Atgriezties pie raksta

Ogres tehnikumu pirmoreiz absolvē pavāri Foto

Apliecību par profesionālo kvalifikāciju "Pavārs" īsi pirms jaunā mācību gada saākuma saņēma septiņi profesionālās tālākizglītības programmas "Ēdināšanas pakalpojumi, pavārs" pieaugušo grupas absolventi.

Kā norāda OT Viesnīcu un restorānu pakalpojumu nodaļas vadītāja Ineta Rumpētere, kvalifikācija "Pavārs" kā profesijas standarts ir salīdzinoši jauns, jo izveidots tikai 2018.gadā. Ogres tehnikumā četrgadīgajā apmācības grupā pavāra specialitātē audzēkņus pirmo reizi uzņēma 2018.gadā.


Pieaugušo grupā pirmā uzņemšana Nodarbinātības valsts aģentūras projekta ietvaros notika 2019.gadā, un pēc gada jau noticis pirmais izlaidums.


Lai saņemtu apliecību par III līmeņa profesionālo kvalifikāciju, topošajiem speciālistiem bija jānokārto kvalifikācijas eksāmens divās daļās – teorētiskajā un praktiskajā.


"Teorētiskajā daļā pavāriem testa veidā jāatbild uz 80 jautājumiem par profesionāliem priekšmetiem - ēdienu gatavošanu, prečzinību, uztura fizioloģiju, sanitāriju, darba organizāciju, kā arī jāorientējas profesionālajos svešvalodas terminos," stāsta Viesnīcu un restorānu pakalpojumu nodaļas profesionālo priekšmetu skolotāja Zinaīda Bāra, kura kopā ar kolēģi Anitu Lapsu mācīja jaunos speciālistus. 


Savukārt praktiskajā daļā pavāriem jāsagatavo trīs ēdieni no eksāmena biļetē minētajiem produktiem. Piemēram, pamatēdienam minēta liellopu gaļa un cukīni. Desertam tādi paši nosacījumi – šokolāde un bumbieris. Jāsagatavo arī zupa vai uzkodas. Pārējos produktus var izmantot no kopējā klāsta. Darba veikšanai tika atvēlētas četras stundas.


Pavisam pieaugušo grupā kvalifikācijas eksāmenu nokārtoja septiņi audzēkņi. Viens no viņiem izmantoja iespēju iegūt izglītības dokumentu ārpus formālās izglītības profesionālās kompetences novērtēšanas veidā.


Apgūt pavāra prasmes izvēlējušies dažādu profesiju pārstāvji, tajā skaitā arī juristi. Tas nozīmē, ka jebkurš interesents var izvēlēties mācības pieaugušo grupā.


Iegūtā kvalifikācija "Pavārs" dod iespēju gan sākt strādāt šajā profesijā, gan arī izmantot savas zināšanas citādā veidā.


Ja arī jūs vēlaties pieteikties mācībām Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētajā pieaugušo izglītības projekta "Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide" 5.kārtā, informācija par iespējām mācīties Ogres tehnikumā pieejama: www.ovt.lv/muzizglitiba Tālr. 29996675 (Baiba Liepiņa), e-pasts: baiba.liepina@ovt.lv


 

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/OT/47820

2020. gada 4. septembrī, 15:24, Ogres tehnikums
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet