
Fazer tehnoloģe Gudreniece – darbs prātam un sirdij 
Jau aptuveni pusotru gadu Liene Gudreniece strādā par tehnologu Fazer Latvija Kūku un konditorejas produktu ražotnē.
Ogrēniete ar maģistra grādu uzturzinātnē nevar sevi iedomāties dzīvojam lielpilsētā. Enerģiska un gudra jauna sieviete, kurai pašas attīstība ir tikpat svarīga kā latvisko vērtību kopšana un nesavtīga palīdzība citiem. Par to, kā ir strādāt Fazer, būt inženierim un vienlaikus radošam cilvēkam, stāsta Liene pati.
Kā tu nokļuvi Fazer?
Pirmā saskarsme ar Fazer bija nejaušība, pēc tam ļoti apzināta izvēle, ko nevienu brīdi neesmu nožēlojusi. Studiju laikā Latvijas Lauksaimniecības universitātē divas reizes biju praksē Fazer Latvija Kvalitātes nodaļā, un jau tad man patika komanda, kurā strādāju, un sakārtotā darba vide. Kolēģu atbalsts un komandas gars ir tās vērtības, ko sajūti un novērtē uzreiz. Īpaši atceros, kā mani - jaunu un ražošanas vidē nepieredzējušu cilvēku - atbalstīja produktu attīstības speciāliste Kristīne Leimane.
Pēc vairākiem Rīgā nodzīvotiem un nostrādātiem gadiem ļoti gribēju atgriezties Ogrē, savā pilsētā, kurā biju dzīvojusi visu savu mūžu. Rīga nav un nekad nebūs mana pilsēta. Domāju, ka man ļoti paveicās, kad pārceļoties uz dzīvi Ogrē un meklējot darbu, pirmais, ko ieraudzīju bija sludinājums, ka Fazer Latvija meklē tehnologu.
Ko tu domā tagad, kad esi jau pusotru gadu nostrādājusi? Kas tev ir svarīgs?
Kad sāku strādāt Fazer, man patika viss, nemaz nevar salīdzināt ar manu iepriekšējo darba vietu. Pozitīvs šoks bija par tik labu vadītāju, kas palīdzēja iejusties darbā. Viņa bija cilvēks, kas vienmēr sniedza atbalstu un uz ko vienmēr varēja paļauties. Pašreiz man ir cita vadītāja, ar kuru arī saprotamies ļoti labi.
Darbā mēs pavadām ļoti lielu daļu savas dzīves, tāpēc ir svarīgi, kur tu strādā, kāda ir darba vide un kolēģi. Man ir svarīgs ir komandas darbs un sapratne ar kolēģiem. Bez labas sadarbības nekas nav izdarāms. Tāpat svarīgas ir sociālās garantijas, ko uzņēmums nodrošina, piemēram, veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšana. Es zinu, ka visos uzņēmumos tā nav. Tikpat svarīga ir droša darba vide. Protams, katrs pats atbild par savu drošību, bet ir svarīgi, lai darba vietā par to domātu, skaidrotu un apmācītu. Uzņēmumam ir laba reputācija un es vienmēr ar lepnumu saku, ka es strādāju Fazer. Nešauboties ieteiktu Fazer kā darba vietu un, ja man būtu jāmeklē darbs, noteikti nāktu uz šejieni.
Lūdzu, īsumā pastāsti, ko tehnologs dara?
Tā grūti īsumā izstāstīt! Tehnologs nodrošina ikdienas ražošanas procesu. Nepārtraukti uzrauga produktu kvalitāti, nepieciešamības gadījumos, mainot tehnoloģisko iekārtu parametrus. Manā atbildībā ir arī visas tehnoloģiskās dokumentācijas pārraudzība un kontrole, kā arī produktu recepšu vadība. Jaunu produktu izstrāde un ieviešana ražošanā tiek savlaicīgi plānota un saskaņota, tomēr aizņem diezgan lielu daļu no mana darba laika. Ražošanas problēmu risināšanā lieku lietā savas inženiera zināšanas, savukārt jaunu produktu ieviešana ir vairāk dvēselei, radošumam, jo to ar prātu nevar izciparot, vajag sajust. Svarīgākais, lai viss izdotos, ir sadarbība ar kolēģiem, jo viens pats neko izdarīt nevari, vajag komandu.
Ko nozīmē strādāt starptautiskā uzņēmumā?
Man tas nozīmē lielākas iespējas attīstīties un mācīties no citiem. Viesojoties Fazer uzņēmumā citā valstī, tev ir iespēja iegūt praktiskas zināšanas. Bieži konkrētas lietas var izdarīt labāk un redzot, kā to dara kolēģi citā valstī, tev ir skaidrs, kā ieviest uzlabojumu savā darbā. Esam starptautiska uzņēmuma daļa, bet esam Latvijas uzņēmums. Te taču strādā vairāk nekā 300 mūsu cilvēku, mēs maizi un kūkas cepam šeit Ogrē.
Kur smelies spēkus un iedvesmu ārpus darba?
Darbs, kas man patīk, ir ļoti svarīgs, bet dzīve nav tikai darbs vien! Jau astoņus gadus dejoju tautiskās dejas, pēdējos četrus deju kopā "Bramaņi". Man ir svarīgas latviskās vērtības un kultūras mantojums, ko parādām dejā. Ar emocijām izdejojam latviešu spēku un viedumu.
Man ir arī sirds darbs – jau sešus gadus piedalos un palīdzu organizēt nometni bērniem ar īpašām vajadzībām "Upe". Vienu savu atvaļinājuma nedēļu kopā ar domu biedriem pavadu kopā ar bērniem. To daru, jo man ir sajūta, ka mēs nevaram tikai ņemt, ir jādod sabiedrībai apkaļ, ja vien tu vari un ja tev ir iespēja. Tavs darbs un emocijas atgriežas atpakaļ pateicībā un lielā mīlestībā. Tā viena nedēļa uzlādē ar dzīvē svarīgo un dod lādiņu ilgam laikam.
Un nobeigumā, kura ir tava mīļākā maize un kūka?
Vairāk esmu kviešu maizes ēdāja un man pirmā izvēle un iecienītākā ir Kefīra baltmaize. Par to, kura kūka ir mana favorīte, būtu nedaudz jāpadomā… Fazer mandeļu deserts un ābolu pīrāgs.
Mēs radām produktus ar vērtību. Pievienojies "Fazer" komandai!
2019. gada 6. martā, 08:00, Reklāmraksti
Ogrenet