Atgriezties pie raksta

Vēlaties gudru bērnu, rosiniet spēlēt šahu

Ogres novada Sporta centra interešu izglītības sporta programmās skolēni šajā mācību gadā var apgūt arī gadsimtiem ilgi aktualitāti nezaudējošo šaha spēli, kas vienlaikus ir gan sports, gan māksla, gan zinātne.

"Šahs attīsta loģisko domāšanu, prasmi organizēt darbu, spēju pieņemt lēmumus, trenē redzes atmiņu un pacietību. Cilvēks, kurš spēlē šahu vai kādreiz to ir darījis, ar problēmsituācijām dzīvē tiks galā daudz vieglāk," norāda šaha treneris Guntars Odmiņš. "Laiks, ko skolēni veltījuši šaham, jau ļoti ātri dod rezultātus."


Kā liecina pieredze, šie skolēni labi mācās, ir dažādu, īpaši matemātikas, olimpiāžu dalībnieki un godalgotu vietu ieguvēji. Ogres 1.vidusskolas 9.klases absolvents Edmunds Vanags, kurš nupat septembrī pirmajā
Latvijas Dice Chess čempionātā 92 dalībnieku konkurencē ieņēma 12.vietu, mācības 10.klasē turpina Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā. Edmundam pietrūka tikai nedaudz punktu, lai viņš  kļūtu par  prestižās Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēnu.


Jaunogres vidusskolas. 7.b klases skolnieks Ņikita Goļikovs augustā notikušajā Dice Chess turnīrā 79 dalībnieku konkurencē izcīnīja augsto 2.vietu. Ņikita ir arī otrais labākais skolēns mācībās savā klasē. Par viņu spēcīgāka  ir tikai Ņikitas māsa Arina, kura tikai šobrīd daudzu citu interešu dēļ uz laiku pārtraukusi spēlēt šahu. Kad Arina sāka aizrauties ar šahu, viņa tik tālu uzlaboja sekmes, ka būdama jaunāka par savu brāli, vienā gadā nokārtoja divu klašu mācību programmu. Tagad abi mācās vienā klasē. Ņikita trenējas arī handbolā, kur guvis atzīstamu panākumus. Tie ir tikai daži pozitīvi piemēri, ko min šaha treneris.


Šajā mācību gadā šaha nodarbības skolēniem notiek Jaunogres vidusskolā: otrdienās (iesācējiem) un ceturtdienās (ar priekšzināšanām) no plkst. 14.30 līdz 16.00.


Sakarā ar epidemioloģisko situāciju valstī, pašlaik ir aktuāla problēma, kādas iespējas apgūt šaha spēli ir pārējo Ogres novada vispārizglītojošo izglītības iestāžu skolēniem, jo citu skolu audzēkņi apmeklēt pulciņu nedrīkst.
Jaunogres vidusskolā grupa ir arī pilnībā piepildīta (pieteikušies 20 dalībnieki). Treneris G.Odmiņš aicina atsaukties citu Ogres novada skolu vadību, lai varētu noorganizēt šaha pulciņu savā skolā. Pulciņa vadīšanai patstāvīgam trenera darbam ir gatavs meistarkandidāts Jānis Daugerts (tālr. 26498424, janis.daugerts@gmail.com, Lichess.org Nik-Runway31), kurš spēlē meistara līmenī, palīdz trenerim šaha metodisko materiālu sagatavošanā, šaha attīstīšanā internetā un citās jomās.


Treniņi iespējami arī interneta vidē. 26. septembrī sāksies 1.atlases kārta Ogres amatieru šaha čempionātam (Nolikums pieejams Latvijas Šaha federācijas mājas lapā www.sahafederacija.lv, kā arī papīra formātā Ogres skolās). Tuvākajā laikā plānoti arī dažādi Ogres novada skolēnu šaha turnīri internetā.


Nākamajā gadā, paplašinoties Ogres novadam, šaha nodarbībās varētu iesaistīties arī Ķeguma, Lielvārdes un Ikšķiles bērni un jaunieši. Iespējams, ka attālāko pagastu skolās ir kāds pedagogs, kuram ir pamatzināšanas šahā un uzņemtos vadīt šaha pulciņu. G.Odmiņš un J.Daugerts piedāvā savu palīdzību un ir gatavi skolotājus konsultēt. "Jo vairāk dalībnieku šaha pulciņos, jo lielāka varbūtība, ka arī mūsu novadā atklāsies kāds jauns talants," uzsver J.Daugerts. "Mūsu mērķis, lai Ogres novada  vārds kļūtu pazīstams arī šaha pasaulē. Tas būtu liels sasniegums, ka Ogres novads tiktu pārstāvēts valsts un starptautiskā līmenī."

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/sports/48012

2020. gada 25. septembrī, 07:50, Sports
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet