Atgriezties pie raksta

Lai Lieldienas būtu veselīgas un drošas

Lieldienu tuvošanās un to gaidīšana tradicionāli nes līdzi ne mazums ikdienā neierastu notikumu. Lai svētku prieku neaizēnotu veselības problēmas, jādomā līdzi tam, ko darām, ko ēdam, kā ģērbjamies.

Kādas olas izvēlēties
Lieldienu galdam jau laikus tiek sarūpētas olas. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Jansone norāda: "Lieldienās visbiežāk mielojas ar vistu dētām olām, kas ir vērtīgām uzturvielām bagāts pārtikas produkts, savukārt zosu, pīļu, strausu un citas olas tiek izmantotas vairāk kā delikatese un tikai retos gadījumos. Taču arī šīs olas ir lielisks olbaltumvielu, A, B un D vitamīnu, arī cinka, dzelzs un antioksidantu avots. Pētījumos ir pierādīts, ka pīļu olās ir vairāk omega-3 taukskābes nekā vistu olās. Pīļu un zosu olu baltums satur daudz olbaltumvielu, kas šīs olas padara vērtīgas. Pērļvistu olas dzeltenums ir 1,5 reizes bagātāks ar karotinoīdiem un A vitamīnu nekā vistu olas dzeltenums. Īpaši augsta uzturvērtība ir paipalu olām, jo tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Ja salīdzina vistu olas un paipalu olas, tad vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna kā vienā vistas olas gramā. Turklāt strausu olas būs īsti laikā tiem, kas rūpējas par savu veselību, jo strausu olas nesatur holesterīnu."


Iesaka vārīt septiņas minūtes
Tā kā Lieldienas ir vienreiz gadā un olu krāšana vai tirgošana un pirkšana vismaz kādu laiku ir pakārtota šim notikumam, tad olu lietotājiem jāpārliecinās, vai olas ir svaigas un nav bojātas.


SPKC epidemiologi aicina uzturā nelietot jēlas olas. Olas vārot, pilnīgi iegremdējiet tās ūdenī un vāriet septiņas minūtes. Olas glabājiet tikai ledusskapī, bet ieplīsušas olas, izmetiet. Ēdienus, kuru sastāvā ir olas, apēdiet tūlīt pēc to pagatavošanas.


Vienmēr pēc saskares ar jēliem produktiem un olām ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi nomazgājiet rokas, traukus un darba virsmas.


Uz pasākumiem ņemiet līdzi svaigi krāsotas olas
Ja Lieldienu svinēšana bērnudārzos, skolās un darba kolektīvos tiek organizēta pēc svētkiem, esiet piesardzīgi – ja uz šiem pasākumiem plānojat ņemt līdzi krāsotas olas. Jāatceras, ka brīvdienās nokrāsotās olas jau var būt bojātas. Uz pēcsvētku pasākumu iesakām līdzi ņemt svaigi krāsotas olas.


Tāpat svarīgi ievērot citus profilakses pasākumus, lai izvairītos no dažādām zarnu trakta infekcijām: kārtīgi mazgājiet rokas pirms ēšanas, pēc publisku vietu un tualetes apmeklēšanas, ēdiena pagatavošanas un saskares ar mājdzīvniekiem. Sekojiet, lai arī bērni kārtīgi un bieži mazgātu rokas.


Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāmeklē ārsta palīdzība.


Ārsts noteiks saslimšanas iemeslu, izvēlēsies atbilstošāko ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.


Arī ērcēm ir Lieldienas
Šogad ērču aktivitātes sezona sākās neierasti agri – jau februāra beigās, tāpēc pirms došanās mežos, krūmājos vai nekoptās pļavās obligāti nepieciešams ievērot pareizas ģērbšanās ieteikumus.


Esiet fiziski aktīvi un atvēliet laiku atpūtai svaigā gaisā. Tomēr raugieties, lai Lieldienu šūpošanās ir droša un nerodas sasitumi un citas traumas, īpaši bērniem. Mazus bērnus vajadzētu šūpot šūpolēs, kam ir aizsargājošas malas, lai pasargātu bērnu no izkrišanas.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/ogre/aktualitates/31792

2015. gada 3. aprīlī, 11:00, Aktualitātes
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet