Atgriezties pie raksta

Izgaršo Eiropas likumus īpašā degustācijā

Latvijas topošie pavāri un ēdināšanas speciālisti apņēmušies pagatavot Eiropas likumus, aicinot uz degustācijām, tostarp arī Ogrē, informē Ogres novada pašvaldības Sabiedrības veselības organizatore Baiba Drone.

Eiropas Parlamenta Informācijas biroja projekts pamudinājis desmit Latvijas profesionālās skolas un tehnikumus izzināt ES lēmumus par trim tēmām: alergēni, ģenētiski modificēti organismi un jaunā pārtika.


Ko jaunieši iemācījušies un domā par pārtikas drošību? Uzzini un nogaršo mācību noslēgumā skolēnu gatavotajā degustācijā un prāta vētrā!


Ikviens interesents gaidīts trešdien, 27.maijā, plkst.12.30 Ogres tehnikumā.


Vietu skaits ierobežots – pieteikšanās obligāta, rakstot uz e-pastu: jolanta.bogustova@ep.europa.eu vai zvanot: tel. 67085466.


Pasākumā laipni gaidīts ikviens!


Degustācija būs iespējams redzēt, nogaršot un noskaidrot, kas ir jaunā pārtika, gūt priekšstatu, kā Eiropas Parlamenta lēmumi uzlabo alerģisku cilvēku dzīves kvalitāti, noskaidrot, kas ir ģenētiski modificēta pārtika, un, vai tā ir sastopama Latvijā, kā arī gūt izpratni par lēmējinstitūciju, valsts, pašvaldību un ēdināšanas nozares speciālistu lomu rūpēs par drošu pārtiku Latvijas un citu Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem.


Degustācijas ēdienkartē iekļauta spāņu gaspačo zupa, aukstā zupa ar garnelēm, zivs fileja sacepta ar sieru, biezpiena pankūkas, rukolas un čia sēklu salāti, noni sulas želeja, godži ogu cepumi, augļu kokteilis ar stēviju.


Jautājumi par pārtikas drošību un patērētāju aizsardzību ir EP dienas kārtībā. Gada sākuma EP atbalstīja tiesību aktu, kas ļaus dalībvalstīm, tai skaita Latvijai, ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to būs atļāvusi Eiropas Savienība.


Vēl šogad plānots pašreiz ES spēkā esošās 1997.gadā pieņemtās regulas par jauno pārtiku ((EEK) Nr. 258/97) grozījumu apspriešana pirmajā lasījumā. Jautājumu loks ir plašs - jaunās pārtikas definīcija, atļauju saņemšanas kārtība jauno pārtikas produktu ražotājiem, nanopārtika u.c. Iepriekš, 2011.gadā, Eiropas Komisija rosināja jaunas regulas pieņemšanu, bet Eiropas Parlaments likumprojektam nepiekrita, jo neatbalstīja tiesību aktus par "jauniem pārtikas veidiem", kad dalībvalstu iestādes atteicās uz marķējuma norādīt produktus, kas iegūti no klonētiem dzīvniekiem.


EP deputāti neatlaidīgi iestājušies par pārtikas nekaitīgumu, patērētāju informēšanu un dzīvnieku labturību. Pērn stājas spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes regula, kas uzliek par pienākumu visiem Eiropas Savienības pārtikas ražotājiem obligāti norādīt alergēnus produktu marķējumā. Jaunie noteikumi tāpat paredz, ka informācija par alergēniem jānorāda arī nefasētiem produktiem, piemēram, pārtikai, ko piedāvā restorānos vai ēdnīcās.


Projektā iesaistītās skolas saņēma EPIB veidotus mācību materiālus, kas tapuši sadarbībā ar uzturzinātnes ekspertiem un pedagogiem. "Garšīgie likumi" projektā piedalās Rīgas, Ogres, Saulaines, Laidzes, Bulduru un Preiļu tehnikumi un profesionālās vidusskolas.


Projekts turpināsies rudenī. Jau pašlaik saņemti pieteikumi no Rēzeknes, Skrundas, Vecbebru un citām profesionālajām vidusskolām un tehnikumiem. Mācību noslēgumā topošie pavāri un ēdināšanas profesionāļi organizē visiem interesentiem atvērtu tematisku degustāciju un dalās ar jaunajām zināšanām.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/aktualitates/32297

2015. gada 25. maijā, 14:46, Aktualitātes
Ogrenet

Jaunākie komentāri

rīma • 2015. gada 25. maijā, 18:59
ja tāda ēdienkarte, kurš spēs atteikties!

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet