Atgriezties pie raksta

100 skaņdarbi Latvijas simtajā un IMMS piektajā jubilejā Foto

Latvijas simtgade ir sagaidīta ar vairāk nekā 100 skaņdarbiem, ko piecos Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas pastāvēšanas gados radījuši tās audzēkņi.

Audzēkņu kompozīcijas atskaņotas ne tikai jaunrades vakaros, skolas izlaidumos un citos publiskos pasākumos, bet arī mūzikas jaunrades konkursos "Skaņuraksti Ādažos". Kopš 2015. gada Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola tajā pārstāvēta trīs reizes. No konkursā izskanējušiem ikšķiliešu radītajiem 11 skaņdarbiem divi ir ieguvuši 3.vietu, bet viens – žūrijas Atzinību. 


Mācību priekšmetu "Kompozīcija" Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolā vecāko klašu audzēkņi apgūst no 2013. gada septembra, kad ar novada pašvaldības un sabiedrības atbalstu piepildījās sapnis par Mūzikas un mākslas skolu Ikšķilē. 


Muzikālās jaunrades darbu vakaru tradīcija aizsākās 2015. gada 3. decembrī. Turpmākos gados notikuši vēl četri šādi pasākumi: "Skaņu dārzs" 2016. gada maijā, "Sniegpārsliņu virpulī" 2016. gada decembrī, "Ziemas sapņi" 2018. gada janvārī, "Maija ziedonī" 2018. gada maijā. Mūzikas jaunrades vakaru dalībnieki ir gan skolas audzēkņi, gan absolventi. 


2018. gada novembra nogalē Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas zālē sirsnīgā gaisotnē notika sestais muzikālās jaunrades darbu vakars "Mūsu svētki". Tajā tika atskaņotas 15 rudens mēnešos sacerētās kompozīcijas: dziesmas, skaņdarbi klavierēm, trompetei un bundziņām, saksofonam, flautai un to duetiem. 


Skaņdarbus atskaņoja paši autori: Kirills Visockis, Ulrika Ieva Lauka, Sāra Krūpena, Toms Kristofers Laugalis, Rihards Serafimovičs, Dagnija Zauere, Loreta Lasmane, Estere Zukule, Mariella Vaivare, Marlēna Portnaja, Samanta Zeļģe, Nellija Paškeviča, Justīne Āboltiņa, Līna Māra Krastiņa un palīgi – 3. klases audzēknis Gustavs Bērziņš un skolas absolvente Megija Siliņa, kura izpildīja Raivja Amoliņa sacerēto dziesmu. Koncertmeistara lomā iejutās kompozīcijas skolotāja Iveta Sproģe. Koncerta programmu vadīja 5.Čella spēles klases audzēkne Sandija Aleksa Štikova. 


Pēc koncertiem, baudot pašu sarūpētos cienastus, uz Pateicības rakstiem tika rakstītas atsauksmes un novēlējumi jaunajiem komponistiem. 


"Ļoti jauka un sirsnīga atmosfēra. Skolotāja bija sagatavojusi sirsnīgu prezentāciju par kompozīcijas vēsturi mūsu skolā un audzēkņu sasniegumiem šajos piecos gados," raksta Marlēna, Justīne un Nellija. "Mierīgā atmosfērā bija ļoti jauki klausīties citu skaņdarbus,' raksta Sāra un Sandija. Kirills: "Ļoti labs koncerts, patīkama atmosfēra, kas bija papildināta ar dažāda rakstura skaņdarbiem. Viss sanāca!" Ulrika: "Ļoti brīnišķīgs koncerts. Varēja redzēt, cik ļoti bērni un jaunieši centās". Līna: "Manuprāt, katru gadu koncerti paliek skaistāki. Var redzēt, ka skolēni mācās un aug par ļoti labiem komponistiem. Es to apbrīnoju!"


Paldies visiem jaunrades darbu vakara dalībniekiem, atbalstītājiem un apmeklētājiem!

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ikskile/42881

2018. gada 8. decembrī, 11:13, Ikšķiles novada jaunumi
Iveta Sproģe, Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas pedagoģe

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet