Atgriezties pie raksta

Dāvana ikšķiliešiem – kopā būšanas mirkļi ar Džemmu Skulmi Foto

16.decembrī Ikšķiles Tautas namā, Trešās Adventes sveču gaismā un siltumā, raisījās sarunas par mākslu, mākslinieka sūtību un nozīmi valsts un cilvēku likteņos.

"Mēs ļoti ilgi gaidījām šo dienu, un šīs sajūtas nav vārdos aprakstāmas. Ir laiks, kad mēs saņemam daudz dāvanu, un šī tikšanās ir vislielākā dāvana. Mums jābūt ārkārtīgi laimīgiem, ka mēs dzīvojam vienā laikmetā ar Džemmu Skulmi. Tāpat kā mēs tiekamies ar mākslinieci Latvijas simtgadē, kuru ne katram būs lemts piedzīvot," sacīja Ikšķiles novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Dace Jansone, uzsverot, ka Ikšķile ir mākslinieku pilsēta, un mākslinieki aktīvi iesaistās dažādu kultūras pasākumu organizēšanā.


Džemmas Skulmes - viena no Latvijas mākslas simboliem - viesošanās Ikšķilē bija ievērības cienīgs notikums novada kultūras dzīvē, ko sadarbībā ar Ikšķiles novada pašvaldību īstenoja biedrības "Rasas krāsas" Radošās izglītības centra vadītāja, māksliniece Lauma Palmbaha. Adventa gaismā L.Palmbaha aicināja klātesošos uz sarunu par vērtībām, kas ir mūžīgas, un pārdzīvo jebkuru lietu. 


Tikšanos ar Džemmu Skulmi vadīja mākslas vēsturniece Ingrīda Burāne, kura atklāja, ka pasākuma dalībnieki ir apbalvoti ne tikai ar iespēju tikties ar Džemmu Skulmi, bet vieni no pirmajiem var aplūkot mākslinieces pēdējo gadu darbus. Neraugoties uz cienījamo vecumu, 93 gadiem, māksliniece visu laiku intensīvi strādā. 


Dodoties uz tikšanos Ikšķilē, I.Burāne mākslinieci bija rosinājusi atvest arī darbu "Pazaudētā Abrene", kas tapis tālajā 1965.gadā un tajā laikā izstādē, protams, nonācis ar citu nosaukumu. 


"Šis darbs ir atslēga Džemmas Skulmes mākslai. Māksliniece atklāj laiku un laika būtiskākos jēdzienus un pazīmes, to, uz ko mums jātiecas. Viņa vienmēr vēlējusies pateikt, lai mēs neizmirstam, kas mēs esam. Savā mākslā viņa ir iecentrējusi mūsu tautas dvēseli glezniecībā, jo mākslai nav lielāka spēka un lielākas skaidrības un, patiesībā, arī uzdevuma, kā atkopt tautai pašai viņas dvēseli. Džemma ir devusi gaismu caur saprašanu," sacīja I.Burāne.


Džemma Skulme, runājot par mākslu un darbu tapšanas procesu, uzsvēra, ka, ja māksliniekam ar saviem darbiem izdodas mainīt cilvēka domu gaitu un parādīt, ka var domāt arī citādi, tad to var uzskatīt par uzvaru.


Tuvāk iepazīt mākslinieci varēja arī noskatoties 1986.gadā uzņemto kinorežisores Laimas Žurginas dokumentālo filmu "Džemma".

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ikskile/42942

2018. gada 17. decembrī, 09:11, Ikšķiles novada jaunumi
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet