Atgriezties pie raksta

Opozīcijas deputātiem neizdodas atstādināt no amata Ikšķiles novada domes priekšsēdētāju Trapiņu

Opozīcijas deputātiem otrdien nav izdevies atstādināt no amata Ikšķiles domes priekšsēdētāju Induli Trapiņu (LZP), aģentūru LETA informēja Ikšķiles novada domes deputāts Kaspars Upaciers ("Iedzīvotāji").

Domes ārkārtas sēde šodien tika sasaukta pēc pašvaldības deputātu Edgara Logina ("Iedzīvotāji"), Upaciera, Jāņa Kravaļa (VL-TB/LNNK), Kaspara Grīnberga (VL-TB/LNNK), Jura Saratova (V) un Daces Kļaviņas (V) ierosinājuma un tajā tika skatīts jautājums par Ikšķiles domes priekšsēdētāja Trapiņa atkāpšanos no ieņemamā amata.


Kā sacīja Upaciers, atkāpšanās pieprasījuma iemesls ir pašvaldības vadītāja pēdējā laika nelikumīgās rīcības - noasfaltēts ceļš gar ģimenes īpašumiem, kuros notiek nesaskaņota būvniecība un ierīkots nelegāls karjers, bet pašvaldības karjerā "Kaparāmuri" izveidota bīstamo atkritumu kaudze.


"Diemžēl lēmums tika noraidīts, jo deviņi deputāti - Mariss Martinsons (LZS), Česlavs Batņa (LZS), Toms Āboltiņš (LZS), Inguna Bērziņa (LZS), Jānis Hartmanis (V), Agita Kābele (V), Arvīds Akmanis (V), Valentīns Špēlis (V) un arī pats Trapiņš nobalsoja pret domes priekšsēdētāja noņemšanu, tādējādi atbalstot nelikumīgas rīcības, jo kā saka - labāk mazs ļaunums," pauda Upaciers.


Pēc Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālistes Lauras Dūšas stāstītā, pēc domes sēdes Trapiņš notiekošo komentēja, sacīdams, ka pēdējā laikā publiski manāmā mērķtiecīgā pašvaldības vadības un viņa nomelnošana acīmredzami tiek realizēta saistībā ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. "Negatīvās informācijas tiražēšanas mērķis ir ietekmēt un iespaidot jaunveidojamā novada vēlētāju viedokli.


Deputāti, kas iesniedza šodienas lēmumprojektu, pēdējo gadu laikā nav paveikuši saviem vēlētājiem redzamus un vērtējamus darbus, tāpēc tiek izmantoti visi citi līdzekļi, lai popularizētu savu vārdu," uzskata pašvaldības vadītājs.


Viņš uzsvēra, ka Ikšķiles novada pašvaldība ir smagi strādājusi un realizējusi vairākus novada iedzīvotājiem būtiskus projektus, kas uzlabo viņu dzīves vidi un ir veicinājuši pakalpojumu pieejamību novadā.


Ikšķiles novada pašvaldība atturas no subjektīviem vērtējumiem par domes priekšsēdētāja vadības stilu, tā korektumu, gluži pretēji - vadības maiņa bremzētu pašvaldības darbu un novada tālāko attīstību, norādīja Dūša.


Upaciers atgādināja, ka šī gada septembrī Ikšķiles novada domes sēdē vairāki deputāti aktualizēja jautājumu par nekvalitatīvi veiktajiem būvdarbiem, atjaunojot pašvaldības ceļa asfaltbetona klātni posmā starp reģionālo autoceļu Tīnūži-Koknese un vietējas nozīmes autoceļu Turkalne-Tīnūži, blakus domes priekšsēdētāja Trapiņa ģimenes īpašumiem.


"Domes priekšsēdētājs Trapiņš tolaik skaidroja, ka būvdarbus uz pašvaldībai piederošā ceļa veic privātpersona, kas plāno derīgo izrakteņu ieguves darbus un pašvaldība iekļāvusi šādas ceļa sakārtošanas prasības derīgo izrakteņu izstrādes nosacījumos," sacīja Upaciers.


Savukārt uz jautājumiem par privātpersonas ieguldījumu pieņemšanu pašvaldības īpašumā, esot saņemts skaidrojums, ka nodošana nav nepieciešama, ieguldījumi nav uzskatāmi par dāvinājumu un minētais jautājums nav domes kompetencē, kā arī netiks virzīts domes lēmums par privātpersonas dāvinājuma vai ziedojuma pieņemšanu.


No publiski pieejamās informācijas konstatējams, ka domes priekšsēdētāja pieminētā privātpersona ir konkrēts uzņēmums, kurš derīgo izrakteņu ieguvi nevis gatavojās veikt, bet jau veic, un Ikšķiles novada būvvalde jau 2017.gadā uzdevusi uzņēmējam veikt virkni darbības un izpildīt nosacījumus vietējās nozīmes autoceļa Turkalne-Tīnūži izmantošanai iegūtā materiāla izvešanai. Lēmumā nav norādes uz iepriekš pieminētā pašvaldības ceļa izmantošanu un tā seguma atjaunošanu, norādīja pašvaldības deputāts.


Upaciers informēja, ka Ikšķiles novada Tīnūžu pagastā, blakus jau iepriekš minētajam, atjaunotajam ceļam atrodas domes priekšsēdētāja Trapiņa sievas nekustamais īpašums, kurā tiek veikta nelegāla derīgo izrakteņu ieguve.


Karjera izstrādes rezultātā izveidotas divas lielas ūdenstilpes, kā arī neappludināta bedre ar ūdens sūkni aktīvā izstrādes stadijā. Īpašumā atrodas dažādu frakciju materiāla kaudzes un traktortehnika. Esošais aprīkojums un materiāli norāda uz izstrādes rūpniecisku apjomu, lai gan minētajiem darbiem atbilstoša atļauja nav izsniegta, sacīja Upaciers.


Viņš teica, ka Ikšķiles novada apsaimniekošanas un labiekārtošanas uzņēmuma "Ikšķiles māja" pamatkapitālā ir ieguldīts pašvaldības nekustamais īpašums "Kaparāmura karjers Ezeri", kas agrāk veica novada labiekārtošanai nepieciešamo derīgo izrakteņu, smilts un šķembu, izstrādi. Pēc publiski pieejamās informācijas, derīgo izrakteņu ieguves licence karjeram pašlaik nav izsniegta un darbi netiek veikti.


Neskatoties uz to, "Ikšķiles māja" iepirkusi asfaltbetona drupināšanas pakalpojumu karjerā "Kaparāmuri", kuru apsekojot, deputāti secinājuši, ka neinformējot domi, karjerā savests un glabājas liels apjoms demontēta asfaltbetona seguma.


"Mūsuprāt, asfaltbetona glabāšana un pārstrāde šajā nekustamajā īpašumā nav atbilstoša nekustamā īpašuma izmantošanas mērķim un šāda rīcība rada vides piesārņojuma riskus. Vienlaikus norādām, ka netālu atrodas dabas parks "Ogres Zilie kalni", kas ir "Natura 2000" teritorija," sacīja Upaciers.


Šo darbību dēļ deputāti vēlas noskaidrot, kā pašvaldība un tās domes priekšsēdētājs apsaimnieko novadam piederošos nekustamos īpašumus - pašvaldības ceļus un derīgo izrakteņu atradnes, kādēļ tiek pieļauta nelikumīga darbība domes priekšsēdētāja ģimenes īpašumā un kāpēc uzņēmējs noasfaltē ceļu gar domes priekšsēdētāja īpašumiem, nevis sakārto to ceļu, kuru uzdevusi sakārtot novada būvvalde.


Upaciers teica, ka deputāti ir nosūtījuši oficiālas vēstules Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Valsts vides dienestam ar lūgumu veikt apstākļu pārbaudi, izvērtēt pašvaldības amatpersonu rīcības tiesiskumu un, konstatējot pārkāpumus, saukt vainīgās personas pie likumā paredzētās atbildības.


Kā vēstīts, jau šā gada jūnijā Upaciers un Logins aicināja Trapiņu atkāpties no amata, jo uzskatīja, ka Trapiņš ir bezatbildīgi rīkojies Administratīvi teritoriālās reformas kontekstā. Taču Trapiņš paziņoja, ka viņam nav pamata atkāpties. "Kā pašvaldības vadītājs, ievērojot valstī esošo likumdošanu, esmu darījis visu, lai saglabātu Ikšķiles novadu kā atsevišķu administratīvo teritoriju. Man nevar pārmest, ka es nebūtu piedalījies kādās sarunās, palicis malā," sacīja Trapiņš.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ikskile/48493

2020. gada 20. novembrī, 09:50, Ikšķiles novada jaunumi
Ogrenet

Jaunākie komentāri

Maija • 2020. gada 30. decembrī, 22:48
Upacieri izvirzīja tã sauktã Ikšķiles inteliğence. Inteliğentie šo gribēja iesēdinãt domes priekšsēdētãja krēslã. Vadīt darbu pilsētã nav tas pats, kã runãt muļķības radio ēterã. Nu tagad atriebjas visiem, skraida un ... Domãju, ka mums Ikšķiles novada cilvēkiem jãpriecãjas par sakopto centru pie Ikšķiles vidusskolas. Un nav ko meklēt un sūdzēties. Izskatãs ka cer uz deputäta vietu jaunajã Ogres novadã. Un galu galã, kas tie par komentãriem. Viens otru aplamã, apsaukã. Viss tas lieki un nevajadzīgi.
VARAM • 2020. gada 24. novembrī, 12:17
korumpetie deputāti! jūs visus jaatlaiž!
Jopsā • 2020. gada 22. novembrī, 15:21
Tagad sapratu kāpēc Griņčonaks vilks uz politiku. Sataisījis sūdus Mālkalnē tagad cer tikt Ogres deputātos

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet