Atgriezties pie raksta

Ogres tehnikuma talantīgo audzēkņu darbi skatāmi virtuālā laikmetīgās mākslas izstādē Foto

Jau ierasts, ka maijs Ogres tehnikumā ir radošuma un mākslas laiks, par kura virsotni kļūst Gada balvas mākslā un dizainā "Lāpsta" svinīgā pasniegšanas ceremonija.

Šogad radošāko Dizaina un mākslas nodaļas audzēkņu un pedagogu godināšana izpalika, jo mācības notiek attālināti, kā arī daudzi valsts mēroga konkursi, kuros Ogres tehnikuma audzēkņi pratuši sevi apliecināt, tika atcelti.


"Katru gadu par godu Gada balvas "Lāpsta" svinīgajai ceremonijai vienmēr esam rīkojuši arī mākslas izstādi, lai māksla vēršas plašumā, radot īpašu gaisotni un ikvienam klātesošajam veidojot apjausmu par mākslas lauku. Tas ir laiks, kad dzīvojam mākslas zīmē," stāsta Ogres tehnikuma Dizaina un mākslas nodaļas vadītāja Velga Kaļeiņikova. "Mums ir bijušas spilgtas audzēkņu un pedagogu izstādes. Atmiņā paliekoša ir pedagoga Pētera Justoviča piemiņai veltītā izstāde "Klusuma spēks" 2017.gadā. Šajā mācību gadā nolēmām veidot laikmetīgās mākslas izstādi." 


Iedvesmojoties no Latvijas Nacionālā kultūras centra organizētā konkursa "Ko stāsta tautastērps", kura darbi tapa audzēkņiem sadarbojoties ar mentoriem – profesionāliem māksliniekiem, līdzīgā veidā bija plānots veidot laikmetīgās mākslas izstādi tehnikumā. 


"Mūsu nodaļā strādā jauna, radoša skolotāja Līva Graudumniece, kura ir mūsu tehnikuma absolvente un māca audzēkņiem mākslas vēsturi.  Viņa ir ļoti aizrautīga un iedvesmo audzēkņus. Savukārt audzēkņi skolotājai ļoti uzticas un rāda savu veikumu mākslas laukā. Līva bija pamanījusi, ka ir audzēkņi, kuri strādā ārpus noteiktajiem uzdevumiem un kam veidojas savs rokraksts. Tā radās ideja, ka varam izveidot laikmetīgās mākslas izstādi,” atklāj V.Kaļeiņikova.


Jau bija izvēlēti audzēkņi un pedagogi, kuri sadarbotos savā starpā, bet ārkārtējā situācija valstī ienesa savas korekcijas, tāpēc Dizaina un mākslas nodaļas pedagogi  meklēja jaunu veidu. kā svinēt mākslu un parādīt audzēkņu sasniegumus, organizējot virtuālo izstādi "ADD TITLE".


Dizaina un mākslas nodaļas vadītāja uzsver, ka audzēkņi ar lielu rūpību un atbildības sajūtu atlasa darbus, ko piedāvāt izstādei. Šādā veidā izstāde ieguvusi arī plašāku skatītāju loku – audzēkņu darbus redz arī vecāki, tuvinieki, draugi, kā, arī protams, nākamie audzēkņi, kuri var novērtēt mācību kvalitāti Ogres tehnikumā.


Virtuālās Izstādes veidošanā un sagatavošanā aktīvi darbojas arī pedagogs Lauris Kalniņš. Viņš katram izstādes dalībniekam veido māksliniecisku vizītkarti.


"Virtuālā izstāde ir kaut kas jauns un nebijis. Kā izrādās, izstāde var būt arī digitālā veidā. Pašiem jauniešiem tas ļoti patīk. Arī man kā pedagogam šis darbs sniedz gandarījumu, jo, veidojot mākslinieciskas vizītkartes, var labāk iepazīt audzēkņus kā māksliniekus un kā personības. Jāteic, ka ne tikai mēs, bet arī viņi paši sevi labāk iepazīst," uzskata L.Kalniņš.


Lauris Kalniņš ir arī Gada balvas "Lāpsta" plakāta autors. "Logo iekodēts, ka māksla dzīvo un nenoslīkst pandēmijas viļņos. Māksla jebkuros apstākļos noturas virs ūdens," šīs Gada balvas logo nozīmi skaidro V.Kaļeiņikova.


Dizaina un mākslas nodaļas pedagogi velta arī daudz izdomas un radošuma, lai organizētu attālinātās mācības ar video starpniecību. Taču, lai audzēkņi visu laiku nepavadītu pie datora, tiek doti uzdevumi, ko var paveikt dabā – veidot darbus no dabas materiāliem, zīmēt smiltīs u.c.


Izstāde "ADD TITLE" skatāma Ogres tehnikuma mājas lapā http://www.ovt.lv/ un citos sociālajos tīklos.  Ar daļu  no autoru darbiem varam iepzīties arī portālā "OgreNet.lv".

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/OT/46922

2020. gada 22. maijā, 22:50, Ogres tehnikums
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet