Atgriezties pie raksta

Vai IZM grib iznīcināt sporta skolas Ogres novadā? Video

Ogres novada sporta skolas, saņemot no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) finansēšanas līgumu profesionālās ievirzes sporta programmu finansēšanai, konstatējušas, ka finansējuma proporcionālais apjoms ir samazinājies un ir nepietiekams pedagogu atalgojumu izmaksām 2021. gadā.

"Diemžēl jāatzīst, ka IZM vadības un speciālistu neprofesionālas un, jāsaka, pat kaitnieciskas darbības rezultātā pašvaldībām 2021. gadā nāksies pašām domāt, kā nodrošināt sporta skolu pedagogiem atalgojumu atbilstoši likumā noteiktai minimālai likmei, jo ar piešķirto valsts finansējumu akreditētās profesionālās ievirzes izglītības sporta programmu īstenošanu 100% apmērā nav iespējams nodrošināt," atklāj Ogres novada Sporta centra direktore, Ogres novada pašvaldības domes deputāte Dzirkstīte Žindiga. 


Dz. Žindiga kā piemēru min situāciju Ogres novada Sporta centrā – pedagogu atalgojuma nodrošināšanai atbilstoši zemākajai minimālai likmei, 2021. gadā papildu finansējums no pašvaldības nepieciešams 13 000 eiro apmērā, lai gan visi treneri strādā ar grupām, kuras atbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 508 "Kārtība, kādā valsts finansē profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas" kritērijiem, un tiek iekļauti valsts finansēto pedagogu skaitā. 


"Tā ir liela nauda pašvaldībai, kurai tagad ir jādomā, kā ar savu budžetu labot no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izvirzītās izglītības ministres kļūdas," norāda Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš. 


Ogres Basketbola skolā situācija ir līdzīga kā sporta centrā. Šajā profesionāls ievirzes izglītības iestādē audzēkņu skaits ir par 18 izglītojamajiem lielāks salīdzinājumā ar pagājušā gadā aprēķināto, taču valsts finansējuma apjoms proporcionāli ir samazinājies. "Sanāk, ka valsts soda tieši labās skolas un labās pašvaldības, it kā cenšoties iznīcināt to, kas ir labs vēl tur, kur tas ir," ar nožēlu par šādu attieksmi pret sporta jomu secina Dz. Žindiga. 


Pašvaldība finansē sporta izglītības iestāžu saimniecisko darbību – sporta bāzes un objektu ikdienas uzturēšanu un atjaunošanu, nepieciešamos remontdarbus un sezonālos darbus, komunālos pakalpojumus. Pašvaldības finansējums tiek piešķirts arī Ogres novada talantīgākajiem jaunajiem sportistiem, kuri pretendē vai jau ir iekļauti Latvijas izlasēs. 


"Valstij, šajā gadījumā valsti pārstāv IZM, ir jānodrošina finansējums sporta pedagogu atalgojumam. Pašvaldībā mēs, protams, domāsim un atradīsim iespējas, kā izlabot šo JKP pārstāves vadītās ministrijas neprofesionalitāti un valstij kaitniecisko politiku. Mēs nepieļausim, ka mūsu sporta skolas zaudē pedagogus un tiek slēgtas. Ogres novada Sporta centrs un Ogres Basketbola skola – šīs izglītības iestādes ar savu darbu ir apliecinājušas savu vietu, lomu un nozīmi jaunatnes audzināšanā un godam ir pildījušas un pilda tām uzticētos pienākumus un misiju. Par IZM jāsaka pilnīgi pretējais – sporta jomā vadošā valsts pārvaldes iestāde ar savu attieksmi nevis veicina sporta attīstību, bet gan cenšas to iznīcināt. Manuprāt, ir ārkārtīgi svarīgi, lai vēlētāji saprot, kuri politiķi un kuras partijas dara kaut ko labu, būvē un veido un kuri māk tikai atņemt un iznīcināt," savu viedokli pauž G. Sīviņš. 


Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/aktualitates/49017

2021. gada 26. janvārī, 12:07, Aktualitātes
ogresnovads.lv

Jaunākie komentāri

nu • 2021. gada 29. janvārī, 18:26
Iesaku Helmanim palasīt MK noteikumus, kuri nosaka naudas sadali interešu izglītībai. Ja budžetā nav piešķirti papildus līdzekļi, tad esošos pārdala uz atlikušajiem un budžetu pieņem visas Saeimā pārstāvētās partijas, arī Helmaņa NA. IzM prasīja papildus naudu daudzām lietām, bet dabūja tik cik dabūja. Ko tad NA tur nebļāva, ka ir par maz? Nožēlojami populistiski.
Piekrītu Ilzei • 2021. gada 28. janvārī, 15:32
Parakstos Zem katra 'Ilze to nu' vārda
xxx • 2021. gada 28. janvārī, 15:29
Девyшки ищyт мyжчин для xоpошoго ceкcа, если хочешь тpаxнyть красивую малышку (без дeнег), то тебе сюда----- http://srt.vg/sisky

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet