Atgriezties pie raksta

Ogres muzejā apmeklētājus cienā ar bērzu sulām Foto

Šodien Ogres Vēstures un mākslas muzejā notika bezmaksas seminārs "Bērzu sulu dažādība", kuru vadīja  nu jau par atzītu Latvijas tradicionālās nozares autoritāti kļuvušais ikšķilietis Linards Liberts.

Seminārs "Bērzu sulu dažādība" Ogres Vēstures un mākslas muzejā ir viens no pirmajiem pasākumiem, kas aizsāk Veselības mēnesi Ogres pilsētā.


Uz pasākumu ieradās kupls pulks interesentu, kuru vidū bija arī labas garšas konsultante Vineta Āboliņa: "Bērzu sulas ir visiem pieejamas, tāpēc interesenti uzzināt, ko Liberta kungs, kurš jau ilgu laiku darbojas šajā jomā, var pastāstīt par bērzu sulu izmantošanu veselības uzlabošanā, iespējams, arī kosmētikā un citur."


"Bērzu sula ir mūsu vietējais resurss, kas mums ļoti piestāv – tas ir spēks, tā ir enerģija, kas nāk no mūsu zemes. Nedaudz paņemot dzīvības eliksīru no koka, mēs paši atplaukstam. Tā ir enerģija, kas mūsos ieplūst,” stāsta L.Liberts. Un turpina: "Dzert bērzu sulu nenozīmē to pašu, ko dzert ūdeni. Dzerot ūdeni, mūsu organisms tukšojas, bet, dzerot bērzu sulas, mēs uzņemam papildus enerģiju un uzlādējamies".


L.Liberts noraida sabiedrībā izskanējušo apgalvojumu, ka bērzu sulas nedrīkst daudz lietot uzturā, jo tajās ir cukurs: "Pudelē, kurā iepildītas bērza sulas, nav vairāk par dažiem gramiem cukura, un tas atšķiras no cukura, ko iegūst, piemēram, no cukurbietēm. Tas nav tas cukurs, kas mūsu organismam dara sliktu. Mūsdienu cilvēks pieradis pie apstrādātu produktu lietošanas uzturā, bet bērzu sula arī pēc raudzēšanas saglabā enerģiju un ir joprojām dzīva. Tāpēc tai ir tik liela vērtība.” 


Uzņēmēja ražoto produkciju iecienījuši ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Tuvākajā laikā tiek gatavota krava – 15 000 pudeles - eksportam ar bērzu sulām uz Taivānu.


L.Liberts savā uzņēmumā pirms pieciem gadiem vispirms izmēģinājis no bērzu sulām gatavot sīrupu, bet pēc tam pievērsies arī vīna ražošanai. "Vīnu no bērzu sulām bija gatavojuši arī pirms manis, bet es izdomāju, ka to var darīt citādāk," atklāj uzņēmējs. L.Liberts ir viens no Latvijā reģistrētajiem 40 mājas vīnu vīndariem.


L.Liberts semināra dalībniekus cienāja ar bērzu sulām – gan svaigām, gan pagatavotām pēc īpašas tehnoloģijas.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/kultura/27861

2014. gada 5. aprīlī, 14:07, Kultūra un izglītība
Ogrenet

Jaunākie komentāri

:) • 2014. gada 5. aprīlī, 23:44
Publikas jau netrūkst, bildēs krēsli pilni un arī tekstā: Uz pasākumu ieradās kupls pulks interesentu
Rita • 2014. gada 5. aprīlī, 20:33
Vēlreiz pārliecinājos par bērza sulu iedarbību un labo garšu. Pati tecinu sulu no pagalmā esošā bērza un dzeru tikai svaigas ( kamēr nav sākušas rūgt). Te pārliecinājos, ka sulas var saglabāt svaigas arī ilgāk, ja tās uzreiz sapilda traukos un aizkorķē, novietojot vēsa vietā - ieteicams pagrabā vai ledusskapī. Paldies muzeja darbiniekiem par vērtīgo pasākumu.
pipi • 2014. gada 5. aprīlī, 18:34
cienatu ar alinu vo butu publikas daudz.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet