Atgriezties pie raksta

Ikšķilē viesosies māksliniece Džemma Skulme

Svētdien, 16. decembrī, plkst. 15 Ikšķiles Tautas namā būs iespēja tikties ar vienu no Latvijas mākslas simboliem – gleznotāju Džemmu Skulmi. 

Ziemassvētku gaidīšanas un atnākšanas laiks ir simbolu laiks. Vainags – mūžības aplis. Eglīte. Sveces. Rotājumi. Krāsas. Smaržas. Jēriņi. Silīte. Katram sava nozīme un dziļāks piepildījums. Saules, tātad – gaismas atgriešanās.


Gaidīšana un atnākšana ir arī darbības vārdi. Jautājumu uzdošanas un atbilžu meklēšanas laiks. Iespējams – intensīvāks, blīvāks, aptverošāks sevis izvērtēšanas, noskaidrošanas, atrašanas laiks. Soļu neskaitīšanas laiks.


Māksliniece aizvien ik dienas bijusi darbības, pienākuma, klātbūtnes cilvēks. Plašos lokos. Apļos, kuros soļi nav skaitīti. Ierastais ritms tiek uzturēts, mainīts, pārkārtots, izmantots šī laika vajadzībām un iespējām.


Džemma Skulme reiz teica, ka viņu vienmēr ir interesējuši simboli, to izcelšanās, nozīme. Viņas glezniecībā, runā, rakstu zīmēs simboli klājas blīvi. Jāskatās, jāmēģina tvert, saprast, sajust.


"Svētdienas sarunai devu apzīmējumu "Tikšanās Adventa gaismā", jo katra saruna ar lielu personību ir balva, izgaismojums, simbolu tulkojums. Šo vienu pēcpusdienu būs iespēja redzēt arī mākslinieces darbus, kurus Džemma izvēlēsies no dažādu gadu krājumiem un pašiem jaunākajiem gleznojumiem," informē mākslas vēsturniece Ingrīda Burāne.


Tiksimies. Un iespējams arī satiksimies: sarunās, atklāsmēs, sajūtās, atziņās, kas mūs var darīt brīvus.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ikskile/42923

2018. gada 13. decembrī, 11:17, Ikšķiles novada jaunumi
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet