
Uz darbu vienmēr ar labām domām 
Mūsu saruna risinās viegli un pozitīvi. "Uz darbu es vienmēr dodos ar labām domām", saka Fazer maizes ceptuves mīklas iejaucēja Rita Rudzīte. Nokļuvusi "Fazer" nejauši, sapratusi, ka darbs ir interesants, tagad Rita "Fazer" sauc par savu darba devēju jau 12 gadus.
"Man šķiet, ka katram no mums ir jāpriecājas par to, kas mums ir dots. Man ir interesants un labs darbs, kas man patīk, man ir draugi, ģimene. Tāpēc man nav par ko žēloties. Es priecājos par dzīvi. Savas labās domas un enerģiju es ielieku arī katrā maizes klaipiņā."
- Kura ir jūsu mīļākā maize?
Mana favorīte jau ilgu laiku ir "Fazer" šķiedrvielu maize. Brokastis ir mana obligātā ēdienreize un tajā vienmēr būs vismaz viena šķēlīte maizes. Garda svaiga maize ar kārtiņu laba sviesta, dillēm, baziliku vai citiem garšaugiem, sieru vai ko citu, kas mājās. Kopā ar krūzi labas kafijas tas ir mans rīta enerģijas avots. Visas mūsu ceptās maizes ir garšīgas, bet par manu šī brīža favorītu ir kļuvusi kviešu maize ar rudzu pārslām, ko cepam Igaunijas tirgum. Ļoti garšīga! Rudzu graudu pārslas un saldais sīrups dod maizes īpašo garšu. Un nevaru nepieminēt Kefīra baltmaizi, kas ir gandrīz kā kūka ar bērnības garšu. Man īpaši patīk tikko ceptās maizes kraukšķīgā garoziņa, kas kontrastē ar maizes vieglumu.
- Ko dara mīklas iejaucējs? Citā sarunā ar "Fazer" darbiniekiem maizes cepējs Pēteris Tomsons ir izteicies, ka cepējs nevar labu maizi izcept bez laba iejaucēja.
Maizes cepšana ir komandas darbs, es Pēterim piekrītu. Mans darbs sākas ar izejvielu dozēšanu. Te man palīdz dators, kas veic pasūtījumu un izejvielas nonāk mīklas mīcīšanas katlā. Man jāregulē mīklas jaukšanas procesa temperatūras, tām jābūt starp 28–30 grādiem, tad maizīte labi rūgst. Kefīra maizei gan temperatūra ir augstāka – ap 31 grādu. Viens iejaukums man aizņem apmēram 45 minūtes. Uzsākot darbu, vienmēr no maiņas meistara saņemu darba uzdevumu – kura maize, cikos man jāiejauc. Es pati tad plānoju laiku tā, lai pagūtu visu iejaukumu arī sadalīt un nodot tālāk cepējam. Manai sadarbībai ar cepēju jābūt ļoti labai. Mēs ar kolēģiem satiekamies arī ārpus darba – kopā braucam ekskursijās, boulingu spēlējam, pirtī ejam.
- Vai šorīt arī bija tāds darba ritms?
Jā, šorīt, plkst. 8.30, es sāku ar četriem katliem kliju maizes, tad seši katli kviešu maizes ar piedevām Igaunijas tirgum, kam iepriekšējā maiņa bija sagatavojusi rudzu graudu pārslas. Tām ir vismaz piecas stundas jābriest. Es savukārt to darīšu šodien vēlāk jau nākamajai maiņai, kas uzsāks darbu rīt no rīta. Maizes receptes ir izstrādājis tehnologs, mans uzdevums ir precīzi ievērot izejvielu proporcijas un ievērot tehnoloģiskos procesus maizes sagatavošanā. Piemēram, eļļas daudzums vienam maizes katlam var būt atšķirīgs, no pievienotajām taukvielām mainās maizes struktūra.
- Varbūt, ka jūs receptes jau zināt no galvas, nemaz nav jāskatās norādēs?
Gan jā, gan nē. Es iesāku savu darbu "Fazer" izejvielu dozētavā, kur mans uzdevums bija atbilstoši receptūrām, sagatavot visas izejvielas mīcītājiem pa katliem. Skaidrs, ka tāpēc zinu daudz receptes no galvas. Bet tomēr katrai maizes līnijai ir sava specifika. Ja man tagad būtu jāmīca mīkla tostermaizēm, būtu diezgan nopietni jāiedziļinās un jāpamācās. Mana ir 4. līnija, kur cepam kviešu maizes kukulīšus - Klona maizi, sēklu maizes un Kefīra baltmaizi u.c. maizes. Lai arī mums ir liela ceptuve, agrāk diezgan daudz darījām paši bez tehnikas palīdzības. Šodien gan vairs nav nedz maisi jācilā, nedz sēklas jāved no noliktavas. Daudz vieglāk ir strādāt!
- Cik patiess ir apgalvojums, ka maize jācep labā garastāvoklī un jāieliek tajā mīlestība?
Vienu rītu atnācu uz darbu sabozusies, iepriekšējās maiņas cilvēks arī kaut ko nebija izdarījis, pukojos, pukojos, redzu, nekas neiet uz priekšu. Pasaku sev – Rita, beidz dusmoties, pietiek! Un, ticiet vai nē, viss salikās savās vietās. Ja kas ir noticis, mēs to atgriezt atpakaļ vairs nevaram, bet vienmēr varam skatīties pozitīvi uz priekšu. To es arī daru.
- Vai tehnika jūt negatīvās vibrācijas?
Tas jau laikam būtu pārspīlēti. Jo tehnika ir tehnika. Ja gadās kāda kļūme, to ātri novēršam. Ir ļoti daudz nianšu maizes cepšanas procesā. Kāda kolēģe man reiz teica - ienāc darbā, aizmirsti par visu apkārtējo un domā par darbu. Izejot no darba – par savu dzīvi, par mājas dzīvi. Tas palīdz koncentrēties uz darbu. Mēs, starp citu, ceptuvē līdzi neņemam telefonus – zvans var iztraucēt. Tas ir arī darba drošības jautājums. Ģimene zina – esmu darbā un pilnībā domāju tikai par to. 12 stundas maiņā aizskrien ļoti ātri.
- Kā jūs nonācāt "Fazer"?
Dzīvoju un strādāju Meņģelē, pastā samazināja štatus un es paliku bez darba. Bezdarbnieka pabalstu neņēmu ne vienu dienu – izlasīju, ka "Fazer" meklē darbiniekus, pieteicos. Ja jau darba rokas vajag, tad ar prieku šo iespēju uzņēmu. Pirmie iespaidi bija labi un sadarbība ar maiņu meistaru arī laba. Un te, nu, es esmu! Alga man likās vesela bagātība salīdzinājumā ar atalgojumu pastā. Bērni bija tik priecīgi, ka varējām atļauties vairāk. Sākumā dzīvoju Ogrē kopmītnēs, ko "Fazer" piedāvāja. Tagad, kad meitas jau lielas, savā dzīvē, es pārcēlos uz dzīvi Ogrē. Man ļoti patīk darbs saskaņā ar maiņu grafiku. Es jau gadu uz priekšu varu plānot, ko es brīvajās dienās darīšu. Izplānoju, kad iešu uz teātri, koncertu, kad ciemos braukšu. Tas man tiešām patīk, jo savu laiku plānoju pati. Ziniet, man agrāk katru dienu – vai lietus, vai karsta saule, vai sniegs – bija jāveic vismaz 20 kilometri katru dienu, izvadājot pastu. Es pat nevaru to salīdzināt ar atmosfēru, darba apstākļiem un darba saturu šeit.
- Vai jūs apmācāt arī jaunos darbiniekus?
Jā. Protams, vieglāk un ātrāk ir izdarīt pašam. Bet tad es vienmēr atceros, kā mani ievadīja darbā – pacietīgi un profesionāli. Tā arī es cenšos darīt. Informācija cilvēkam jādod pamazām. Sākam ar maziem solīšiem, iedrošinām jaunos darbiniekus.
- No darba drošības viedokļa tomēr ir daudz prasību, vai ne?
Protams! Bet tā jau ir daļa no procesa un tas ir pašu darbinieku drošības dēļ. Jo tehnika ir tehnika un darba drošības ievērošana ir ārkārtīgi būtiska mūsu darbā. Piemēram, mēs pirms darba maiņā arī noņemam gredzenus, izņemam auskarus, nedrīkstam lakot nagus... Ja kaut kas iekristu nejauši mīklā, tas taču būtu nepatīkami pircējam, vai ne? Bet mēs drīkstam uzkrāsot acis – ja mēs pašas sev patiksim, būs labs garastāvoklis un maize būs garšīga! Darba drošības noteikumi jāievēro un mēs visi to darām! Gluži kā jebkurā citā darbā.
Mēs radām produktus ar vērtību - pievienojies "Fazer" komandai!
2018. gada 15. decembrī, 09:00, Reklāmraksti
Ogrenet