Atgriezties pie raksta

Tā pandēmijas laikā strādā ogrēniešu iecienītā ēstuvīte "Niko"

Pandēmijas laika ierobežojumu dēļ daudzi uzņēmēji spiesti būtiski sašaurināt vai pat slēgt savu biznesu. 

Sāpīgi to izjūt ēdināšanas nozare, tomēr daudzi turas, to vidū Ogres kafejnīca "Niko", kas, par spīti krīzei, nav atlaidusi nevienu darbinieku.


Kopš "Niko" vēra durvis 1997. gada 16. novembrī, šī, protams, nav pirmā krīze un grūtības, kas jāpārvar. "Tomēr šā brīža situācija ir pārāk nesaprotama, pārāk globāla un biedējoša," Kas Jauns Avīzei atzīst vadītāja Gunita Kedere.


Pabaro savu basketbola komandu


"Niko" darbojas pašā Ogres centrā, gājējiem atvēlētajā Brīvības ielā. Vēl nesen šeit piedāvāja gan siltas pusdienas, gan omulīgi pasēdēt pie kafijas tases un kūkas. Kopš 9. novembra palikusi tikai viena iespēja kafejnīcai izdzīvot – piedāvāt ēdienu līdzņemšanai. Ārkārtas situācija izsludināta līdz 7. decembrim, bet nav zināms, kā būs turpmāk.


Tā kā "Niko" atrodas gājēju ielā un apkārt nav lielu uzņēmumu, galvenie klienti – tūristi – izpaliek. Tomēr Kas Jauns Avīzes viesošanās reizē sestdien pavāri nesēdēja, rokas klēpī salikuši. Pusdienas bija pasūtījuši basketbola kluba "Ogre" spēlētāji, kuri 21. novembrī savā laukumā uzņēma Latvijas Universitātes komandu.


Sacensības gan tagad notiek bez skatītājiem, basketbolisti pusdienot devās uz sporta zāli, kur tagad ir plašums. Pēc visa spriežot, gardā maltīte spēcināja, ogrēnieši universitātes pretiniekus pieveica ar graujošu rezultātu – 83:58.


Ievērojams kritums


Bet kāds rezultāts pašreizējā situācijā ir "Niko" ēdināšanas biznesam, izstāsta kafejnīcas vadītāja: "Mums nācies iziet no komforta zonas, par ko esam dusmīgi, bēdīgi, vīlušies un apmulsuši no neziņas par tālāko kafejnīcas darbību. Visu bilanci vēl nevar kopā savilkt, varam runāt tikai par pirmajām pāris nedēļām. Pirmajā nedēļā apgrozījuma kritums noteikti bija uz pusi, ja ne pat vairāk."


Līdz šim "Niko" atbalstīja vietējie, tā ir Ogrē diezgan iecienīta kafejnīca, kuru apmeklēja daudzi ogrēnieši un pilsētas viesi. Tieši tūrisms pēdējos gados ļāva jūtami palielināt apgrozījumu, bet tagad maltīti līdzņemšanai iegādājas tikai ogrēnieši.


"Neviens jau nebrauks pēc ēdiena no Rīgas vai citām Latvijas pilsētām," atzīst Kedere. "Ogrē arī bez mums ir vismaz desmit citu kafejnīcu, kas piedāvā ēdienu līdzņemšanai, un šobrīd valda daudz lielāka konkurence. Cilvēku pie mums ir tik, cik ir – un tagad mēs viņus savā starpā dalām."


Kedere uzskata, ka lēmums aizliegt klientiem paēst uz vietas bijis nepārdomāts, sasteigts un pat muļķīgs, jo kafejnīcas noteikti neesot tā vieta, kur cilvēki cits citam "lien virsū". "Varēja atļaut strādāt vismaz līdz septiņiem vai astoņiem vakarā un ļaut mierīgi, kaut vai diviem pie viena galdiņa, paēst pusdienas un vakariņas," spriež vadītāja. "Šaubos, vai tagad kādam gribētos nosalušam pēc pastaigas pa mežu un dabas takām ēst ārā."


Darbadienā 20 līdz 30 porciju


Vaicāta, kā turas šajos apstākļos, Kedere teic, ka līdznešanai vienreizējos traukos par 4,20 eiro piedāvā pusdienas (siltais ēdiens ar zupu vai desertu), ko arī visvairāk izvēlas.


"Tas ir vienīgais, ko gatavojam jau iepriekš. Pārējos ēdienus no ēdienkartes gatavojam pēc pasūtījuma, ēdienkarte palikusi gandrīz tāda pati, kā bija pirms ārkārtējās situācijas, esam gan izņēmuši, ko tagad pērk mazāk, piemēram, dažus desertus un siltos ēdienus," stāsta Kedere.


Latviešu iecienītās dažādu veidu karbonādes, vistas ēdieni, arī zupas joprojām pieejamas. "Uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt tos, kas tagad pasūta lasi, liellopu vai citus sarežģītākus un dārgākus ēdienus."


"Niko" darbdienās piedāvā pusdienas līdz trijiem pēcpusdienā, sagatavojot apmēram 20 līdz 30 porciju. Ja gribētāju būs vairāk (kas līdz šim nav noticis), ar atlaidi piedāvās ko citu no ēdienkartes. Brīvdienu klientu zināšanai – jau trešo gadu kafejnīca sadarbojas ar "Divu tomātu" picēriju, kas nedēļas nogalēs cep picas "Niko".


Pateicas par uzticību


"Ārkārtējās situācijas laikā Ogres robežās esam noorganizējuši ēdiena piegādi mājās: tā maksā divus eiro, bet, ja pasūtījums ir 20 un vairāk eiro – bez maksas. Domāju, vismaz kāds simtiņš uzticīgo klientu, kuriem garšoja mūsu gatavotais, joprojām ir palikuši uzticīgi un, paldies dievam, pasūta ēdienu līdzņemšanai," Kedere visa kolektīva vārdā izsaka viņiem pateicību.


Tāpat paldies jāsaka padotajiem. "Šobrīd nodarbinu 13 darbiniekus. No grūtās situācijas izejam tādā veidā, ka tagad atvaļinājumā dodas tie, kuri atvaļinājumu vēl nebija izņēmuši. Esam samainījuši darba grafikus, lai paturētu visus un nevienu neatlaistu. Piemēram, agrāk mēnesī bija jāstrādā 15 dienas, bet tagad tikai desmit. Kaut kā izlīdzamies ar atvaļinājumiem un mazāk darba dienām. Dievs dod, ka decembrī šis viss beigsies, līdz tam mēs vēl pagaidām varam pavilkt, neciešot milzīgus zaudējumus, bet, ja nē, tad nezinu, kā būs," atklāta ir vadītāja.


Fotogalerija šeit:


 

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/atbildam/48571

2020. gada 30. novembrī, 17:29, Viedokļi un intervijas
jauns.lv

Jaunākie komentāri

• 2020. gada 1. decembrī, 09:02
Es regulāri mēģinu pasūtīt līdzņemšanai tajās kafejnīcās, kurās vēlēšos iegriezties arī pēc pandēmijas. Aizliegt vai neaizliegt kafejnīcām darboties?! Droši vien tām, kuras var izretināt galdiņus, nodrošinot nu jau slavenos 2 metrus, varēja arī atļaut darboties.
kā Jūs sazvanīt ? • 2020. gada 30. novembrī, 22:57
centīsimies atbalstīt mūsu garšigo kaf.!

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet