Atgriezties pie raksta

No 1.janvāra mainīsies bērnudārzu un skolu ēdienkartes

Latvijas Republikas Veselības ministrija (VM) ir pilnveidojusi bērnudārzu audzēkņu un skolēnu ēdināšanu regulējošos Ministru Kabineta (MK) noteikumus, izmaiņas ieviešot jau no nākamā gada 1.janvāra.

Bērnu un jauniešu ēdienkarti – gan tajā atļautās izejvielas un iekļaujamos produktus, gan dienas kaloritātes normas, kā arī pieļaujamā sāls un cukura daudzumu ēdienā nosaka MK noteikumi Nr. 172 "Par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem".


Dažas no Noteikumos minētajām normām mainīs ēdienkarti kopumā, kā arī krasi mainīs ēdiena garšu.


Kas mainīsies – tātad, kas būs citādi
Jaunie Noteikumi radikāli maina sāls un cukura pieļaujamo daudzumu ēdienkartē. Piemēram, sāls daudzums kopumā vienā ēdienā (piemēram, vienā kotletē vai vienā porcijā zupas, vai kartupeļu biezeņa) nedrīkst pārsniegt 0.4% no tā apjoma. Līdzībās runājot, ja skolas pusdienās tiek pasniegts kartupeļu biezenis 200g un uz vietas svaigi cepta gaļas kotlete 100g, tad sāls daudzums šajā ēdienā būs – kartupeļu biezenī maksimums 0.8 grami, bet kotletē – maksimums 0.4 grami.


Salīdzinājumam – viens naža gals ir apmēram 2 grami sāls. Ēdinātājiem jāievēro arī kopīgā prasība, ka bērnudārzu un skolu ēdienos sāls daudzums dienā (tātad visos bērnudārzā vai skolā pasniegtajos ēdienos kopā dienas laikā) nedrīkst pārsniegt 2 gramus jeb vienu naža galu sāls. Bērnudārzu un skolu virtuvēs to nodrošināt nav nekādu problēmu, jo jau šobrīd sāls daudzums ir samazināts līdz minimumam.


Ogres pilsētas bērnudārzos un skolās ēdiens tiek papildināts tikai ar dabīgām garšvielām –, piemēram, kaltētiem garšaugiem, burkāniem u.c., pavisam nedaudz pievienojot sāli. Un tomēr – jaunie Noteikumi uzliek tik lielus ierobežojumus, ka neizbēgami ēdienam mainīsies garša, tas tiks gatavots praktiski bez sāls.


Savukārt pieļaujamais cukura daudzums (visos skolā vai bērnudārzā pasniegtos ēdienos dienā kopā) turpmāk nedrīkst pārsniegt vienam bērnam 20 gramus dienā jeb 2 tējkarotes. Šis cukura daudzums tiks summēts –, piemēram, tējas saldināšana, cukurs, kas ir saldajā ēdienā, putrā, maizē, biezpiena sieriņā vai ķīselī.


Otra kategorija izejvielu un ēdienu, ko skar jaunie ierobežojumi, ir dažāda veida piena produkti – galvenokārt tas attiecas uz produktu kaloritāti. Tā ēdienkartēs vairs nevarēs iekļaut pienu vai raudzētus piena produktus (piemēram, paniņas, rjaženka, kefīrs un jogurts ar piedevām – zemeņu, maizes u.c.), kuros tauku saturs pārsniedz 2.5%, un biezpienu, kurā tauku saturs pārsniedz 5%, sieru, kurā tauku saturs pārsniedz 45%.


Ierobežojumi attieksies arī uz skolu kafejnīcām. Kafejnīcās vairs nebūs atrodami biezpiena sieriņi, jogurti, kur tauku saturs pārsniedz 2.5%, dažādi tik ierastie saldumi, piemēram, rieksti šokolādē, augļi šokolādē, grauzdēti rieksti u.c., sulas dzērieni, piena šokolāde, smalkmaizītes, plātsmaizes, picas u.c. produkti. Skolas kafejnīcās turpmāk būs tikai minerālūdens, augļi, sulas un tikai uz vietas gatavotais ēdiens.


Kas paliek spēkā – tātad, kas nemainās
Ikdienas ēdienkartē iekļaujamie pārtikas produkti, piemēram, rupjmaize, dārzeņi, augļi vai ogas, liesa gaļa un zivis (fileja), olas, piens un piena vai skābpiena produkti u.c. pēc būtības veselīgi produkti ar augstu uzturvērtību.


Joprojām ēdienkartē nedrīkst iekļaut frī kartupeļus u.c. analogi eļļā vārītus produktus, mehāniski atdalītu gaļu, kā arī piedevu veidā nedrīkst pasniegt majonēzi, kečupu, tomātu mērci un krējuma izstrādājumus, daļai produktu un izejvielu saglabājas ierobežojumi pasniegšanas periodiskumā, piemēram, desas, cīsiņus un sardeles, kas satur vismaz 70% gaļas (citus vispār nedrīkst).


Tāpat paliek spēkā tas, ka ēdināšanu nodrošina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem.


Kopumā
VM iniciatīva nenoliedzami ir vērtējama pozitīvi, jo tikai bērnudārza, skolas personāla un vecāku sadarbības rezultātā mēs varam veidot bērnu ēšanas paradumus. SIA "Baltic Restaurants" ēdienkaršu atbilstību veselīgam un pilnvērtīgam uzturam apstiprina Latvijas Diētas ārstu asociācijas sertifikāts. Tāpēc Ogres pilsētas skolās un bērnudārzos ēdināšanas pamatprincips ir veselīgi produkti un sabalansētas uzturvielas, un, protams, tas, lai ēdiens ir garšīgs. Ēdienkartēs regulāri tiek iekļauti arī bioloģiskie produkti.


"Diemžēl jāatzīst, ka jaunajos MK noteikumos ir arī zināma "pārcenšanās" – sāls un cukura atļautais daudzuma, kā arī atsevišķu produktu pilnīga izslēgšana šajā reizē ir novesta gandrīz līdz absurdam. Piemēram, jaunā cukura norma izslēdz iespēju uz vietas bērnudārzā vai skolā vārīt svaigu ogu ķīseli, jo ar pieļaujamā cukura daudzumu tas būs tik skābs un bērnu garšas sajūtām neizprotams, ka vienkārši negaršos. Tāpat jaunie Noteikumi neļauj iekļaut ēdienkartē apstrādātus zivju produktus. Izklausās labi, tomēr realitātē tas nozīmē, ka no ēdienkartēm pazudīs, piemēram, tik iecienītais tuncis," norāda SIA "Baltic Restaurants".


"Jaunais gads nāks ar jaunām garšām bērnudārzu un skolu ēdienos. Mīļie vecāki, samazināsim cukura un sāls daudzumu arī ēdienreizēs mājās, mazināsim ēdiena "treknumu", gatavosim tā, lai ēdiena garša būtu līdzvērtīga gan bērnudārzā vai skolā un mājās. Lūdzu, izskaidrojiet saviem bērniem, kāpēc ēdiena garša skolā mainīsies. Mēs to darīsim, aicinot palīgā gan audzinātājas, gan skolotājas. Nenoliedzami, paies laiks, kamēr visi pie jaunumiem pieradīs. Strādāsim šajā procesā kopā!" aicina SIA "Baltic Restaurants".

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/izglitiba/34276

2015. gada 24. decembrī, 20:13, Jauniešiem
Ogrenet

Jaunākie komentāri

Jackson Lee. • 2016. gada 28. janvārī, 16:39
Sveicieni jums, Visi Aizdevuma veidi ir nodotas patapinājumā ar procentu likmi 2%, un tas svārstās no vismaz 1500 $ līdz maksimāli $ 5,000,000.00 ar maksimālais ilgums ir 30 gadi. Tātad, ja jums ir nepieciešama aizdevuma, laipni nosūtīt mums aizpildītu pieteikuma veidlapu. Mūsu pakalpojumi ietver * Home Loan * Auto Loan * Hipotekārais kredīts * Business Loan * Starptautiskā Kredīts * Personal Loan Kredīta pieteikuma forma nosaukums: Dzimums: Vecums: adrese: Valsts: Valsts: Summa Needed: ilgums: Telefona numurs: E-pasts: jacksonloanfinancai@gmail.com Ar laba vēlējumiem. Jackson Lee.
Lata • 2015. gada 29. decembrī, 15:05
Vispirms ir JĀIEVIEŠ, ka sabiedriskās ēdināšanas iestādēs - virtuves nodaļā, ir tikai sertificēti/diplomēti pavāri. Diemžēl šajos "brīvības gados" esam aizmirsuši būtiskas lietas, kā funkcionē mehānismi. Arī kafeinīcas bufetē bārmenis,-ne/viesmīlis,-le ir jābūt ar atiecīgām zināšanām un apsolvētām mācību iestādēm. Un dārgie uzņēmēji sūdzas, ka nav viņu jomai izglītoti darbinieki, neesot valstiski sakārtota izglītības sistēma. Tātad ēdināšanas uzņēmums piedāvā prakses vietu skolniekam, kurš apgūst pavāra vai viesmīļa profesiju...tādejādi rodas atgriezeniskā saite. Mums ir tā (Latvijā) ...bārmene ir ...šuvēja (21 gadu atpakaļ beidza proftehnisko skolu). Kura neprot un nesaprot kā jāpagatavo kafija un pēc kā tai jāgaršo un kā ko pasniedz utt. Un pavāri tādi paši. Protams, ne visi, ATVAINOJOS. Kad būs pavārs, kurš savu darbu veic no sirds...būs garša un cilvēki, kas to novērtē. Bērni ir pirmais indikātors, ka gatavotais ēdiens ir "tjep,ļep" neēdams !!! Redzm", LTV1 raidījumā "AP", par to, ka sporta zālēs treneriem/pasniedzējiem jābūt sertificētiem. Ekonomikas jomā strādājošie (inženieriekonomisti) ... ik pēc trim gadiem liek kvalifikāciju.
anna • 2015. gada 28. decembrī, 18:34
Ēdienam irjābūt garšīgam,bērniem jābūt paēdušiem,nevis badā,atkalministrija pārcentusies.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet