Atgriezties pie raksta

Jaunogres vidusskolas audzēkņi dodas izpētes pārgājienā pa mežu

Šī gada sākumā Zemkopības ministrija Latvijas skolu jaunatnei izsludināja konkursu "Mūsu mazais pārgājiens", kura mērķis bija iepazīt un izpētīt meža nozari no kultūrvēsturiskā viedokļa.

Jaunogres vidusskolas 6.a klase nolēma, ka, dzīvojot Ogres pilsētā līdzās nacionālajam parkam "Zilie kalni", obligāti jāpiedalās šajā konkursā. 


Klases kolektīvam bija jāveic izpēte par kultūrvēsturisko notikumu mijiedarbību ar meža nozari un jādodas izpētes pārgājienā, ko skolēni veica 2020. gada 23. oktobrī. 


Mūsu pirmā pietura bija kādreizējās sanatorijas ēka, kur mūs uzņēma Ogres novada domes deputāts Juris Laizāns, pastotāst par tās vēsturi, arhitektūru un restaurācijas gaitu. Ēka Ogrē, Gaismas prospektā 2/6, kas atrodas dabas parka "Ogres Zilie kalni" piekājē, ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis un viens no pēdējiem ievērojamā Latvijas arhitekta Konstantīna Pēkšēna (1859.-1928.) darbiem. Ēkas otra lielākā vērtība ir tās iekštelpu mākslinieciskā apdare. 1927.gadā mākslinieks Ansis Cīrulis saņēma uzdevumu "izdaiļot" bērnu atpūtas nama iekšieni. Šie gleznojumi ir valsts nozīmes mākslas piemineklis. 


Kad to visu bijām uzzinājuši, sākās mūsu pārgājiens. Mēs izpratām, cik liela zaļā bagātība aug visapkārt mūsu mājām. Cik radošu un veselīgu mūsu dzīvi padara mežs, kuru redzam no skolas logiem. Mēs saprotam, kāpēc Ogres pilsētas ģerboņa zīmējumā ir trīs priedes, kuru saknes ieaugušas aiz zilas viļņotas sijas. Bērni bija tur, kur katrs koks viņiem ir mīļš un tuvs, katra taciņa un trepju pakāpiens silda sirdi. Mēs bijām tur, kur pašreizējo 6.a klases skolnieku bērnības atmiņas paliks uz mūžu. 


Tomēr tikai ar pārgājienu vien konkurss nenoslēdzās. Mums bija jāsagatavo radošs izpētes darbs – pārgājiena apraksts, video vizītkarte un video dokumentācija par projekta norises gaitu. 


Kāds prieks bija uzzināt, ka esam kļuvuši par konkursa finālistiem un esam ieguvuši 300 eiro lielo balvu braucienam pa Latviju! 


Šo kalendāro gadu 6.a klase sāka ar uzvaru RIMI organizētajā veselīga dzīvesveida izaicinājumā "Sporto Labākai dzīvei", savukārt noslēdza ar uzvaru konkursā "Mūsu mazais pārgājiens". 


Esiet aktīvi un jums noteikti veiksies!


 

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/kultura/48770

2020. gada 23. decembrī, 09:00, Kultūra un izglītība
ogresnovads.lv

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet