Atgriezties pie raksta

Jaunogres vidusskola dāvinājumā saņēmusi lietuviešu rakstnieku grāmatas

22. septembrī Lietuvā un Latvijā tiek svinēta Baltu vienotības diena, tāpēc projekta iniciatori no Lietuvas – Jonavas rajona Žeimju skola-daudzfunkciju centrs, Jonavas rajona skolu bibliotekāru metodiskais pulciņš, kā arī to partneri – 


 

Vītauta Dižā universitāte, Latvijas Republikas vēstniecība Lietuvā, Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā, Jonavas rajona pašvaldība, Latvijas Nacionālais kino centrs, Lietuvas Kino centrs – aicināja ļauties radošai un vienojošai draudzībai – lasīt, interesēties citam par citu, sazināties un atbalstīt. 


Atsaucoties aicinājumam, š.g. 21.–25. septembrī Jaunogres vidusskola piedalījās starptautiskā Lietuvas un Latvijas skolu bibliotēku projektā "Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa", kurā kopā ar saviem vienaudžiem no kopumā 49 Lietuvas un Latvijas skolām iepazina kaimiņvalsts vēsturi, valodu, kultūru, ģeogrāfiju, iepazina kaimiņvalsts rakstniekus, lasīja un interpretēja viņu daiļdarbus, skatījās Lietuvas režisoru veidotās filmas un dalījās savos iespaidos ar citiem sabiedrības locekļiem. Projekts "Baltu literatūras nedēļa" Lietuvas un Latvijas skolās tiek organizēts kopš 2017. gada. Mūsu skola tajā piedalījās 1. reizi. 


Baltu literatūras nedēļas laikā Jaunogres vidusskolas skolotāju Lauras Lārmanes, Gitas Maņkovas un Ivetas Strodes vadībā skolēni papildināja savas zināšanas par Lietuvu, tās kultūru, lasīja lietuviešu tautas pasakas, lietuviešu pasaku "Egle zalkšu karaliene" salīdzināja ar latviešu tautas pasaku "Zalkša līgava", veidoja komiksu, klausījās lietuviešu mūziku, skatījās animācijas filmu, diskutēja par kaimiņvalstu kopīgajām un atšķirīgajām iezīmēm. 


Vērt durvis uz kaimiņvalsts literatūras pasauli un bagātināt skolas bibliotēku palīdzēja projekta partneru dāvanas un atbalstītāju "Lonas", "Fejas nams", "Kafijas Draugs", "RT TAX" sniegtais atbalsts. 


Pateicoties projekta sponsoru atbalstam, Jaunogres vidusskolas bibliotēkas krājumus no šodienas bagātinās grafiskais Jurgas Viles un Linas Itagaki stāsts "Sibīrijas haiku" (2020) un lietuviešu rakstnieces Kotrīnas Zīles romāns pusaudžiem "Samainītais" (2020). Šīs grāmatas Lietuvā ir pelnījušas dažādas balvas, "Sibīrijas haiku" šogad tika iekļautas arī Latvijas Bērnu, jauniešu, vecāku žūrijā. 


Paldies par radītajām pozitīvajām emocijām, jauniegūtajām zināšanām un brīnišķīgajām dāvanām, skaistajām, vērtīgajām pateicībām! 


Latvijas Nacionālais kino centrs: http://nkc.gov.lv/


Lietuvas Kino centrs: http://www.lkc.lt/ 


Priecīgu, gaišu, mierpilnu Ziemassvētku gaidīšanas laiku! Lai Jaunajā gadā valda veselība, laime un veiksme visās dzīves jomās! 


Informāciju sagatavoja Laura Lārmane

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/kultura/48769

2020. gada 23. decembrī, 09:29, Kultūra un izglītība
ogresnovads.lv

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet