Kūkas mājās šajos svētkos
Autors: Madara Zvejniece
Datums: 23.12.2014
Izdevums: Liesma
Rubrika: Brīvsolis
Ziemassvētku maltītei
Kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena sadarbībā ar a/s «Dobeles dzirnavnieks» iesaka
Ziemassvētku rīsu putra ar kanēli un mandelēm
Viens no skaistākajiem brīvdienu brīžiem ir pamosties sniegbaltā ziemas rītā, uzvilkt vissiltākās čības un nesteidzīgi doties uz virtuvi gatavot sev un saviem mīļajiem brokastis. Kas vislabāk silda vēderu? Protams, putra. Taču šoreiz tā būs karaliskā ziemas putra!
Izejvielas (2 porcijām): 160 grami «Dobeles dzirnavnieka» gargraudu rīsu, 320 ml auksta ūdens rīsu vārīšanai, šķipsniņa sāls, 1 ēdamk. cukura, 300 ml piena (tauku saturs vismaz 2,5%), 1 tējk. vaniļas cukura, 1 M izmēra ola, 2 ēdamk. mandeļu skaidiņu, 1 liels vai 2 mazāki āboli, 1 ēdamk. sviesta, 1 ēdamk. brūnā cukura, 1 tējk. malta kanēļa.
Gatavošana
Rīsus noskalo. Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli un pieber rīsus. Nemaisot vāra 15 minūtes, kamēr rīsi gatavi. Atlikušo ūdeni nolej. Rīsiem pievieno pusi piena, vaniļas cukuru un uz lēnas uguns, vienmērīgi maisot, turpina vārīt 3 — 5 minūtes. Pievieno sakultu olu, mandeļu skaidiņas un atlikušo pienu. Turpina maisīt, kamēr rīsi kļuvuši izteikti krēmīgi.
Ābolu iztīra un sagriež mazos gabaliņos vai sloksnītēs. Uz pannas izkausē sviestu, pievieno ābolu gabaliņus, cukuru un kanēli. Maisot turpina cep 2 minūtes, kamēr āboli kļuvuši mīksti.
Pasniedz bļodiņās, apakšā liekot rīsus, pa virsu ceptos ābolus. Dekorē ar mandeļu skaidiņām un maltu kanēli.
Mannas kūka ar apelsīnu sīrupu
Ziemai tik ļoti piestāv apelsīnu aromāts… Tas silda un vilina, tieši tādēļ šī pēc svētkiem un Itālijas saules smaržojošā kūka jācep Ziemas saulgriežos.
Izejvielas: 125 grami sviesta istabas temperatūrā, miza no viena liela bioloģiskā apelsīna (ne-bio apelsīnu miziņa ir vaskota), 215 grami cukura, 2 olas, 115 grami «Dobeles dzirnavnieka» mannas, 280 grami «Dobeles dzirnavnieka» miltu, 2 tējk. cepamā pulvera, 120 ml piena.
Sīrupam: 125 grami cukura, sula no viena liela bioloģiskā apelsīna.
Gatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamās formas (ar 20 cm diametru; ja formas diametrs ir 24 cm, tad šī kūka sanāks nedaudz plakanāka) apakšu izklāj ar cepamo papīru, bet malas iesmērē ar sviestu.
Ar mikseri saputo sviestu, apelsīna miziņu un cukuru. Masa kļūs gaišāka un gaisīgāka. Turpina putot, pa vienai pievieno olas. Beigās iemaisa mannu, miltus, cepamo pulveri un pienu. Puto vai maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīkla.
Mīklu lej sagatavotajā formā, liek cepeškrāsnī un cep 45 — 50 minūtes (kūkas gatavību pārbaudiet ar kociņu — tā ir gatava, kad kociņš no kūkas iznāk ārā tīrs).
Kamēr kūka cepas, pagatavo sīrupu. Mazā katliņā ieber cukuru un pievieno apelsīna sulu. Uz zemas uguns, nepārtraukti maisot, sagaida, kamēr cukurs izkūst. Turpina maisīt, līdz šķidrums kļūst biezāks un garša koncentrētāka (apmēram 5 — 7 minūtes). Nedaudz atdzesē (ja pirms pārliešanas kūkai sīrups kļuvis pārāk biezs, to atkal nedaudz uzsilda).
Kūku izņem no cepeškrāsns. Atdzesē 5 minūtes, pārlej ar sīrupu. Var pasniegt ar saputotu saldo krējumu (pēc garšas — ar vai bez pievienota cukura) vai — īpaši salduma mīļiem — ar vaniļas saldējumu.
Lai skaisti, sirsnīgi, smaržām un garšām bagāti Ziemassvētki!
http://news.lv/Liesma/2014/12/23/receptes