Atgriezties pie raksta

Upes krastos dzīvojot, bažas par plūdiem pastāv vienmēr

Lai gan novada pašvaldībā pēdējo gadu laikā ir paveikusi daudz, lai mazinātu plūdu draudus Ogres upes lejtecē, tomēr gan pašvaldības speciālisti, gan Ogres pilsētas iedzīvotāji, kuru īpašumi atrodas plūdu riska teritorijā, ar piesardzību vēro Ogres upē notiekošo.

Janvāra vidū ir pēdējiem gadiem netipiski bargs sals, kas veicinājis ledus segas izveidošanos Ogres upē, kā arī pastiprinātu vižņu veidošanos. 


Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis informē, ka diennakts režīmā tiek sekots līdzi ūdens līmeņa svārstībām un ledus biezumam Ogres upē, tāpat arī meteoroloģisko staciju rādījumiem. 


Plūdu gadījumos bieži vien iedzīvotāji vaino Ogres HES, pašvaldībai pārmet, ka tā nepietiekami sadarbojas ar HES īpašnieku. U. Ulmanis skaidro, ka komunikācija ar HES īpašnieku notiek, laikus tiek sniegta informācija, kā rīkoties atbilstoši laikapstākļiem, piemēram, kad nepieciešams atzāģēt ledu, pacelt slūžas, vajadzības gadījumā regulēt ūdens līmeni. 


Plūdu riska teritorijā dzīvojošajiem cilvēkiem ir sagatavota un tuvākajā laikā tiks personīgi nogādāta informatīva vēstule par to, kā rīkoties plūdu gadījumā, arī par iespējamo evakuāciju no saviem mājokļiem. 


Par pēkšņu plūdu vai evakuācijas sākumu iedzīvotājiem paziņos Ogres novada pašvaldības policijas, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres iecirkņa vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes Ogres daļas auto ar sirēnu. 


Taču var rasties situācijas, kad iedzīvotāji paši pamana plūdu apdraudējumu. "Šādos gadījumos jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112," atgādina U. Ulmanis. 


Saskaņā ar VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" informāciju tuvākajās dienās upju notece samazināsies, ūdens līmenis svārstīsies ledus veidošanās laikā. Ledus ir plāns. Zem sniega kārtas ir grūti izvērtēt ledus stāvokli. 


Pašvaldība atgādina, ka atrasties uz ledus ir ļoti BĪSTAMI!


Plašāk par ieteicamo rīcību plūdu gadījumā - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas sagatavotā informācija šeit: 

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/aktualitates/48957

2021. gada 18. janvārī, 14:02, Aktualitātes
ogresnovads.lv

Jaunākie komentāri

Tas tam gudriniekam • 2021. gada 19. janvārī, 17:02
E esmu piedzīvojis tādus plūdus kad sala bija zem udens un tā sūknu stacija ir sīka vienība Bet tu gudriniek mazliet painteresējies par vēsturi
1954 gadam • 2021. gada 19. janvārī, 09:35
Sala nu ga nevar applūst, tajā hidrolģisko līmeni uztur sūkņu stacija. Pirms dezinformē, painteresējies.
kopumā • 2021. gada 18. janvārī, 23:34
Tev līdzīgi urlas.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet