Atgriezties pie raksta

Ikšķiles un Lielvārdes pianisti aizsāk jaunu tradīciju Foto

Aizvadītā gada 15. decembrī Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas (IMMS) programmas "Klavierspēle" pedagogi Ksenija Pospelova, Zanda Grundule-Grīnberga un Maira Līduma kopā ar saviem audzēkņiem devās uz Lielvārdi, lai kopīgi veidotu pirmo IMMS un Lielvārdes novada Mūzikas un mākslas skolu jauno pianistu sadraudzības pasākumu.

Idejas iniciatore bija Lielvārdes novada Mūzikas un mākslas skolas klavierspēles pedagoģe Māra Sirmā, bet pati ideja – gana intriģējoša un "nepieradināta" – satikties Lielvārdes Ev. lut. baznīcā un spēlēt polifonās mūzikas skaņdarbus nevis uz klavierēm, bet gan uz lielajām ērģelēm, tādējādi ļaujot jaunajiem pianistiem ieraudzīt apgūtos skaņdarbus citās krāsās, varbūt apjaust polifonijas īsto būtību un to komponēšanas gadsimta klātbūtni.


Mēģinājumā visi kopā tikās pie ērģelēm un mierīgā, draudzīgā gaisotnē cits pēc cita tās iemēģināja, uzklausot skolotājas un ērģelnieces Māras Sirmās ieteikumus, interesanto stāstījumu un palīdzību reģistru izvēlē. 


Koncertu ievadīja mācītāja I.Dāboliņa svētbrīdis, bet pati muzicēšana izvērtās sirsnīga un miera pilna. Par koncerta iespaidiem vaicāta, skolotāja Zanda Grīngerga-Grundule teica: "Man ļoti patika pirmssvētku sestdienas novakares radošā atmosfēra baznīcā, kas rosināja skolēnus muzicēt (vēlāk pēc pašu teiktā) kā īstiem ērģelniekiem. Jau mēģinājumā bija jūtama nopietna un ieinteresēta attieksme. Jāatzīmē koncerta pozitīvā emocionālā gaisotne, kuru prasmīgi uzturēja koncerta vadītāja (M. Līduma). Kopumā – iesāktā tradīcija jāturpina."


Audzēkņu pārdomas par piedzīvoto: 


"Apbrīnojami! Šī bija lieliska pirmā pieredze spēlēt pie ērģelēm. Ļoti patika varenā instrumenta dobjā, skanīgas, karaliskās skaņas. Klausoties skaistos skaņdarbus, radās svētsvinīga svētku gaidīšanas sajūta." (Rafaels)


"Man ļoti patika šis piedzīvojums! Bija interesenti pamēģināt spēlēt uz ērģelēm. Es ļoti izbaudīju visu koncertu!" (Kate)


"Man bija neliels uztraukums. Man šķita, ka es nospēlēju labi. Gribētu atkal piedalīties." (Karlīna)


"Man patika klausīties, kā citi izpildītāji spēlēja. Man šķita, ka ērģeles skanēja ļoti skaisti. Visa baznīca ar ērģelēm izskatijās skaista." (Viktorija)


"Es pirmo reizi dzīvē redzēju ērģeles un priecājos, ka man bija iespēja uz tām spēlēt. Es biju priecīga, ka varu izmēģināt spēlēt citu instrumentu, nevis tikai klavieres." (Keita)


Arī koncerta klausītāji, vecāki, ļoti atzinīgi izteicās par pasākumu un vēlāk, pēc kopīgas fotografēšanās un cienāšanās ar svētku kliņģeri, visi teica lielu paldies Lielvārdes skolotājām Mārai Sirmajai, Inesei Circinai, Vēsmai Graudiņai, Edītei Graudiņai un viņu audzēkņiem.


Sirsnīgā sadraudzības pasākuma noslēgumā izskanēja kopīga pārliecība – ir dzimusi jauna, skaista tradīcija, kura jāturpina, trauksmainajā pirmssvētku laikā rodot mūzikā mirkli miera, gaišuma un ticības labajam!

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ikskile/43041

2019. gada 7. janvārī, 16:32, Ikšķiles novada jaunumi
Maira Līduma, IMMS programmas "Klavierspēle" vadītāja

Jaunākie komentāri

rasin krasas • 2019. gada 14. aprīlī, 16:30
Kur palikusi dižā "skunstniece" ar saviem dūmu mākoņiem un krāsām rasas krāsā? Vai patiesi jau aizvesta uz Ģintermuižu? Nu, tad cilvēks būtu beidzot pie vietas, citādi bērniem nebija no viņas drošība!
māqkoņgalva • 2019. gada 25. martā, 08:40
Tā afēriste ar savām "rasas krāsām" nekādi nevar nomierināties, 23.martā atkal ar savu balagānu uzdarbojas. Laikam galviņa viņai ar mākoņiem pilna, ka murgi vien rādās. Sargiet bērnus no šitās! "Māksleniece"...
perve • 2019. gada 15. martā, 09:14
Kur palikusi rasas krāsu afēriste, ka nemana?

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet