Atgriezties pie raksta

Jaunajā gadā Ogrē, Ogresgalā un Ciemupē pievērsīsies decentralizētās kanalizācijas sistēmu sakārtošanai

Nekustamo īpašumu, kuros tiek izmantotas decentralizētās kanalizācijas sistēmas, īpašniekiem pašvaldības aģentūra (PA) "Ogres komunikācijas" izsūtījusi anketas, kuras jāaizpilda un jāiesniedz aģentūrai līdz 31.decembrim, informējot par savā īpašumā esošo notekūdeņu sistēmu.

"Reģistrācijas apliecinājumu var ievietot pastkastītē Mālkalnes prospektā 3 (SIA "Ogres Namsaimnieks" darba laikā), PA “Ogres komunikācijas” pastkastītē Akmeņu ielā 43 vai sūtīt uz aģentūras e-pastu. Anketu var iesniegt gan ar elektronisko parakstu, gan nofotografētu, gan ieskenētu. Mēs pieņemsim jebkurā formātā," informē PA "Ogres komunikācijas" Administratīvās nodaļas vadītāja Ilze Kalniņa. "Ja arī nesaņemsim savlaicīgu atbildi no kāda īpašnieka, ar vēstuļu starpniecību uzturēsim saziņu, lai noskaidrotu vajadzīgos datus. Mūsu mērķis ir ievākt un izvērtēt datus par katru nekustamo īpašumu."


Kopumā Ogrē, Ciemupē un Ogresgalā ir aptuveni 4500 īpašumu, kuriem ir decentralizētā kanalizācijas sistēma. PA "Ogres komunikācijas" no atsaucīgākajiem nekustamo īpašumu īpašniekiem jau saņēmusi aizpildītas anketas, bet citi to vēl tikai gatavojas darīt. Tiem nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuriem nav ūdens skaitītāja, radušies jautājumi, kā aprēķinās patērēto notekūdeņu daudzumu.


"Ja nekustamajā īpašumā ir ūdens skaitītājs, tad notekūdeņu daudzums atbilst ūdens patēriņam. Savukārt, ja nav skaitītāja, tad Ogres novada pašvaldībā ir noteikts  patēriņš – 1.5 kubikmetri notekūdeņu mēnesī uz vienu personu. Ja īpašumā dzīvo divi cilvēki, tas šis patēriņš būs 3 kubikmetri mēnesī. Vadoties pēc šiem aprēķiniem, tad arī noteiksim, cik bieži jāizved krājtvertne  šajā īpašumā," skaidro PA "Ogres komunikācijas" komunālinženiere Aija Buiķe. "Pēc anketu apstrādes nekustamo īpašumu īpašnieki saņems atbildes vēstuli, kurā būs norādīts, cik bieži nepieciešams veikt šo apkopi."


I.Kalniņa piebilst, ka nepieciešamības gadījumā katra situācija tiks izvērtēta individuāli, jo, piemēram, vasarnīcā cilvēki uzturas tikai dažus mēnešus gadā.


Plānots arī pārbaudīt krājtvertnes, vai tās atbilst vides prasībām. "Kanalizācijas tvertnei jābūt hermētiski noslēgtai un izbetonētai," uzsver A.Buiķe.


"Primāri pārbaudīsim tās kanalizācijas bedres, par kuru īpašniekiem saņemtas sūdzības. Ja konstatēsim neatbilstību ekspluatācijas prasībām, tiks dots termiņš sakārtot kanalizācijas bedri. Īpašniekiem tiks dota izvēle – savest kārtībā kanalizācijas bedri vai pieslēgties centralizētajam ūdensvadam un kanalizācijai, kur tas iespējams," norāda I.Kalniņa.


Īpaši kontrolēti būs tie nekustamo īpašumu īpašnieki, kuri kanalizāciju ar dažādiem neatļautiem paņēmieniem nopludina grāvjos un upēs. To būs iespējams konstatēt ar aprīkojumu, ko PA "Ogres komunikācijas" tuvākajā laikā plāno iegādāties.


Nekustamo īpašumu īpašniekiem ne tikai jābūt kārtībā kanalizācijas bedrei, bet arī jānodrošina tās regulāra izvešana. No nākamā gada nekustamo īpašumu īpašnieki varēs izmantot tikai reģistrētu asenizatoru pakalpojumus, par kuriem informācija atrodama Ogres novada pašvaldības mājas lapā. Obligāta prasība – lūgt asenizatoriem izsniegt kvītis, čekus, līgumus, kas apliecinātu, ka veikta apkope. Šie dokumenti jāglabā trīs gadus.


"Ar šo jauninājumu vēlamies risināt arī vides piesārņojuma problēmu, jo ir negodprātīgi asenizatori, kuri kanalizāciju izgāž mežā vai citur dabā. Ja asenizators tiks pieķerts veicam nelikumīgas darbības, tad mēs drīkstam anulēt līgumu un viņš vairs nedrīkstēs sniegt pakalpojumu Ogres novada administratīvajā teritorijā," norāda I.Kalniņa.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/aktualitates/48721

2020. gada 17. decembrī, 12:00, Aktualitātes
Ogrenet

Jaunākie komentāri

cilvekos man patik divas lietas • 2020. gada 23. decembrī, 11:38
viņi sez un skatas telvizoru un netrauce tev slidinaties pa kalninu leja tik cik uziet, un otrs, ja tu nezini ka vinu sauc tatad ja viriets tad alferds, ja sieviete, tad kjokjene, un lidz ar to visi tadi laimigi, visi viens par otru visu zina ta ka tante Zina
??? • 2020. gada 23. decembrī, 09:30
Jau nedēļu top-ziņa? Skaidrs kādā sūdu bedrē dzīvojam...
Bobis - vilcenei • 2020. gada 21. decembrī, 15:29
Tādā gadījumā jaliek divi ūdens skaitītāji - viens tam ūdenim kas iet mājā iekšā un tad uz kanalizāciju, un otrs skaitītājs uz dārzu.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet