Pārdomas pēc svecīšu vakara

Gribu pajautāt Ogrēniešiem,vai tas ir normāli,ka tuvinieni nekopj savu radu attdusas vietas? Kapiņi skaisti,sakopti,bet var redzēt arī tādus apbedījumus pie kuriem gadiem neviens nepieet,lapas nenogrābtas,kapu vietas nolaistas,kaut bērni ir dzīvi ,veseli,saņēmuši mantojumus un lepni paceltu galvu staigā pa Ogri.Protams,ja kādam nav sirdsapziņas un pienākuma sajūtas,nav mans mērkis vinus mācīt. Tomēr uzskatu,ka Pašvaldībām šādi cilvēki butu jāapzina,tas nu gan nav grūti,jāsoda ar soda naudām,kā tas tiek darīts par teritorijas nekopšanu.Par iekasētajām naudām var algot personu,kas kops šīs atdusas vietas un problēma būs izsmelta.Vīri,sievas ,bērni un mazbērni,kuri nav atraduši laiku aizbraukt lidz kapiem varēs dzīvot mierīgi un kapu vietas bus glīti uzturētas.

Justīne , 2013-11-03 19:45:16

Nav daudz tādu tautu kuri pārāk rūpējās par tiem kas nav vairs blakus. Jeb kā saka "No acīm prom no dvēseles laukā". Ogre lielā mērā proletārisku salašņu pilsēta , viens nomiris citi aizvazājušies CAURI viss lemts aizmirstībai.

Lunis , 2013-11-03 19:52:16

Manu vecāku atdusas vietai blakām ir tāds apbedījums,kur sieva nodzērusies,berni izbraukājuši,kad pajautāju,kāpēc man jākopj viņas vīra kapa vieta,man atbildēja,ka neesot grābekla.

Kristīne , 2013-11-03 20:24:04

un tāda bezdarbnieku armija, kuri vēlas tikai pabalstus saņemt. derētu kaut kādā veidā padarbiņāt viņus, kaut vai kapiņus patīrot

hm , 2013-11-03 20:38:31

Beidzot uzzinām, kas ir LUNIS - proletārietis un sal....

ilze , 2013-11-03 21:39:29

biju es pie radiem kādā Latgales mazpilsētiņa. Tur ir tāda tradīcija: ja taviem kapiņiem blakus kādi nekopti, tad sakopj arī tos. Neviens nešķiro: vai radi nodzērušies, vai vispār nav, bet tur ir cieņa pret mirušiem.

starp citu , 2013-11-03 21:48:19

jā,arī mana ome laukos kopj citus aizaugušos kapiņus un nekad nenosoda tos ,kuri nekopj..Tā audzināti vai tāda apziņa.

.. , 2013-11-03 22:45:05

A tu nepadomāji to,ka varbūt nav kam,kopt tos kapus!!!Manai pazīstamai ir 95 gadi un viņā veselības dēļ,nevar aiziet sakopt vīra kapu.Un viņai radinieku nav.Un viņu tagad dēļ tā ir jāsoda????

xxx , 2013-11-03 22:47:56

nezinu par tām problēmām kas norisinājās kapos, bet pie kapiem bija ārprāts. braucot tur garām vienkārši lai tiktu cauri ogrei ceļš tur bija neizbraucams. iela burtiski nobloķēta.

latviešu svētki , 2013-11-03 23:01:27

1) Par blakus "svešo" kapa vietu - zinu, ka blakus ir kaps, bet pēc skata nekas neliecina, jo ne puķes, ne sveces, pat ne nogrābtas lapas. Tad nu ņēmām un sakopām arī tur. Kāda vaina, 5 minūtes un gatavs. 2) Par neizbraukšanu - O jā, ik pa laikam cilvēki atminās, kas ir kapi, tāpēc arī tāds pārblīvējums uz ceļa. Bet arī šeit var saprast cilvēkus un samierināties, ka tā taču ir tikai viena diena :)

Klāvs , 2013-11-04 08:47:26

Arī es ne vienmēr varu aizbraukt pie saviem mīļajiem dažādās Latvijas kapsētās, tāpēc sakopju dažus nesakoptus kapiņus blakus saviem tuviniekiem un ceru, ka citi kādreiz nogrābj lapas arī no man tuvo kapiem. Tās dažas minūtes, ko prasa arī svešu kapu sakopšana, nav kašķa vērtas. Paņemsim grābekli un nogrābsim, būs prieks pašiem un citiem.

xxx , 2013-11-04 09:03:17

Es nedomāju vecus,slimus vai kā citādi nevarīgus cilvēkus,bet sodīt tos,kas jauni ,laimigi ,nekaunīgi ,pie labas veselibas.Musu apbedījumiem blakus ir 4 nekoptas kapa vietas.Zinu,kam pieder-jauniem ,veseliem 20-40 gadus veciem ogrēniešiem.Un 2 reiz gadā -pirms kapusvētkiem un svecīšu vakara es arī kopju šos apbedījumus.Lai kada arī butu mana audzināšana,bet nevaru neizteikt sašutumu par r tādu attieksmi.Pret aizgājējiem ir pienākums un tas ir jāpilda.Kāpēc tad,kad dala mantojumu visi atceras,kas kuram pienākas?

Justīne , 2013-11-04 10:14:28

Droši vien piederu pie tiem sliktajiem cilvēkiem, kas nekopj tuvieniku kapus, kaut arī būtu laiks un iespējas. par laimi ir citi radinieki, kas to izdara. Tur neko nevar darīt, man tā Latvijas kapu kultūra ir nesaprotama un šķiet nepareiza, nekādā veidā mirušos tuviniekus nespēju asociēt ar kādu konkrētu kapu, plāksni vai krustu.

Justīnei , 2013-11-04 10:56:17

Nebāz savu degunu,kur nevajag.Uztraucies par sevi un saviem tuviniekiem.Bet par citiem uztraukties nevajag.

To Justīne , 2013-11-04 11:04:24

nedomāju, ka te būtu jāstrīdas. Nevajadzētu citiem diktēt savus uzskatus. Tas ir tāpat kā ticība: ja citiem netraucē, tad tici kam gribi. Centīsimies darīt labu mūsu mīļajiem kamēr viņi vēl dzīvi!

starp citu , 2013-11-04 11:48:10

hmm,un kaadi ir pashi kapu darbinieki...jau augustaa shur tur tika izraktas veleenas...nu jau ir novembris un uz taam tacinjaam staav chupa velēnu...ja,es arii medzu apkopt blakus kapinju, bet veleenu kaudzes ir lielas un nesmuki izskataas...:(un ar spainiiti aiznest to tik aatri arii nevar,jo tur ir n-taas kjerras...

:( , 2013-11-04 13:14:10

Man ir foto kolekcija no Ogres kapu Lielākiem svētkiem aptuveni 3 gadu garumā, tādiem kā, piemēram, vakardien! Konteinerii - lielie, kur izbērt vai atstāt savu piederīgo kapu kopiņu novāktās lapas un atkritmus, pāri malai visi pārpildīti! Blakus konteineriem lielveikalu lielā tilpuma plastmasas maisiņi u.c. maiciņi. Metot uz pārpilnā konteinera augšā, "personīgā miskaste" slīd un krīt zemē. Ja kāds netic manam aprakstam, aizbrauciet kaut vai tagad. Es aprakstīju skatu vakar pl. 16:20, kad Svecīšu vakaram bija pati kulminācija. Domāju, ka varbūt iztiks bez foto liecības, bet citādi laikam neviens nesapratīs te, Ogrē!!!!!!!!!! (Varbūt tāpēc arī visi nekopj, jo zina - draza, kura tiks novākta no aizmirstām kapu kopiņām, mētāsies, tikai konteineru tuvumā un tiks izvandīta?) Kurš šajā situācijā no augstajām amatpersonām negrib ieklausīties?

Vēl viens šokējošs fakts , 2013-11-04 13:35:00

laikam esmu kadu aizskārusi.Tad atvainojos! kapi ir publiska vieta un teikt,ka tā ir katra personīgā darīšana ir nekorekti.Mājām piegulosā teritorija jākopj,ta ir jau -pašvaldibas darīsana,bet kapi katra personigā?Un nav ko runāt par to ,ka jāmīl dzīvie,jo kas neciena savus sencus un viņu piemiņas vietas,nemīlēs ari tuviniekus dzīviem esot.tad jau nonāksim pie tā ,ka nav jaapbedī nomirušie,jo miris jau nav dzīvs un tad tak nav jārupējas.Tas vienkarši ir kulturas rāditajs.veci cilvēki kadreiz teica-cieni aizgajēju piemiņu,lai tev labi šai saulē klātos!

Justīne , 2013-11-04 14:22:39

Ja jau tik ļoti negribas,nu nekopiet tos kapus!Mirušajiem visdrīzāk,ka vienalga.Ja sirdī tukšums,ja necienat un neesat mīlējuši savus mirušos radiniekus,tad protams,ka būs par grūtu nograbt to lapu saujinu,ja pat pie kapu vārtiem dzīvosiet!Ja domājam ,ka esam nemirstīgi,ja esam mierā ar to,ka arī pēc mūsu nāves neviens nepienaks pie mūsu atdusas vietas, neatnesīs pat vislētako un vienkāršāko pukīti ,tad protams,ka nav kapu vietas jākopj.

Õme , 2013-11-04 15:00:19

Justīne, tieši tā, nav jāapbedī, pilnībā pietiktu ar kremēšanu, un lai katrs pēc tam dara, ko grib ar to trauciņu – izkaisa, ierok mazdārziņā vai tur uz kamīna. Kas tās par novecojušām muļķībām, ka kapu kopšana ir cieņa, un pretēji. Es mīlu un cienu savu omi, bet biju maza, kad viņa nomira, un man pie rakšanas neviens nejautāja, vai, pieaugusi būdama, iešu kapu kopt. Tad ko man tagad darīt, mūžīgi dzīvot Ogrē, citādi kapiņš nekopts? Kašājiet veselas, ja jums šis hobijs mīļš, bet lieciet citus mierā.

Anete , 2013-11-15 00:58:26

Piedalies diskusijā

Atzīmējot opciju Atcerēties mani Jūsu vārds un e-pasta adrese tiks saglabāti, un turpmāk, komentējot rakstus vai veicot ierakstus forumā, nebūs jāievada pa jaunu.
x aizvērt šo paskaidrojumu
(?)

Ogrenet