Atgriezties pie raksta

Kas jāievēro, lai uztura bagātinātāju lietošana būtu droša un jēgpilna

Saaukstēšanās un gripas sezona ir brīdis, kad meklējam veidus, kā atbalstīt savu imunitāti. Liela daļa cilvēku šādos brīžos izvēlas lietot uztura bagātinātājus, paļaujoties, ka tie uzlabos veselības stāvokli, stiprinās imunitāti un palīdzēs neslimot.

Rudenī pieprasīti uztura bagātinātāji ir omega-3 taukskābes, C un D vitamīns, magnijs, B grupas un citi vitamīni. Tomēr viss nav tik vienkārši, kā izklausās TV reklāmās. Lai šādu preparātu lietošana būtu droša un arī sniegtu labumu veselībai, ir jāņem vērā vairākas nianses.


Uztura bagātinātāji neaizstāj veselīgu uzturu


Pati būtiskākā ziņa, kas jāuztver ikvienam, kurš lieto vai plāno lietot uztura bagātinātājus, ir tā, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, veselīgu un aktīvu dzīvesveidu. Tāpat uztura bagātinātāji neaizstāj medikamentus. Uztura bagātinātāji ir pārtikas produkti parastā uztura papildināšanai. Ja izlemjat lietot šādus preparātus, tas nenozīmē, ka varat atteikties no veselīga uztura un dzīvesveida principiem, kuri ir pats nozīmīgākais garants labai pašsajūtai, veselībai un imunitātei.


Ievērojot veselīga uztura un dzīvesveida principus visu gadu, nebūs vajadzības saaukstēšanās sezonā kaut kā īpaši stimulēt imunitāti, jo galu galā kampaņveidīgas aktivitātes un īslaicīga uztura bagātinātāju lietošana arī nespēs sniegt gaidīto rezultātu.


Kādos gadījumos uztura bagātinātāji ir labs atbalsts organismam


Konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, uztura bagātinātājus var iekļaut ēdienkartē, ja:


-ikdienas uzturs ir vienveidīgs un nesabalansēts;


-ikdienā ir liela fiziskā un garīgā slodze;


-veselības stāvoklis ierobežo uzņemt visas uzturvielu grupas;


-analīzēs konstatēts kādu uzturvielu deficīts.


Īpaša piesardzība, lietojot uztura bagātinātājus, jāievēro tiem, kur pieder kādai no sensitīvām un riska grupām, piemēram, bērniem, grūtniecēm, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām. Vienmēr jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu par nepieciešamību lietot uztura bagātinātājus. 


Jāiegādājas tikai sertificēti uztura bagātinātāji


Pirms uztura bagātinātāju iegādes jāpārliecinās, ka konkrētie preparāti ir atrodami Uztura bagātinātāju reģistrā, kur atrodami visi pārbaudītie un atbildīgo iestāžu apstiprinātie preparāti. Ja produkts sarakstā nav atrodams, to noteikti nedrīkst iegādāties un lietot. 


Visdrošāk uztura bagātinātājus iegādāties aptiekās, interneta aptiekās un specializētos veikalos, jo tur jau tirgotājs būs pārliecinājies par to, ka prece atbilst visām kvalitātes prasībām.


Iegādājoties uztura bagātinātājus:


-jāizlasa informācija uz produkta iepakojuma;


-jānoskaidro precīzas devas un citi lietošanas nosacījumi;


-jāsaglabā iepakojums, lai vajadzības gadījumā vēlreiz iepazītos ar informāciju.


Uztura bagātinātāji jāizvēlas, konsultējoties ar ārstu


Uztura bagātinātāju lietošana jāsaskaņo ar ārstu, kurš pārzina jūsu veselības stāvokli un var noteikt, vai un kādus preparātus vislabāk izvēlēties. Uztura bagātinātāji satur dažādas aktīvās vielas, kuras uz katru organismu var iedarboties atšķirīgi, tāpēc ir būtiski, ka speciālists izvērtē uztura bagātinātāju lietošanas nepieciešamību. 


Ja nav iespējas konsultēties ar savu ārstu, tad pirms uztura bagātinātāju iegādes labāk konsultēties ar farmaceitu, kurš arī, veicot iztaujāšanu, spēs ieteikt, kuru preparātu izvēle jūsu gadījumā būtu droša un piemērota.


Ieteicams regulāri veikt vispārēju veselības pārbaudi un analīzes


Regulāras vizītes pie sava ģimenes ārsta un analīžu veikšana palīdzēs sekot veselības stāvoklim un laikus konstatēt kādu minerālvielu, vitamīnu un citu uzturvielu deficītu. Tādos gadījumos ārsts būs tas, kurš ieteiks labākos risinājumus. Tā var būt dzīvesveida un uztura paradumu korekcija, kā arī ārsts var ieteikt uztura bagātinātājus kā papildinājumu jau esošajam uzturam. Ja analīzes uzrāda nopietnu deficītu, tad ārsts var izrakstīt arī bezrecepšu vai recepšu zāles.


Ja ir slikta pašsajūta, nogurums, bieži tiek slimots, vislabāk sazināties ar ārstu, nevis uzreiz doties uz aptieku, kur reklāmu iespaidā iegādāties dažādus uztura bagātinātājus un sākt pašārstēšanos. Ja uztura bagātinātāji būs nepieciešami, ārsts tos izrakstīs un ieteiks piemērotākos.


Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/reklamraksti/48360

2020. gada 3. novembrī, 12:16, Reklāmraksti
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet