedumu pret humpalām, jo tās ir lētas un bieži vien mazlietotas, tikpat kā jaunas.
Šodien "Leader price" veikalā nopirku Vācijā ražotu eļļu par 50 santīmiem litrā. Nu, tik lēti vēl nav gadījies. Šķiet, ka laba. Nu, apmēram divreiz lētāk nekā "Risso" eļļa. Vispār es atškirību starp eļļām nekādu nejūtu, tādēļ vienalga, kādu pērku, ka tikai lēta. Varbūt kāds sajūt kvalitātes atšķirības?
Es atkal varu ieteikt lētu mērci trijiem, četriem cilvēkiem - nopērku tirgū malto gaļu par 50 santīmiem, apmēram 250 gramu, un mērce pie kartupeļiem labu labā. Tirgū parasti gaļa ir svaiga. Veikalos malto gaļu vairs nepērku, jo, cik esmu pirkusi, tā bijusi nesvaiga un reizēm pat tik ļoti pretīga, ka mērci nācies izliet podā.:)
Šodien jaunos kartupeļus berzu ar švammīti! Paldies tev, x, par "racionalizācijas priekšlikumu"! :)))
Jumī tie kauli katru dienu! Tikai pārdevējai japalūdz lai izlasa tos, kas ar gaļu :) Tipa, ka pati ēdīsi, nevissunim dosi :)))
Jā, par tām maltās gaļas mērcēm taisnība - es gan tās taisu slinkuma dēļ :D Ļoti vienkārši, ātri un sātīgi. Ne tikai ar kartupeļiem, bet arī ar makaroniem. Māc aizdomans, ka mēs par vienu humpalu viekalu runājam - tā ir tā garā māja, kur 1.sta'vā veikali. Otrais veikals, ja skatās no Mālkalnes prospekta puses.
Gardi ir ja parasto kāpostgalvu sagriež nelielos kubikos un nedaudz apvāra, tad liek uz pannas un olas virsū!!! Sāli u.c. arī protams... :)).. sanāk ātri, bez ķēpas, veģetāri, gardi un arī smieklīgi lēti!!!
Lai garšo!
Točna, atceros kā studiju laikā kopmītnēs kaut ko tādu taisījām! :D Bet bija garšīgi! Starp citu, tos pašus kāpostus, novārītus sālsūdenī, ar pipariņiem, sakapātu vārītu olu un pieliekot klāt nedaudz sviesta, var likt pīrādziņos. Ārī nav dārgi, vienīgi ķēpa.
O, atcerējos vēl kā ietaupīt - taisīt pelmeņus. Man ir tāda metāla plātne ar caurumiņiem, diezgan ātri sanāk. Var jau arī ar rokām, bet tā ir vēl lielāka ķēpa.
Te jau var veselu svētku galdu saklāt!!!... :))..
A forši, moš vēl kāds kādu lētu un garšīgu recepti var ieteikt? Man patīk gatavot, sevišķi ja ir kas ēd.
:))))... man atkal patīk ēst, ja vien ir kas gatavo!!! :))... Bet tos kāpostus ar olām pagatavot ir tāds 20 min nieka darbiņš!!!
Portālā www.receptes.lv var nospiest dažas labas receptes :)
Samien, gan jau esi kādas labas receptes izmēģinājusi! Kuras ir visforšākās un lētākās?
No jaunajiem kartupeļiem paliek melnas rokas un nagi. Vai tiešām vienīgais risinājums ir gumijas cimdi? x, varbūt tev šajā ziņā arī ir kāds priekšlikums? :))
Sastāvdaļas:
Vārīti kartupeļi,sīpols,melnie pipari,olīveļļa (domāju, ka laba būs arī parastā eļļa, ja runājam par taupīšanu).
Pagatavošana:
Ja ir pāri palikuši no iepriekšējās dienas vārīti kartupeļi,var pagatavot ļoti vienkāršus salātus!Kartupeļus sagriež mazos kubiņos,pieliek smalki sagrieztus sīpolus,melnos piparus,sāli ,var arī citronpiparus un pārlej ar olīveļļu!Lēti un superīgi garšīgi!Var papildināt ar marinētiem vai svaigiem gurķiem. Labu apetīti!
Paldies, Samien, noteikti izmēģināšu!:)) Šāds ēdiens droši vien "aizsit badu", nu, remdē bada sajūtu. Varu ieteikt, ka bada sajūtu remdē arī vārīti rīsi un grūbas - nu, kaut "pliki". Turklāt tas ir lēti!
A man ar tām švammītēm nepaliek melni nagi. Bet ja paliek (nu ja riktīgi daudz kartupeļu jātīra), tad ar citronu notīras.
Ir vēlviens foršs "humpalnieks" - veikals "Kumode" Mālkalnes pusē - pie Betas pagrabstāvā - tur var nopirkt gan labus apavus, gan arī apģērbus - pati apavus pērku tikai tur.
Mums ir pašiem savs dārziņš - tad jau vasarā nav problēmu. Pārsvarā iepērkamies "Saulītē", Leader Price un "Betā". Līderī, piemēram, var nopirkt krējumu 400g jogurta tipa bundžiņā pa Ls 0,27 - saucās krējums zupai, dienu pastāv, paliek biezāks un baigi labi var ar to salātus taisīt, garšīgs.
Jā, es arī ievēroju, ka ir tāds krējums zupai, fantastiski lēts, salīdzinot ar citiem krējumiem (kādus 60 santīmus kilogramā maksā, kamēr citi krējumi - ap 90 santīmiem un vairāk), tomēr neriskēju nopirkt, bet, ja tu tā iesaki, tad pamēģināšu gan!:)
Vai kāda zina, kur Ogrē var nopirkt labas un lētas manikīra šķērītes? Drogās ir diezgan dārgas - ap četriem līdz piecarpus latiem. Varbūt kaut kur ir lētāk?
Kādreiz speķainās cūku ādas liku saldētavā ar domu - ja nenoderēs, izmetīšu. Bet pienāca bada laiki. Biju ļoti laimīga, ka man saldētavā ir speķaini cūku ādu krājumi, no kuriem var izvārīt lētu zupu! Iztīrīju saldētavu pa tukšo. Kopā ar šķeltajiem zirnīšiem ļoti lēta zupa, bet speķi ar visu cūkas ādu var likt uz maizes, apbērt ar sālu, pipariem un piežmiegt badu. Ļoti garšīgi! Šodien Ogres tirgū nopirku speķainas cūku ādas (speķis vietām pat trīs centimetri, tikai jāpalūdz bez zīmoglakas) par 20 santīmiem kilogramā. Trīs kilogramus sadalīju pa porcijām, diviem cilvēkiem tur zupa iznāks apmēram sešas līdz astoņas reizes - taukvielas zupai tikai par 60 santīmiem!
Nabadzīgie Latvieši.
kā te 2006 gads gadījās?
Tapēc jau likās ka kartupeļi pa 15 un eļļa pa 50 saņiem. Kaut kāds absurds:)
man sanāk reizi mēnesī iegriesties Rīgā superneto (tas gan ja brauc ar auto). Tur sapērkos uz 30-40Ls, bet tas nu gan tad ir 3nedēļām. pimēram žāvētā desa Jubilejas 1.24Ls,doktora desa ap1Ls olas 0.60-0.70, cālis 1.6kg, griķi, rīsi utt. makaronus gan tur pērku tikai mazos (zupām) jo no lētuma parasti saķep :)). Gaļu jāmeklē no zemniekiem piemēram 1.5Ls-1.8LS /kg, ja ņemu 1/4 mums tas ir uz 2-3 mēnešiem (kauliņus un speķi nokūpinam). nu kaut kā tā un ar lētām bet garšīgām receptēm mums pārtikai sanāk 100-150Ls/mēn.
nu jā.. jaunie kartupelīši par 15 sant aprīļa sākumā:D:D:D
Nepievienojos augstprātībā un nicinājumā.
Taču vienā atziņā gan vēlos dalīties - pirms 12 gadiem biju izmisuma situācijā, kad nevarēju izvilkt no algas līdz algai un bija jādomā, ko bērnam vispār dot ēst, un nebija pat, no kā aizņemties naudu. Taču tagad varu teikt PALDIES tiem, kas man neaizdeva naudu - tas lika "pakustināt manas pelēkās šūniņas" un rast izeju, lai kaut ko mainītu savā dzīvē. Tā ka - viss ir līdzsvarā - problēmas liek domāt. Ko gan neattiecinu uz pensionāriem vai citiem, kuri nespēj paši par sevi šobrīd parūpēties - ak, mūsu valsts, kuras pienākums tas ir... Taču jauniem cilvēkiem viss ir pašu rokās:)
Man interesē, kur tie lētie jaunie kartupelīši izauguši ?
iesaku atrast kaadu zemnieku, no kura nopirkt galju, katrupeljus. Es taa daru, piebazhu pilnu morozliku un 3 -4 meneshus miers, kartupelji ar 2 maisus lielos noperku, nolieku pagrabaa un visai ziemai pietiek.
brokastīm: nevārītas auzu pārslas apbārsta ar cukuru un pārlej nedaudz eļļas. Lai ko jūs domātu, tas ir garšīgi.
KĀDS NEVARĒTU LŪDZU PATEIKT, KUR ES VARĒTU PĀRDOT SAVUS MAZLIETOTOS APĢĒRBUS? Vienkārši ir diezgan daudz drēbju, kuras vairs neder vai nepatīk un mest ārā negribas.
Sveistu pupinjas novaara saalsuudenii pusgatavas un tad uz panas bruunas krauksiigas apcept piesist var olu klaat ljoti leeti un garsiigi!!!
Var atteikties no interneta.
Kāpēc?
Starp citu Maxima un Topā var palūgt samalt gaļu pēc paša izvēlēta gaļas gabala. Jāskatās kad ir akcijas gaļai, tad ir ļoti izdevīgi.
To pašu vistas fileju var nopirkt tirgū stipri lētāk. Dārzeņus iepērkam rīiga Nakts tirgū.
auzu pārslas apgraudzē uz pannas, pieliek cukuriņu, tad aukstām pieliek lakto. nhjammma
Vecās, labās grūbas jāvelk ārā. Kopā apceptas ar speķiti un sīpoliem, loti garšīgas.
Man līdz algai nedēļa un ļoooti gribās Cepumus!!!
Laba diena
Vai jums ir nepieciešams kreditu?
Vai jus interese iegut jebkada veida kreditu?
Vai jus finanšu uztrauc? Vai jums ir nepieciešams kredits, lai nomaksatu savu paradu un rekini ?, email
Mes velamies dot no aizdevuma, kam kadreiz, ka ir nepieciešama aizdevuma zema procentu likmi 2%, mes dodam no aizdevuma no vismaz 5,000.00 USD lidz maksimalajiem 100 miljoniem dolaru, marcinas, eiro, Ja ir interese, sazinieties ar mums pa e-pastu: jsemkffloaninvestment@gmail.com
Ieinteresetie aizdevumu prasitaji aizpildit un atgriezt zem borrower`s aizdevuma informaciju par parskaitijuma apstradei:
(Aiznemeji INFORMACIJA)
Pilnais vards:......................
AGE .............................
GIMENES STAVOKLIS..................
Kontaktinformacija Adrese: ................
Valsts .........................
Talrunis: ..........................
Nodarbošanas: .....................
Meneša ienakumi:.........................
Religija: ..............................
Tuvako radinieku: .......................
(Informacija par kreditu)
Summa nepieciešams ka Loan: ..........
Aizdevuma ilgums: ..................
Nodrošinajums: .....................
atmaksas režims: meneša vai gada ...............
Vai esat prasijis aizdevumu pirms? ...................
Thanks ka mes gaidam jusu atri stradat.
Ar laba velejumiem,
Jeff Michael
Sveiki,
Vai jums ir nepieciešams steidzams aizdevums? Vai jūs esat parāds? Vai jums ir slikta kredīta? vai jūs esat noraidījis bankas, vai jums ir nepieciešams aizdevums, lai uzsāktu savu biznesu? Mēs izsniedzam aizdevumus cilvēkiem, neskatoties uz viņu sliktajiem / sliktajiem kredītreitingiem. Mēs izsniedzam gan biznesa, gan individuālos aizdevumus ar ilgtermiņa un īstermiņa izvēli, ar zemu procentu likmi 2% apmērā par katru personu un uzņēmumu .. Mūsu aizdevumu programmētājs ir ātrs un uzticams, piemērojams šodien un saņem tūlītēju atbildi. Mūsu Aizdevumi ir labi apdrošināti, 100% garantēti, un klientiem tiek nodrošināta maksimāla drošība. Lai saņemtu papildu informāciju, sazinieties ar mums, izmantojot mūsu e-pasta adresi: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
E-pasts: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
Magret james MD / CEO