Atgriezties pie raksta

Meņģeles ekspedīcija un gatavošanās jaunai izstādei Foto

Lai arī saistībā ar Covid-19 izplatību un valstī noteiktajiem ierobežojumiem izstādes klātienē nav apskatāmas, muzejs veiksmīgi pielāgojies jaunajiem apstākļiem, jau kopš pavasara piedāvājot virtuālas izstādes, tiek strādāts ar muzeja krājuma priekšmetiem un joprojām notiek pētnieciskais darbs.

Ogres Vēstures un mākslas muzejs ir ne vien vieta, kur novada mākslinieki eksponē savus darbus un apskatāmas Latvijas mēroga izstādes, bet tam ir arī nozīmīga loma novada vēstures izpētē.


Šajā laikā, klātienē neuzņemot apmeklētājus, gandrīz pusgadu norisinājās darbs pie grāmatas "Ogres novada personības" tapšanas, kā arī vairākus mēnešus rit apjomīgs darbs pie Meņģeles pagasta vēstures apzināšanas, vācot dažāda veida materiālus gan muzeja krājuma papildināšanai, gan veidojot izsmeļošu un aizraujošu izstādi par Meņģeli – vietu pašā Ogres novada malā upes ielokā un mežu skāvumā.


2019. gada oktobrī Ogres muzeja darbinieki devās ekspedīcijā uz Meņģeli. Tika intervēti un filmēti vietējie iedzīvotāji, to vidū bijusī Meņģeles muzeja vadītāja Anna Pētersone, fotogrāfe Vija Linka, Sibīrijā dzimušais Edgars Kalnriekstiņš un citi, kuru atmiņas un fotogrāfijas glabā liecības par Meņģeles vēsturiskajiem notikumiem.


Apceļojot Meņģeles pagastu, savākts bagātīgs fotomateriāls gan par vietējiem iedzīvotājiem, gan kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem, ievērojamām vietām un ēkām.


Latvijas Valsts vēstures arhīvā apzināts apjomīgs materiāls par Meņģeles muižu, kas glabā unikālu, vērtīgu informāciju, kas līdz šim nav publiskota.


Izveidots informatīvs video par Meņģeli laiku lokos. Šim darbam tika piesaistīts arī ogrēnietis operators Juris Aperāns, un tekstu ierunājis Ogres teātra aktieris Andris Krauja, kurš strādā arī Ogres televīzijā.


Beidzoties valstī noteiktajiem ierobežojumiem, Ogres muzejā tiks atklāta izstāde, kurā būs iespēja uzzināt, kāpēc Meņģeli agrāk sauca par Altenvogu, kāda nozīme vietas attīstībā bija muižnieku dzimtām Mengdeniem un Šēnfogeliem un stāstus par pašiem meņģeliešiem, kuri, lai arī dzīvo tālu no Ogres novada centra, ir daļa mūsu novada, bet ar savu vēsturi un tikai viņiem raksturīgo pašpietiekamību un spītu turēties laika griežu šūpolēs.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/kultura/48869

2021. gada 7. janvārī, 11:26, Kultūra un izglītība
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet