CSP norāda, ka pārtikas izdevumu īpatsvara pieaugums mājsaimniecību patēriņa izdevumos vienmēr ir vērtējama kā negatīva parādība. Turklāt jāņem vērā, ka 2009.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 35% samazinājušies arī patēriņa izdevumi sabiedriskajai ēdināšanai.

Notikušas izmaiņas arī atsevišķās pārtikas produktu grupās. Piemēram, gaļas un gaļas izstrādājumu grupā samazinājies liellopu, cūkgaļas, gaļas pusfabrikātu patēriņš, bet palielinājies lētākās mājputnu gaļas patēriņš. Savukārt piena un piena izstrādājumu grupā samazinājies pilnpiena, bet palielinājies piena ar pazeminātu tauku saturu patēriņš.

Gadu no gada samazinās to produktu patēriņš, kuri iegūti no piemājas saimniecības, meža, zvejas vai medībām. Visvairāk tiek patērēti tādi produkti kā kartupeļi, olas, piens, āboli, burkāni un cūkgaļa. No tiem 2009.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, visstraujāk samazinājies pilnpiena, cūkgaļas un olu patēriņš (attiecīgi par 20%, 19% un 18%). Pavisam nedaudz salīdzinājumā ar 2008.gadu ir samazinājies kartupeļu un dārzeņu patēriņš no piemājas saimniecības.

Mājsaimniecībās ar viszemākajiem ienākumiem ir samazinājies maizes, cūkgaļas, desu izstrādājumu un kūpinājumu patēriņš, bet palielinājies makaronu, kartupeļu un olu patēriņš. Turklāt šajā grupā izdevumu īpatsvars uzturam kopējos patēriņa izdevumos 2009.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir samazinājies attiecīgi no 35% līdz 32%.