Atgriezties pie raksta

Četri mēneši darba un četras minūtes uz skatuves Foto

1.decembrī Kokneses Mūzikas skolā norisinājās XIV Starptautiskais P.Čaikovska klaviermūzikas izpildītāju konkurss, kurā piedalījās Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi.

"Četru mēnešu gatavošanās, tad tikai četras minūtes uz skatuves, un tā ir vienīgā iespēja – alternatīvas nav. Ne kurš katrs pieaugušais ir uz ko tādu spējīgs... Bet tieši to dara šie mazie, talantīgie bērni. Paveic un jautā pēc nākamā konkursa un koncerta. Tas ir vienkārši apbrīnojami!" Tā par Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas jaunajiem mūziķiem varētu teikt pēc katras konkursa uzstāšanās, bet šie konkrētie vārdi patiesās emocijās radās vecākiem, vērojot savu bērnu uzstāšanos Kokneses Mūzikas skolā, kur norisinājās XIV Starptautiskais P.Čaikovska klaviermūzikas izpildītāju konkurss. 


Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi šajā konkursā piedalās jau otro gadu. Šogad skolu pārstāvēja jaunās pianistes Marija Suse (2. klase) un Līva Patjanko (3. klase) savas skolotājas Mairas Līdumas vadībā. 


Konkursā bija jāatskaņo 2 skaņdarbi – krievu komponista P.Čaikovska klaviermūzika un polifons skaņdarbs, kas prasa nopietnu gatavošanos. Programmas atskaņošanai atvēlētais laiks tikai 4 minūtes, bet konkurentu vidū gan Latvijas prestižākās mūzikas skolas, gan viesi no Lietuvas, gan paša komponista tautieši no spēcīgajām Krievijas mūzikas skolām. Žūrijas komisijā pieredzējuši pedagogi gan no Lietuvas, gan Latvijas.


Konkursantu uzstāšanās ilga visu dienu – no plkst.10 rītā līdz pat vēlam vakaram. Daudz priecīgu, satraucošu un skaistu brīžu mūzikā, un īpaši silts un saviļņojošs mirklis vakarā, kad žūrijas pārstāve no Lietuvas V. Purlyte apbalvošanas ceremonijā teica: "Bērni, tagad es jūs visus lūdzu apskaut un samīļot savus skolotājus, kuri, neskaitot savu laiku un spēkus,  ir jūs gatavojuši, lai varat būt šeit!"... un zāle saviļņojās, kad daudzas bērnu rokas sadevās apskāvienā..


Liels bija Marijas un Līvas prieks, kad atskanēja Ikšķiles vārds un viņas tika aicinātas saņemt Diplomus par 3.vietas iegūšanu un apbalvotas ar medaļām. 


Lielais ieguldītais darbs vainagojies ar panākumiem – godalgotām vietām un medaļām, bet, galvenais, ar neatsveramu skatuves pieredzi un jaunām zināšanām.


Līva pēc konkursa saka: "Es ieteiktu katram vismaz reizi piedalīties šādā konkursā, jo tas ir tiešām satraucoši, bet ir jātrenējas savu satraukumu pārvarēt". Marijas mamma atzīst: "Zinot to lielo darbu, kas ir ieguldīts, man ir gandarījuma sajūta!" Līvas tētis: "Ļoti patika sniegums, ko mūsu meitenes parādīja! Liels paldies pedagogiem, īpaši skolotājai Mairai par šāda gara izaudzināšanu par spīti visām bērnu rakstura īpatnībām!"


Savukārt skolotāja Maira Līduma no sirds pateicas vecākiem par sadarbību un ieinteresētību, kā arī Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas kolēģiem par atbalstu.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ikskile/42874

2018. gada 7. decembrī, 12:55, Ikšķiles novada jaunumi
Valda Jermanova, Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas direktore

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet