Atgriezties pie raksta

Mazurs: lai gūtu panākumus, nepieciešama mērķtiecība un pašdisciplīna

Nikolajs Mazurs Basketbola kluba (BK) "Ogre" galvenā trenera amatā stājās aizvadītās sezonas sākumā. Sezona tika uzsākta ar perfektu bilanci – 15 spēlēs tika izcīnītas 15 uzvaras, kas arī ir komandas uzvaru sērijas absolūts rekords.

Viņa vadībā ogrēnieši aizvadītajā sezonā Latvijas – Igaunijas līgā izcīnīja 22 uzvaras 25 spēlēs. Ņemot vērā šos rezultātus, tika noteikti vietu ieguvēji arī Latvijas čempionātā, un "Ogre" pirmoreiz kluba vēsturē saņēma sudraba medaļas, sezonas pārtraukšanas brīdī ieņemot otro pozīciju aiz "VEF Rīga". 


Nikolajs Mazurs vadīs Ogres komandu arī jaunajā sezonā, kā arī nupat ir izdota viņa veidotā pašizaugsmes dienasgrāmata jauniešiem, kas vēlas sevi attīstīt basketbolā. 


Pastāstiet, lūdzu, īsumā par līdzšinējo pieredzi basketbolā!


Salīdzinoši vēlu, 15 – 16 gadu vecumā, sāku trenēties Bauskas sporta skolā. Zināju, ka vēlos būt treneris, tāpēc iestājos Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā. Studiju pirmajos kursos bija iespēja Krištopana Basketbola klubā (tagadējā basketbola skola “Rīga”) uz pusslodzi strādāt par treneri rīta grupām. Kad izgāju stažēšanos, sāku trenēt 1995./1996. gadā dzimušo Latvijas basketbolistu paaudzi. Daudzi no viņiem spēlēja Latvijas U-16, U-18 un U-20 izlasēs, un guvām labus panākumus (2013. gadā Mazura vadītā Latvijas U-18 izlases komanda izcīnīja 4. vietu Latvijā notikušajā Eiropas čempionātā, savukārt 2012. gadā Latvijas U-16 izlase izcīnīja 6. vietu). Uzskatu šo paaudzi par vienu no talantīgākajām (Kristaps Porziņģis, Rolands Šmits, Anžejs Pasečņiks). 


2007. gadā sāku darboties kā kluba "VEF Rīga" trenera asistents, 2014. gadā kļuvu par kluba galveno treneri, 2014./15. gada sezonā izcīnījām Latvijas basketbola līgas čempionu titulu. 


Savā karjeras gaitā esmu trenējis dažādas komandas – VTB līgā spēlējošās Permas "Parma", Saratova "Avtodor", Gruzijas "Tbilisi Vita", Kazaņas "UNICS" (trenera asistents), Krievijas klubu "Maskavas Dinamo". Tas bija interesants posms dzīvē, kura laikā daudz ko esmu redzējis un pieredzējis. Pagājušogad gan ģimenē, gan profesionālajā darbā apstākļi sakrita tā, ka nonācu Ogrē. Sezona izvērtās ļoti veiksmīga. 


Trenera darbs jau no paša sākuma ir bijis mans sirds darbs un aicinājums. Kad pats trenējos spēlēt basketbolu, likās, ka daudz kas būtu jādara citādāk, jāuzstāda augstāki mērķi. Tā es pamazām savas vēlmes, zināšanas un motivāciju nododu saviem audzēkņiem. 


Kā jūs raksturotu BK "Ogre"?


BK “Ogre” ir ļoti stabila un mērķtiecīga komanda. Tiek organizēts kvalitatīvs un profesionāls darbs, nodrošināti nepieciešamie speciālisti, atbilstošas treniņu programmas, inventārs, telpas. Komanda nav skaļi ambicioza, bet vēlas uzvarēt, tāpēc pieliek pūles, lai to sasniegtu. Spēlētāji no sevis izliek visu, un tas ir devis rezultātus – sāka kā Latvijas basketbola līgas (LBL) 2. divīzijas komanda, bet ar kvalitatīvu un mērķtiecīgu darbu šobrīd ir LBL 1. divīzijas labāko vidū. 


BK "Ogre" ir arī lieliski fani, kas ar sirdi dzīvo līdzi komandai. Šie cilvēki ir kopā ar komandu nevis tāpēc, ka tā ir starp labākajām, bet tāpēc, ka ir īsti Ogres patrioti. Tas ir ļoti būtiski, jo viņi veido kopienu un sniedz pozitīvu enerģiju, ģimeniskuma sajūtu. 


Uzskatu, ka kopumā Ogrē jaunajiem basketbolistiem ir ļoti labi un kvalitatīvi izveidota izaugsmes sistēma. Savā starpā lieliski sadarbojas Ogres Basketbola skola un klubs. Skolēni tiek iesaistīti kluba treniņos, kas sniedz priekšstatu par spēles ātrumu un gaitu profesionālajā sportā. Tas ir veiksmīgs veids, kā jaunieši lēnām tiek iesaistīti lielajā sportā. Uzskatu, ka Ogrē ir viena no labākajām basketbola skolām Latvijā. 


Var just, ka basketbolam Ogrē ir liela nozīme. Pamazām ir izveidojusies vesela basketbola kultūra, kad skatītāji nāk ne tikai skatīties spēli, bet tas ir socializēšanās veids. Ja izbūvēs atbilstošu zāli, Ogrē, manuprāt, varētu notikt arī starptautiska mēroga sacensības.


 Kādi ir turpmākie BK "Ogre" mērķi?


Mūsu mērķi ir visaugstākie! Uzvarēt katrā spēlē! Ogre katru sezonu ir spērusi soli uz augšu. Jaunajā sezonā turpināsim smagi strādāt, lai turpinātu uzņemto kursu.


Pastāstiet sīkāk par jūsu izveidoto pašizaugsmes dienasgrāmatu!


Vienmēr ir bijusi vēlme izveidot pašizaugsmes palīginstrumentu jaunajiem basketbolistiem. Protams, tagad internetā var atrast dažādu informāciju, padomus un vingrinājumus, bet tas ir tikai vizuālais materiāls, kas parasti ilgi nepaliek atmiņā. Šīs dienasgrāmatas mērķis ir likt saprast, ka katram ir savs veids, kā sevi realizēt. 


Katram no mums ir savi sapņi, ko vēlamies sasniegt. Kad sastopamies ar grūtībām, bieži vien zūd motivācija. Dienasgrāmatā ir intervijas ar daudziem Latvijas izlases spēlētājiem – Anžeju Pasečņiku, Dairi Bertānu, Rolandu Šmitu, Jāni Strēlnieku, Kristapu Dārgo, Rodionu Kurucu, Rihardu Lomažu, kā arī labāko Latvijas tiesnesi Oļegu Latiševu. Šajās intervijās katrs ir pastāstījis savu ceļu, kā guvis panākumus basketbolā. Šie stāsti ir ļoti atšķirīgi, jo katrs ir dzimis un audzis dažādos dzīves apstākļos, taču viņi ir atraduši veidu, kā īstenot savu sapni par basketbolu. Piemēram, Oļegs Latiševs realizēja savu sapni caur tiesāšanu un izglītību, savukārt Kristaps Dārgais, ieguldot smagu darbu un attīstot sevi caur dankošanu, ir aizspēlējies līdz Latvijas izlasei. Tas parāda, kā darbs spēj virzīt uz priekšu, ka nedrīkst padoties. Daudziem bērniem un jauniešiem šie cilvēki ir elki, tāpēc dienasgrāmatā ir iespēja izlasīt viņu ceļu, paņemot lietas, ko izmantot sevis attīstīšanai. 


Dienasgrāmatā tiek akcentēts, cik svarīga ir pašdisciplīna. Katru dienu atkārtojot vienu to pašu, tiek veidotas ikdienas iemaņas, tādejādi varam disciplinēt sevi un redzēt izaugsmi, kas palīdz sasniegt rezultātu. Jāmāk fokusēt sava uzmanība konkrētam mērķim, analizēt sevi un savas emocijas, kontrolēt sevi. Tāpat liela nozīme ir spējai ziedoties – ja tev ir sapnis, daudz kas cits jānoliek malā. Tas nav tikai sportā, bet jebkurā dzīves jomā. 


Protams, dienasgrāmatā ir arī tehniskā informācija un padomi, piemēram, ieteikumi un vingrinājumi ķermeņa fiziskās sagatavotības attīstībai, informācija par spēles tehniku, tiesāšanas žestiem, prāta spēles, neliels ieskats par veselīgu ēšanu, atšķirībām starp fizkultūru un sportu. 


Jāatzīmē, ka lielākoties informācija ir angļu valodā, jo basketbola valoda ir angļu valoda. Jebkurš starptautiskais panākums virzīs angļu valodas virzienā. Uzskatu, ka jauniešiem jāsaprot un jāzina vairākas valodas – ja zini divas valodas, tas ir liels pluss, bet, zinot trīs un vairāk valodas, tu esi soli priekšā citiem. 


Dienasgrāmata ir palīginstruments vienas sezonas garumā, kur katrs audzēknis var sekot savam gan fiziskās, gan garīgās, gan intelektuālās attīstības procesam. Tas ir sava veida atbalsts, lai palīdzētu nostāties uz pareizā ceļa. Pierakstot notikumus, pārdzīvojumus, emocijas, mēs vairāk to visu pārdomājam un analizējam, tas paliek atmiņā un dod rezultātu. Šobrīd tiek piedāvāti dažādi kursi pieaugušajiem, kas saistīti ar personības attīstību. Arī tajos pamatā ir savu emociju un pieredzes pierakstīšana, izvērtēšana un attiecīgi tālākā rīcība. Šī dienasgrāmata ļauj to sākt darīt jau krietni agrākā vecumā, jau laicīgi attīstīt savu prātu. 


Kā vērtējat basketbola līmeni un popularitāti Latvijā?


Latvijā ir bijis un joprojām ir daudz talantīgu spēlētāju – Valdis Valters, Gundars Vētra, Kaspars Kambala, Igors un Raimonds Miglenieki, Andris Biedriņš, Kaspars Bērziņš un daudzi citi. Pašreizējie basketbolisti kā Andris Biedriņš, Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Rihards Lomažs, Rolands Šmits un citi pierāda, ka nekas nav neiespējams, ikviens var nonākt NBAvai Eirolīgas spēlētāju vidū.


 Jaunieši ir motivēti un vēlas doties basketbola virzienā, taču bieži vien nezina, kā to izdarīt. Diemžēl ne visiem ir mentori, kas var sniegt vajadzīgās zināšanas un sagatavotību. Bet ir svarīgi atrast savu mentoru – tas var būt treneris, vecāki, aģents, bet jābūt kādam, kurš palīdz nostāties uz pareizā ceļa. Arī šajā ziņā dienasgrāmata var būt kā viens no atbalsta veidiem. 


Uzskatu, ka basketbols Latvijā vienmēr ir bijis populārs, tas ir nacionālais jeb latviešu sporta veids. Ja salīdzina ar citiem komandu sporta veidiem, piemēram, futbolu vai hokeju, basketbolā ir tikai daži krievu tautības spēlētāji, lielākoties tieši latvieši izvēlas basketbolu. Latvieši mīl basketbolu, domāju, ka tā popularitāte tikai augs. Svarīgi, lai cilvēki, kas ir guvuši panākumus basketbolā, stāstītu un rādītu, kādu dzīves līmeni var sasniegt ar šo sporta veidu, tā piesaistot basketbolam jauno paaudzi. 


Kādas ir jūsu aizraušanās ārpus basketbola?


Man patīk un ir svarīgi pavadīt laiku ar ģimeni – dodamies pārgājienos, pavadām laiku pie dabas, kas ir ļoti vērtīgi, jo ļauj izrauties no pilsētas un ikdienas vides. Apmeklēju arī jogas nodarbības un dažādas aktivitātes, kas saistītas ar veselīgu dzīvesveidu un pašizaugsmi. 


Jūsu novēlējums pirms jaunās sezonas!


Pirmkārt, vēlos teikt lielu paldies BK "Ogre" vadībai par uzticību. Uzskatu, ka iepriekšējā gada sadarbība izvērtās veiksmīga. Nākamās sezonas mērķi paliek visaugstākie! 


Paldies visiem spēlētajiem, kuri ir piekrituši turpināt pārstāvēt Ogres komandas krāsas! 


Milzīgs paldies arī Ogres līdzjutējiem par lielisko atbalstu un patīkamajām emocijām. Es ticu, ka arī jaunajā sezonā būsiet kopā ar mums un uzņemsiet mūs tik pat silti un jaudīgi. Ceram, ka fanu un skatītāju pulks kļūs vēl lielāks! 


No savas puses centīsimies spēlēt skaistu, ātru basketbolu un priecēt atbalstītājus ar daudzām skaistām uzvarām.


 


 

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/sports/basketbols/47804

2020. gada 3. septembrī, 12:30, Basketbols
ogresnovads.lv

Jaunākie komentāri

susannazujkowa • 2020. gada 4. septembrī, 13:15
Бесплатные секс знакомства в твоём городе - Девушки Хотят секса и ждут предложений, не упусти свой шанс ---- https://blu.vn/sexbaza

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet