Atgriezties pie raksta

E.Helmanis: "Vienotības" un tās partneru vienaldzības dēļ Ogres novads zaudējis daudzus tūkstošus eiro

Ogres novada iedzīvotāji gluži kā visas Latvijas sabiedrība valsts budžeta apspriešanas un pieņemšanas laikā ar lielu interesi un cerībām gan šogad, gan iepriekšējos gados sekoja līdz tā saukto "deputātu kvotu" sadalīšanas procesam.

Un tas ir saprotami – šāda valsts papildus līdzekļu sadale ļauj iegūt naudu novada reālu problēmu risināšanai, kur pašvaldības pašas iespējas pagaidām vēl nesniedzas. 


Protams, ir kāda būtiska detaļa – konkrētam Saeimas deputātam par katru atsevišķo projektu un tā aktualitāti ir jāpārliecina, pirmkārt, paša pārstāvētās partijas Saeimas frakcijas deputāti un, otrkārt, sava iecere jāaizstāv un jāpamato visas Saeimas priekšā, – tikai šādā veidā ir iespējams panākt pozitīvu balsojumu un – tātad – reālu līdzekļu piesaisti.


Ļoti svarīgs aspekts veiksmīgam iznākumam ir katras partijas iekšējā komunikācija. Loģiski, katrs ievēlētais Saeimas deputāts nevar pārzināt visu Latvijas novadu neatliekamākās risināmās problēmas, bet tieši tāpēc ir vietējās varas pārstāvji, ir vietējo partijas nodaļu biedri, kuriem tad nu paveras iespēja aktualizēt tieši sava novada projektus. 


"Es un mani kolēģi no Nacionālās apvienības (NA) Ogrē pēdējo gadu laikā esam aktīvi izmantojuši šo iespēju, diskutējot un strādājot kopā ar Saeimā ievēlētajiem NA deputātiem, kuri daudzas mūsu ieceres ir atzinuši par svarīgām un izvēlējušies tieši mūsu projektus atbalstīt dalāmo kvotu ietvaros," norāda Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmanis (NA). "Nenoliegšu, ka iekšējā veselīgā konkurence ir bijusi visai liela – arī citi novadi, no kuriem ievēlēti gan Saeimas, gan pašvaldības deputāti no NA, visai aktīvi centās aizstāvēt savas ieceres, tomēr daudzos gadījumos atklātā diskusijā izdevās pierādīt tieši Ogres novada projektu aktualitāti. Tādējādi laikā no 2013.gada mums ir izdevies piesaistīt vairāk nekā 400 tūkstošus eiro."


Ar NA iniciatīvu Ogres Zilo kalnu skatu torņa izveidei šo gadu laikā piesaistīts 71 tūkstotis eiro. 2015.gadā 23 tūkstoši eiro piešķirti represēto piemiņas vietas izveidei Ogrē, vēl 6200 eiro saņemti Madlienas pirmsskolas izglītības iestādes "Taurenītis" baseina ierīkošanai. Savukārt šogad ar deputātu kvotu stapniecību pie 10 000 eiro tika Ķeipenes estrāde, bet vēl 5 tūkstoši nokļuva Ogresgala pagasta rīcībā. 


"Vētījot un akceptējot 2017.gada valsts budžetu, Ogres novadam būs vēl lielāks finansiālais atslogs, jo no piesaistītā finansējuma par 100 000 eiro tiks renovētas Ogres novada Kultūras centra kāpnes, bet par 170 tūkstošiem tiks labiekārtots Brīvības ielas skvērs. Vēl pa 10 tūkstošiem eiro izdevies novirzīt Mazozolu, Krapes un Meņģeles pagastu pārvaldes vietējo kapliču un baznīcu remontam. Es nedomāju, ka kāds šobrīd apgalvos, ka šī līdzekļu piesaiste bijusi lieka, nevēlama vai nevajadzīga," uzsver E.Helmanis.


Aplūkojot citu politisko spēku artavu Ogres novadam aktuālu jautājumu risināšanā, šogad iesaistījusies arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Proti, domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis, kurš ievēlēts no šīs apvienības, pārliecinājis Saeimā ievēlētos ZZS kolēģus par 50 tūkstošu eiro piešķiršanu Madlienas estrādes remontam.


Bet kāds pienesums novadam bijis no 12. Saeimā pārstāvētās "Vienotības" puses? Tās partijas, kura Ogres novadā guva uzvaru pēdējās notikušajās Saeimas vēlēšanās? Atbilde ir skumja – neviens eiro. "Tātad jāsecina, ka "Vienotības" Saeimas deputātiem nebija ne vismazākās ieinteresētības novadā, kas tiem izteica vislielāko uzticību un saistīja ar viņu darbību vislielākās cerības? Grūti spriest, bet varbūt problēmas būtība slēpjas kur citur? Varbūt, ka "Vienotības" Saeimas deputāti gluži vienkārši nesaņēma nevienu (!) priekšlikumu vai projektu ne no savas partijas Ogres novada biedru, ne pašvaldībā ievēlēto deputātu puses? Nezinu, kā notiek iekšējā komunikācija "Vienotības" biedru vidū, bet novada domē galu galā darbojas "Dombrovska komandas locekle" Valda Gaile [par to pašvaldības vēlēšanu laikā liecināja arī pilsētā un novadā savulaik dāsni izlīmētie aģitācijas plakāti; Ogrenet]. Kādi priekšlikumi un reāli īstenoti projekti nākuši no viņas puses un guvuši viņas pārstāvētās partijas atbalstu? Nu, labi, laikam jau "komanda" šo savu "locekli" nekad tā īsti nav uztvērusi nopietni, un Gailes kundzes iespējas kaut ko ietekmēt savas partijas pozīcijā viņas darba stila specifikas un personības šķautņu dēļ tiešām ir visai minimālas, lai neteiktu, ka nekādas," situāciju plaši komentē Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks.


Tomēr ar "Vienotību" oficiāli ir cieši saistīts kāds cits vietējais politiskais spēks – savulaik novadā ilgstoši pie varas bijusī partija "Ogres Novadam" ar tās priekšsēdētāju Edvīnu Bartkeviču priekšgalā. "Šis politiķis jau nu nekādi nebūtu pieskaitāms pie nenozīmīgiem vai neievērojamiem – bijis pietuvināts visaugstākajiem varas ešaloniem, ar plašu vērienu vēris dažādas pašvaldību darbu organizējošu un koordinējošu institūciju drurvis un sēdējis šo pašu struktūru dažāda kalibra krēslos. Diemžēl arī šī ilgstošā pašvaldības vadītāja pienesums "deputātu kvotu" sadales ietvaros tieši savam novadam ir tikpat liels – atvainojos – nekāds – kā odiozās Valdas Gailes gadījumā. Kā jau minēju, par nespēju uzrunāt savas partijas sadarbības partnerus šoreiz nevar runāt. Acīmredzot jāsecina, ka visi savulaik ar "Vienotību" slēgtie līgumi nebija paredzēti, lai attīstītu savu novadu un strādātu katra novada iedzīvotāja interesēs, bet gan kalpoja kādam citam mērķim –, visticamāk, nevaldāmai varas tieksmei un visu to privilēģiju un iespēju potenciālam, ko šī vara dod. "Brāļošanās" ar tolaik visvarenāko (vismaz pēc Bartkeviča kunga domām; iestarpina E.Helmanis) politisko spēku Latvijā solīja variantus, kā šos saldos varas grožus paturēt. Kad projekts samežģījās, zuda interese gan par noslēgtā starppartiju līguma pavērtajām iespējām, gan vēlme tās izmantot."


Domes priekšsēdētāja vietnieks atzīst, ka, protams, ir nepieciešama izvērstāka diskusija par tā dēvēto "deputātu kvotu" sadalīšanas gaitu un tās principiem. Iespējams, to vajadzētu precizēt un koriģēt. "Tomēr uzskatu, ka katras ievēlētas jebkura līmeņa amatpersonas pienākums ir izmantot visas iespējas, lai strādātu to cilvēku labā un interesēs, kuri savulaik devuši uzticības mandātu –, tai skaitā, strādājot arī pie šī tik daudz aprunātā kvotu jautājuma. Žēl, ka "Vienotības" un tās sadarbības partneru inertuma un apzinātas bezdarbības dēļ novadam potenciāli garām pagājuši daudzi simti tūkstoši eiro, ko varēja izmantot lietderīgi un mērķtiecīgi. Laikam jau šīs "kapeikas" – salīdzinājumā ar savulaik "izšiverētājiem" miljoniem – nav šiem politiķiem īpaši saistošas, tāpat kā nav saistošs ikdienas darbs novada labā, kas brīžiem nav ne skaists, ne interesants, ne popularitātes auru radošs. Vēlreiz – žēl, ka personisks politisks savtīgums dominē pār vēlmi un spēju strādāt. Strādāt godprātīgi un visa novada labā, nevis, tikai meklējot šauru pašlabumu," komentāru par "deputātu kvotām" un pēdējos piecos gados piesaistīto valsts budžeta papildus finansējumu noslēdz E.Helmanis.


Salīdzinājumam – trīs Ogres novada pašvaldības domē visplašāk pārstāvēto politisko spēku piesaistītais finansējums pēdējo piecu gadu laikā.


 photo tabula_zpsacsm3iqy.jpg

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/politika/37509

2016. gada 20. decembrī, 08:19, Politika
Ogrenet

Jaunākie komentāri

miezis • 2017. gada 11. martā, 19:10
Idiotu banda. Viens otru aprej.
Darbs • 2016. gada 22. decembrī, 16:12
Tad lai ieplāno, kā uzturēt apbraucamos ceļus, pretējā gadījumā izskatās, ka darbus veic firma, kas ar būvdarbu organizēšanu ir uz Jūs.
<darbs • 2016. gada 22. decembrī, 10:33
Šis projekts ir saistīts ar eiropas naudu un termiņiem. Ja nepadarīs laikā pilsēta var zaudēt eiropas finansējumu.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet