Atgriezties pie raksta

Ogres tehnikumā top Jāņu siera plates Foto

Lai savlaicīgi sagatavotos Līgo svētkiem, biedrība "Siera klubs" sadarbībā ar Ogres tehnikumu 27.maijā organizēja pasākumu "Jāņu siers – saules ceļā", kura dalībnieces demonstrēja prasmi pasniegt galdā Jāņu sieru.

Pasākuma mērķis bija reklamēt Jāņu sieru - Latvijas nacionālo unikālo produktu -, kas iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību sarakstā un tāds ir vienīgais pasaulē.


"Vislielākā vērtība ir stabili un uzticīgi sadarbības partneri. Biedrības "Siera klubs", kura dalībnieks ir arī Ogres tehnikums, valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, mūs aicināja uz plašāku Jāņu siera kā Latvijas produkta popularizēšanas pasākumu. Tiesa gan, ņemot vērā valstī noteiktos drošības pasākumus, dalībnieku skaits ir ierobežots – tikai seši. Ogres tehnikumu šajā pasākumā pārstāv Viesnīcu un restorānu pakalpojumu nodaļas profesionālo priekšmetu pedagoģe Zinaīda Bāra. Šoreiz tas nebūs konkurss, bet katra dalībnieka radošo spēju apliecinājums," norāda Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante.


Arī biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja, atklājot pasākumu un sveicot dalībnieces, pauda prieku par atkalsatikšanos un iespēju profesionālo izglītības iestāžu pedagogiem un praktizējošiem pavāriem pilnveidot radošās prasmes.


Akciju sabiedrības "Jaunpils Pienotava" valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs atzīst, ka latvieši ir pārliecināti, ka Jāņu siers vienmēr ir bijis un būs, bet jebkurš veids, tajā skaitā arī šis pasākums, var iedvesmot pagaršot latviešu tradicionālo sieru arī cilvēkus, kuri to līdz šim vēl nav darījuši. "Lai iemīlētu, jāpagaršo," uzsver V.Krilovs, kurš kopā ar citiem žūrijas locekļiem vēroja dalībnieču sniegumu. 


Katrai pasākuma dalībniecei tika izsniegti trīs kilogrami dažādu ražotāju izgatavota Jāņu siera, lai divu stundu laikā taptu siera plate, liekot lietā arī izdomu, lai atrastu Jāņu siera saderību ar citiem produktiem.


Par izgatavotajām siera platēm netika piešķirtas vietas, taču katra prezentēja savu veikumu un saņēma vērtējumu. 


Ogres tehnikuma pedagoģe Zinaīda Bāra saņēma Ogres tehnikuma Atzinību par dalību radošajā pasākumā "Jāņu siers – saules ceļā", bet viņas izgatavotā siera plate "Līgo!" ieguva nomināciju "Elegantākā siera plate". Siera plati papildināja ekskluzīvas, no dabas iegūtas veltes – pašas gatavots pieneņu medus un dzēriens no upeņu lapām. Arī siera plates rotājumā izmantoti dabas materiāli – biškrēsliņi, ābeļziedi, dažādi zaļumi, kas atrodami dabā un dārzā.


"Ap Jāņu laiku daba ir pašā pilnbriedā – visa zāle zied sudraba ziediņiem. Gotiņas pļavā bauda iespējami visvērtīgāko ēdienkarti - pienenes, biškrēsliņus un citas zālītes. Tāpēc var teikt, ka Jāņu sieram piemīt maģija un ārstnieciskas īpašības. Tikai Jāņu siers mums dod īpašu enerģiju un prieku. Paldies visiem, kas rūpējas, lai tiktu saglabātas Jāņu siera izgatavošanas tradīcijas," saka Z.Bāra. Kā atklāja pedagoģe, viņa arī pati katru gadu uz Līgo svētkiem sien Jāņu sieru. Arī šogad tas noteikti tiks darīts, svinot svētkus ģimenes lokā Kokneses novada Vecbebru pagastā, jo Zinaīdai ir dēls Jānis un Jāņa mātei siera siešana ir goda lieta. 


Jaunas ierosmes Līgo svētku galda klāšanā sniegs arī piedalīšanās pasākumā "Jāņu siers – saules ceļā". Kā atzīst Z.Bāra, biedrības 'Siera klubs" organizētie pasākumi sadarbībā ar Ogres tehnikumu vienmēr ir bijuši ar pievienoto vērtību, un to dalībniekiem dod iespēju radoši un profesionāli pilnveidoties.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/OT/46956

2020. gada 27. maijā, 20:35, Ogres tehnikums
Ogrenet

Jaunākie komentāri

lauķis • 2020. gada 28. maijā, 13:19
ja govs ēd biškrēsliņus, piens rūgts
letiņš • 2020. gada 28. maijā, 12:20
Viss jau būtu labi, siers, alus un ugunskuri. Tikai, vai mūsu bezkaunīgā valdība atļaus svinēt Jāņus? Tas, vēl ir jautājums.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet