Atgriezties pie raksta

Pēteris Tomsons: Mūsu ģimenē visi ēdam Fazer maizi Foto

"Visu Pēteris dara ar lielu atbildības sajūtu. Viņam rūp savs un komandas darba rezultāts un viņš vienmēr domā, kā izdarīt vēl labāk. Pēteris ir viens no mūsu labākajiem cepējiem," tā par Fazer maiznieku – cepēju Pēteri Tomsonu saka "Fazer Latvija" ražošanas vadītājs Kalvis Fjodorovs.

Jauns darbinieks, uzsākot darbu Fazer, saņem pilnu apmācības programmu. Parasti tiek sākts ar vienkāršākajiem darbiem, piemēram, maizes saiņošana. Pētera Tomsona stāsts ir citāds, un to centīsimies noskaidrot sarunā.


– Maiznieks – tā ir misija vai tikai darbs?
– Maiznieka darbs ir misija. Mēs strādājam komandā, kur ikviena darbam ir nozīme. Maizes cepšanas sākumposmā esam četri cilvēki, un šo piecu gadu laikā esam ļoti labi sastrādājušies. Katrs savā darba vietā mēs strādājam, ieguldot savu sirdi un prātu, lai ikviens, kas maizīti nopērk veikalā, mūsu klienti un uzņēmuma vadība, un arī mēs paši būtu apmierināti. Bez mīlestības garšīgu un kvalitatīvu maizi izcept nevar. Jā, tā ir misija!


– Jūs esat apmierināts ar mīklas sastāvu? Daļa pircēju pieraduši pētīt, no kā maize cepta un kas likts klāt?
– Mūsu komandā strādā profesionāļi – pārtikas tehnologi un citi speciālisti, kuriem ir zināšanas par izejvielām, tirgus tendencēm. Ieliekot vērtīgas izejvielas, viņi rada jaunas receptūras un maizi,  kas cilvēkiem garšo. Viennozīmīgi – mēs esam apmierināti ar mūsu maizi.


– Maiznieka garastāvoklis var ietekmēt maizes garšu?
– Jā, noteikti! Ja nāksi uz darbu drūms, neapmierināts, tad maizīte, ko cepsi, neizdosies. Ja nāksi dusmīgs, maize nerūgst, un galarezultāts nav tas labākais. Tā jau saka, ka bez mīlestības gatavots ēdiens, nav garšīgs. Tas pats arī maizīti cepot.


Mums maiznīcā ir sešas cepšanas līnijas un pie katras līnijas strādā viens cepējs. Manā atbildībā ir tostermaižu līnija, kas ir visnoslogotākā no visām. Tostermaizi cepam arī eksportam – maizīte aizceļo arī uz Lietuvu, Igauniju un Somiju. Tā ir liela atbildība man un maniem kolēģiem.


– Ja tas nav noslēpums, cik daudz maizes vienā maiņā sacepat?
– To tik vienkārši nevar sarēķināt, jo cepēja mērvienība ir mīklas katls. No viena katla, atkarībā no receptūras, var izcept, piemēram, 403 vienas receptūras vai 599 citas receptūras maizes kukulīšus. Atšķiras arī maizes formas – ir ierastā tostermaizes forma un mini tostermaizes. Vienā maiņā 12 stundās izcepam vairāk nekā 20 katlus mīklas, kas ir ļoti daudz tostermaizes kukulīšu.


Darba process daudzviet ir automatizēts, bet bez cilvēku līdzdalības visā maizes cepšanas procesa garumā nekas nenotiktu. Mīcītājam jāpārzina savs darbs niansēs. Man jāzina, kādā temperatūra un režīmā katru konkrēto maizi cept. Mūsu laba sadarbība ir ļoti svarīga.


– Cilvēks, kas to visu ieraudzījis pirmo reizi, droši vien jūtas kā citā pasaulē.
– Jā! Tā ir cita pasaule! Kad sāku strādāt, šķita, ka šis darbs nav domāts man. Pirms atnācu uz "Fazer", man nekādas saistības ar maizes cepšanu vai ražošanu nebija. Sāku strādāt un domāju, ka tas tikai pagaidām, tikai uz vienu mēnesi. Biju pabeidzis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, ieguvis basketbola trenera kvalifikāciju.


– Un kāds sakars sportam ar maizes cepšanu?
– Basketbols vienmēr ir bijis daļa manas dzīves, tāpēc arī iestājos Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, cerot, ka strādāšu par basketbola treneri. Diemžēl, ne viss sanāk, kā iecerēts. Pēc Sporta pedagoģijas akadēmijas absolvēšanas kādu laiku biju bez darba. No Zemgales pilsētas Dobeles atnācu dzīvot uz Lielvārdi, ieraudzīju, ka Fazer meklē darbiniekus, pieteicos un sāku strādāt.


– Pirmais jūsu darbs šeit bija…
– Cepējs.


– Uzreiz cepējs?
– Jā, tā sagadījās, ka maiņas meistare man uzreiz uzticēja ļoti atbildīgo – cepēja darbu. Kā paši sakām, man uzreiz tika "smagākais gals". Parasti gan visi jaunie darbinieki sāk ar darbu saiņošanā. Šo piecu gadu laikā uzņēmumā esmu apguvis dažādus darbus un varu kolēģus aizvietot. Varu gan mīklu mīcīt, gan saiņošanā strādāt. 


Maizes cepšana sākas ar mīklas mīcīšanu. Ļoti gribu uzslavēt savu kolēģi – mīklas mīcītāju Ilmāru Drēviņu. Viņa atbildībā ir sagatavot mīklu, un bez viņa labi padarīta darba es nevarētu savu darbu darīt. Augstu novērtēju to, ka saprotamies bez vārdiem, zinām, kas kurā brīdī jādara. Tā ir komandas sajūta, kas man ir ļoti svarīga. Basketbols ir komandas spēle, maizes cepšana – komandas darbs.


– Kā jūs jūtaties, kad ieejat veikalā un redzat paša cepto maizi?
– Ideāli ir redzēt sava darba augļus! Mana ģimene un draugi zina, kur strādāju, zina, ka manis ceptās maizes iepakojuma aizdarē ir norāde – B burts. Bieži man zvana mamma no Dobeles, zvana draugi, esot manis cepto maizi ēduši. Jūtos gandarīts, ka par savu un savu kolēģu darbu saņemu uzslavu. Mana ģimene un mani draugi – mēs visi ēdam Fazer maizi. 


– Basketbolu taču neesat aizmirsis. Spēlējat kādā komandā?
– Spēlēju 3x3 basketbolu, pārstāvu komandu "Četri balti krekli". Šogad mūsu varējums ir tikšana "Ghetto Basket" superfinālā Amatieru grupā!


– Vai darbavieta atbalsta jūsu sporta dzīvi?
– Man ir ļoti pretimnākoša vadītāja – maiņas meistare Inga Gaile, kurai man jāsaka ļoti liels paldies. Pateicoties tam, ka bija iespēja doties atvaļinājumā, varēju piedalīties svarīgākajos Latvijas čempionāta posmos basketbolā – Krāslavā, Ventspilī, Cēsīs, Alūksnē un Gulbenē. Bez vadītājas sapratnes un atbalsta, es nevarētu sacensībās piedalīties. Laba darba vide, labs kolektīvs un laba vadītāja – tā ir liela vērtība!


Mēs radām produktus ar vērtību. Pievienojies "Fazer Latvija"!

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/reklamraksti/42244

2018. gada 8. septembrī, 08:54, Reklāmraksti
Ogrenet

Komentēšanas iespēja šim rakstam ir atslēgta.
 

Ogrenet