Pensionāru kotletes labi garšo un katram pa kabatai
Ogrēniete Broņislava Brokāne portāla lasītājiem piedāvā oriģinālas ēdienu receptes. Tajās jaunas ierosmes varēs pasmelties tie, kas grib garšīgi un sātīgi paēst, bet ne vienmēr var atļauties nopirkt dārgus produktus. Kā stāsta recepšu autore, šie ēdieni ir piemēroti arī laikā, kad kristīgā pasaule ievēro gavēni.
Pensionāru kotletes
Ņem 10 karotes auzu pārslu, buljona kubiciņu vai karoti “Vegetas”. Aplej ar karstu ūdeni, sajauc, pievieno sagrieztu sīpolu un olu, atkal sajauc.
Sagatavoto masu ņem ar karoti un lej uz sakarsētās pannas. Cep eļļā vai taukos. Pasniedz ar skābu krējumu.
Dārzeņu salāti
Nepieciešams: ½ kg sagrieztu svaigu kāpostu, ½ kg uz sakņu rīves sarīvētu burkānu, 4 smalki sagriezti sīpoli.
Katliņā ielej 1 glāzi ūdens, uzkarsē to, tad liek iekšā uz pannas eļļā apceptus kāpostus, burkānus, pēc tam sīpolus. Cepšanas laikā pievieno mazliet sāls. Vāra uz lēnas uguns, maisot. Tad pievieno ½ burciņu tomātu mērces, garšvielas, karoti cukura, etiķi, sāli pēc garšas. Vāra, kamēr kāposti mīksti.
Rupjmaizes grauzdiņi
Rupjmaizes (formas) sķēles sagriež kubiciņos, apcep eļlā, maisot. Saber bļodā, uzrīvē virsū ķiploku, apmaisa. Lieto gan siltus, gan aukstus.
Var apcept arī rupjmaizes šķēles, ieziest ar ķiploku, uzsmērēt majonēzi. Garšīgi.
Auzu ķīselis latgaliešu gaumē
1 paciņu vai 1kg auzu pārslu aplej ar siltu ūdeni, samaisa putriņu, pievieno maizes garozu un noliek siltā vietā, lai rūgst. Kad radies skābums, izspiež masu caur marli, pievieno sāli un visu laiku maisot vāra, kamēr tas sāk biezēt. Kad uzsit mutuli, ķīselis gaatvs. Ēd ar sviestu vai ar sīpoliem saceptu speķi. Aukstu ķīseli var ēst ar pienu. Ieteicams tiem, kas slimo ar gremošanas trakta slimībām.
2010. gada 21. martā, 14:28, Ogres novada ziņas
Ogrenet



Jaunākie komentāri
Vai zinājāt, ka buljona kubiņus izgatavo no sliekām?
sintētiskie buljona kubiņi un vegeta satur glukonāt nātriju ,kas ir kancerogēna viela .Tas izraisa vēzi.
Paldies par labām, tajā pašā laikā ļoti vienkāršām receptēm, auzu ķīselis latgaliešu gaumē ir gana gards, pirms daudziem gadiem tiku ēdusi, nu bet tagad uztaisīšu pati. Paldies, Jums Broņislavas kundze!