
Pirmais "Kartupeļu festivāls" Rembatē aizvadīts 
Turpinot Rembates Tautas nama pirmā gada jubilejas svinības, 26. septembrī Rembatē tika aizvadīts pirmais "Kartupeļu festivāls".
Kartupelis ir populārākais dārzenis Latvijā. Tieši tāpēc visa siltā un saulainā sestdiena tika veltīta šim dārzenim, ko ikdienā lietojam visdažādākajos veidos.
Festivāla rīts iesākās ar tirdziņu, kurā varēja iegādāties dažādus adījumus, rotas un citus labumus. Paralēli tirdziņam darbojās “čilīša zona”, kurā ikviens varēja atcerēties bērnību un spēlēt spēli "Kartupelis". Ķeguma novada bibliotēkas Rembates bibliotēkas vadītāja Līga bija parūpējusies arī par lasāmvielu, kas saistās ar kartupeļu tēmu, un kuru varēja pārlasīt pie kafijas tases ikviens pasākuma apmeklētājs.
Īsi pirms pusdienlaika pie vietējiem zemniekiem varēja apskatīt dažādas kartupeļu šķirnes un uzdod jautājumus par kartupeļu audzēšanu. Vietējie kartupeļu audzētāji - zemnieku saimniecības "Sprīdīši" un "Brūklenāji" saimnieki bija gatavi dalīties ar savu pieredzi stāstot par šķirnēm, ko audzē, tās ir gan sen zināmas, gan pavisam jaunas.
Pēcpusdienā sākās pludmales volejbola sacensības vīriem, kurās piedalījās sešas komandas. Vairāku stundu garumā komandas sacentās, lai iegūtu godalgotās vietas. Pēc spraigām cīņām 1.vietu ieguva komanda "Pātaga", 2. vietā ierindojās komanda "Pieredze", savukārt 3.vietu izcīnīja komanda "LVD".
Kartupeļu festivālā piedalījās viens no Latvijas labākajiem pavāriem - 3 pavāru restorāna "Tam labam būs augt" šefpavārs Mārtiņš Sirmais! Jau iepriekšējā nedēļā pie viņa tika nogādāti Rembatē audzētie, dažādu šķirņu kartupeļi, lai jau pasākuma dienā varētu ļauties garšu maģijai un pavārmākslai. Mārtiņš Sirmais ar apmeklētāju palīdzību, ievērojot visus piesardzības pasākumus, pagatavoja trīs dažādus ēdienus un īsumā izstāstīja kartupeļu vēsturi, to gatavošanas tehnikas un brīnišķīgas receptes.
Neilgi pēc šefpavāra meistarklases sākās otrā degustācija. Viens no veidiem kā pagatavot kartupeļus ir, protams, cept kartupeļu pankūkas. Četras saimnieces centās, lai parādītu cik dažāda tomēr ir latviešu virtuve pat ar vienu – tradicionālo recepti. Pankūkas tika ceptas uz "Muurikka" izturīga tērauda pannām, kas paredzētas gatavošanai brīvā dabā. Pēc visu kartupeļu pankūku sacepšanas notika balsojums, lai noteikti visgardāko recepti.
Kartupeļus var pagatavot tik dažādos veidos! Frī kartupeļi ir viena no iecienītākajām uzkodām, tāpēc pašmāju pavārs – Artūrs Kovaļevskis, festivālā gatavoja ļoti tradicionālu ēdienu pie frī kartupeļiem – burgerus. Rinda pie pavāra izveidojās ļoti ātri un burgeri pazuda no grila teju nepilnā pusstundā.
2020. gada 1. oktobrī, 08:39, Ķeguma novada jaunumi
kegumanovads.lv