Atgriezties pie raksta

Ogres tehnikuma audzēkņu komanda izcīna otro vietu Patentu valdes video konkursā "Radi. Dari. Aizsargā" Foto

Jau otro gadu pēc kārtas Ogres tehnikuma Dizaina un mākslas nodaļas audzēkņi profesionālo priekšmetu skolotājas Daces Runčas vadībā iekļuvuši Patentu valdes rīkotā video konkursa godalgoto dalībnieku trijniekā.

Pērn video konkursā "Ceļojums rūpnieciskā īpašuma pasaulē" kopumā tika iesniegti 27 pieteikumi no 20 Latvijas skolām. Uzvarēja Ogres tehnikuma  Dizaina un mākslas nodaļas 1. kursa audzēknes Agate Daina Briņece, Anastasija Ņeņišina un Katrīne Kate Kucina Arbidāne ar video "Mans ir mans un tikai mans". Šogad Ogres tehnikumu konkursā "Radi. Dari. Aizsargā" pārstāvēja Dizaina un mākslas nodaļas 2.kursa audzēkņi Linda Brēķe, Linda Līce un Artis Slenģis. Topošo reklāmas dizaineru komanda iesniedza video "Melns, melns, melns rīts", kurš tika atzīts par otro labāko 33 skolēnu komandu video, kuru autori pārstāv 26 Latvijas skolas.


"Piedalīties konkursā mūs rosināja skolotāja Dace Runča," atklāj Linda Līce.  "Piemēram, mani piesaistīja tas, ka tas ir kaut kas jauns un man gribējās pamēģināt īstenot līdz šim nerealizētas idejas. Tas ir arī ieguldījums nākotnē, jo palīdzēs profesionālai izaugsmei. Ne mazāk svarīgi, ka iemācījos strādāt komandā un sadarboties ar grupas biedriem kopīga uzdevuma veikšanai."


"Lai īstenotu kopīgo ideju, visi trīs aktīvi iesaistījāmies. Ja bija nepieciešams, tehnikumā darbojāmies līdz pat vēlam vakaram," stāsta Linda Brēķe. "Sākotnēji vēlējamies izveidot animāciju, bet vēlāk nolēmām savu ideju atveidot komiksa formā. Vispirms uzzīmējām skices un pēc tam apstrādājām Adobe Illustrator datorprogrammā".


"Mani konkurss aizrāva - tas šķita interesants un noderīgs, jo tā es varu attīstīt savas profesionālā prasmes.Strādājot pie konkursa uzdevuma, iemācījos izmantot animācijas veidošanas programmas pamatus. Piedalīšanās konkursā mani iedvesmoja padziļināti apgūt šo programmu," saka Artis Sleņģis.


Komandas dalībnieki atzīst, ka šis konkurss pavēris iespēju domāt plašākos mērogos, tostarp par intelektuālā īpašuma aizsardzību, jo topošajiem reklāmas dizaina speciālistiem šīs zināšanas būs ne tikai noderīgas, bet arī nepieciešamas.
Patentu valdes rīkotā konkursa nozīmīgumu uzsver arī skolotāja Dace Runča: "Esmu bezgala pateicīga Patentu valdei, kas gan izglīto, gan izdod metodiskos materiālus. Šie materiāli ir izvietoti arī Dizaina un mākslas nodaļas mācību kabinetos un pieejami ikvienam audzēknim. Arī mans, pedagoga, pienākums ir atgādināt, kā uz radošajiem darbiem raudzīties no intelektuālā īpašuma aizsardzības pozīcijām – uz kādiem noteikumiem var izmantot interneta vidē atrodamos cita autora darbus, kā aizsargāt paša paveikto."


Noslēdzoties konkursam, uz Ogres tehnikumu tika nogādāti diplomi konkursa dalībnieku komandai un tās vadītājai Dacei Runčai. Godalgotā video autori saņēma arī vērtīgas konkursa organizatoru balvas, tostarp bezvadu austiņas Beats.


Saņemot balvas, kuru pasniegšana notika ievērojot visus valstī noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus, audzēkņi īpašu pateicību pauda skolotājai Dacei Runčai, kura veiksmīgi vadīja komandas darbu no sākuma līdz veiksmīgam noslēgumam. Lai arī kādā brīdī iezagās šaubas par neizdošanos, audzēkņi, skolotājas Daces Runčas iedvesmoti un uzmundrināti, turpināja darbu pie video izveidošanas.


Dace Runča atzīst, ka darbs ārpus mācību programmas viņai sagādā prieku: "Esmu pedagogs pēc aicinājuma. Ja es redzu, ka jauniešiem spīd acis, es nespēju palikt malā. Es to neizjūtu kā papilddarbu. Tas ir adrenalīns - motivēt, palīdzēt un pārdzīvot līdz ar viņiem. Pēc panākumiem konkursos plašākā mērogā izskan arī mūsu mācību iestādes vārds. Es ļoti lepojos ar Ogres tehnikumu, kur audzēkņiem ir radītas visas iespējas, lai darbotos un attīstītos".

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/OT/48651

2020. gada 9. decembrī, 17:38, Ogres tehnikums
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet