Atgriezties pie raksta

Lielvārdes pilsētas bibliotēkā neparasta izstāde – Lāčplēša un citas maskas Foto

Sagaidot Ziemas Saulgriežus, Lielvārdes pilsētas bibliotēkā skatāma mākslinieces Ilzes Eidinas Vorzas masku izstāde "Prieks pārvērsties".

Lielvārdes pilsētas bibliotēka ir viena no tām retajām kultūras iestādēm, kas pieejama apmeklētājiem arī valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā.


"Šobrīd strādājam ierastajā ritmā – apkalpojam lasītājus un izsniedzam grāmatas. Esam izveidojuši arī jaunu izstādi "Prieks pārvērsties". Izstādes autore Ilze Eidina Vorza ir vietējā māksliniece, kura prasmi masku veidošanā izkopusi pie Itālijas meistariem. Veidojot izstādes, mēs talantus vispirms meklējam savā novadā. Mums pašiem ir prieks, ka starp savējiem atrodam kādu pērli. Arī lasītāji nāk pēc grāmatām un ar lielu interesi skatās šo neparasto izstādi, jo tādi mākslas darbi – maskas - mūsu bibliotēkā ir aplūkojami pirmo reizi," saka Lielvārdes pilsētas bibliotēkas vadītāja Rita Platpīre.


Izstādes tematika sasaucas ar Ziemas Saulgriežu maskošanās tradīciju. Maskas un maskošanās tradīcijas atrodamas visās kultūrās un tās pastāvējušas visos laikos. Mūsdienās maskas vairāk izmanto izklaides industrijā un kā dekoratīvus priekšmetus, bet, nenoliedzami, tās aizvien nes sevī kaut ko apslēptu un mistisku.


"Man personīgi interese par maskām aizsākās pēc kāda sapņa. Tad sāku pētīt gan masku izcelšanos, vēsturi, iedalījumu, izgatavošanas veidus. 2014. gadā atradu un pieteicos uz kursiem Florencē, Itālijā pie masku meistara profesora Agostino Dessi. Atgriežoties pilna ar iespaidiem, turpināju pašmācības ceļā uzlabot savas prasmes. Tad kādu laiku masku darināšanu nācās atlikt, jo cītīgi strādāju Rīgā un hobijam īsti neatlika laika. Taču pēc trešā bērniņa piedzimšanas atsāku gatavot maskas brīvajos brīžos," par savu aizraušanos ar maskām stāsta Ilze Eidina Vorza.


Lai masku izgatavotu, sākotnēji jāizveido maskas veidne, tikai tad sākas darbs ar papīru, kuru klāj kārtās veidnē. "Pamatā strādāju "papjē mašē" (papier-mache) tehnikā. Es izmantoju speciālu papīru (tā saucamo vilnas papīru), ko tradicionāli izmanto Venēcijas masku darināšanai. Kad maska izveidota un izžuvusi, sākas nebeidzamais slīpēšanas, gruntēšanas un krāsošanas process, līdz ideja, kas mājojusi galvā, realizējas skaistā maskā. Ideju par maskām man ir daudz, un man patīk ar katru jauno masku izzināt kādu jaunu tehniku un materiālus. Vislielākais gandarījums, kad manis radītā maska iepriecina arī citus un atrod savas jaunās mājas, kur turpināt nest prieku un sajūsmu," atklāj māksliniece.


Izstādē Lielvārdes pilsētas bibliotēkā redzama maska ar vīnogu ķekaru, kas ir mākslinieces pirmā maska, ko viņa izgatavoja kursu laikā Florencē. Acu maska "Putns zīdaste" ir viena no pirmajām maskām, kas izgataovota meitai skolas uzvedumam. Izstādē redzamas divas Pulcinella maskas  – tradicionālās itāļu teātra maskas, kaķa maska, kas ir tradicionāla itāļu karnevāla maska, kā arī velna maska. Bibliotēkas apmeklētājus īpaši piesaista Lāčplēša maska. "Tas ir mans redzējums par vienu no nozīmīgākajiem latviešu tautas tēliem,"  teic mākslinieice. 

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/lielvarde/48703

2020. gada 15. decembrī, 18:41, Lielvārdes novada jaunumi
Ogrenet

Jaunākie komentāri

Vai tad? • 2020. gada 18. decembrī, 15:36
Kas tur foršs, ja nevarēs iet apskatīt??
Lunis • 2020. gada 15. decembrī, 23:07
Fooorši !

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet