Atgriezties pie raksta

Ogres tehnikuma audzēkņiem nebūs problēmu nokārtot centralizētos un profesionālās kvalifikācijas eksāmenus

Ogres tehnikuma (OT) audzēkņiem, kuri līdztekus profesionālajai kvalifikācijai iegūst arī vispārējo vidējo izglītību, jākārto gan profesionālās kvalifikācijas, gan centralizētie eksāmeni.

Ja saistībā ar Covic-19 pandēmiju izsludinātā ārkārtējā situācija pēc 12.maija netiks pagarināta, centralizētie eksāmeni 12.klasēm varētu notikt no 2.jūnija līdz 7.jūlijam, tā lēmusi Izglītības un zinātnes ministrija. 


"Kas attiecas uz centralizētajiem eksāmeniem, profesionālās izglītības mācību iestāžu 4.kursu audzēkņi tos jau ir nokārtojuši pagājušajā un aizpagājušajā mācību gadā. Ja centralizētie eksāmeni, kā plānots notiks no 2.jūnija, tad optimistiskā scenārija variantā mūsu audzēkņiem nav nekādu problēmu tos nokārtot, jo profesionālajā izglītībā mācību process beidzas 30.jūnijā. Ja ir bēdīgākais scenārijs un ārkārtējā situācija ieilgst, tad 3.kursu audzēkņi centralizētos eksāmenus varētu kārtot nākamgad - 4.kursā - kopā ar 3.kursu audzēkņiem. Mācību gada laikā mēs audzēkņiem nodrošināsim konsultācijas, lai viņi varētu atkārtot mācību vielu un sekmīgi nokārtotu centralizētos eksāmenus," norāda OT direktore Ilze Brante.


Lai nodrošinātu absolventu sekmīgu tālāko izglītības turpinājumu. Izglītības un zinātnes ministrija nav atbalstījusi centralizēto eksāmenu atcelšanu. Profesionālo vidējo izglītības programmu apguvušajiem nepieciešams kārtot arī profesionālās kvalifikācijas eksāmenus, lai iegūtu diplomu un varētu sekmīgi iekļauties darba dzīvē vai turpināt izglītību, nezaudējot mācību gadu.


Profesionālās kvalifikācijas eksāmeni Ogres tehnikuma 4.kursu audzēkņiem plānoti no 17. līdz 19.jūnijam, arī šo eksāmenu organizēšanā OT vadība problēmas nesaskata.


"Viena daļa audzēkņu, kuri šogad absolvē tehnikumu, piemēram, ēdināšanas pakalpojumu speciālisti, datorsistēmu un elektronikas tehniķi profesionālās kvalifikācijas eksāmenu teorētisko daļu jau nokārtojuši. Savukārt mežsaimniecības programmu audzēkņiem eksāmenu teorētisko daļu varam noorganizēt attālināti, arī ar praktisko daļu nav problēmu. Ja audzēknis ir praksē pie uzņēmēja, kurš dod pozitīvu atzinumu par kvalifikācijas praksi un gatavojas noslēgt ar viņu darba līgumu, tad kas gan var būt labāks vērtējums par jaunā speciālista atbilstību izvēlētajai profesijai," uzsver I.Brante.


Ogres tehnikumā jau vairākus gadus ar atzīstamiem panākumiem tiek organizēta arī pieaugušo izglītība. Šobrīd Ogres tehnikumā tiek  īstenotas astoņas tālākizglītības programmas. Noslēgumam tuvojas mācības maksas kursos "Mednieks" un "TR3 kategorijas traktortehnikas vadītājs".


"Kursu "Mednieks" klausītāji mācību programmu jau apguvuši un eksāmenu kārtos e-vidē. Arī kursu "TR3 kategorijas traktortehnikas vadītājs" klausītājiem sadarbībā ar Valsts tehniskās uzraudzības aģentūru organizējam mācības e-vidē, kur viņi apgūst satiksmes noteikumus. Teorētiskais eksāmens par ceļu satiksmes noteikumiem un ceļu satiksmes drošību notiks attālināti. Savukārt traktortehnikas praktiskās vadīšanas eksāmenu Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras pārstāvji, ievērojot visus valstī noteiktos ierobežojumus, pieņems klātienē," norāda Ogres tehnikuma direktores vietniece kvalitātes, attīstības un tālākizglītības darbā Baiba Liepiņa. "Šobrīd mēs strādājam citādāk, bet būtību tas nemaina. Ogres tehnikums ir sagatavojies dažādiem variantiem un pavērsieniem - izstrādāti vairāki scenāriji, kā audzēkņi un pieaugušo grupu klausītāji varētu sekmīgi pabeigt mācības, iziet kvalifikācijas praksi un nokārtot eksāmenus. Līdz ko valstī ļaus situācija, īstenosim vienu no šiem scenārijiem."

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/OT/46678

2020. gada 25. aprīlī, 10:26, Ogres tehnikums
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet