
OT Vecbebros par kulināro mantojumu, sieru, medu un perspektīvām 
Ogres tehnikuma (OT) izglītības programmu īstenošanas vietā Vecbebros 10.maijā notika profesionālās kompetences pilnveides seminārs.
Semināra tēma –"'Profesionālās izglītības iestāžu Zemgales kultūrvēsturiskā novada mantojums un attīstības perspektīvas".
OT direktore Ilze Brante, atklājot semināru, iepazīstināja ar notikumiem, kas noveduši pie fakta, ka Vecbebros OT kopš 2017.gada Ogres tehnikums īsteno profesionālās tālākizglītības programmu "Biškopība".
"Mēs arī cenšamies vienmēr šeit kādu jaunu vēsmu ienest," sacīja I.Brante. Un ceturtdien Vecbebros notikušais seminārs ir tieši tāds! OT ilgstošs sadarbības partneris ir biedrība "Siera klubs". Kopā ar to jau organizēti vairāki tālākizglītības pasākumi. Šogad OT audzēkņi piedalās biedrības "Siera klubs" un OT kopēji izsludinātajā radošo darbu konkursā "Latvijas govju parāde".
Kur ir siers, tur ir arī medus. OT "Siera klubu" ir savedis kopā ar Latvijas Biškopības biedrību. "Siera klubs" savukārt iedvesmojis Zemgales kulinārā mantojuma centra izveidi Ogres tehnikumā.
Armanda Auziņa, OT direktores vietniece kultūrizglītības un audzināšanas jomā, semināra dalībniekiem pastāstīja par Zemgales kulinārā mantojuma centra mērķiem, domājot un rūpējoties par kultūrvēsturisko mantojumu, par kulinārajām receptēm un arī par personībām.
OT Zemgales kulinārā mantojuma centrs ir Eiropas kulinārā mantojuma tīkla sastāvā. Valsts kulinārais mantojums var būt vērtīga informācija arī tūristiem, lai iepazītu jaunas garšas un veidu, kā konkrētā teritorijā gatavo vienu vai otru ēdienu vai dzērienu.
"Mums arī patīk aizbraukt ciemos uz citām valstīm, un mēs labprāt izmēģinām to, kas tieši viņiem ir tas tradicionālākais, būtiskākais," uzsvēra A.Auziņa, rosinot uzzināt ko vairāk par uztura jomu vēl pirms došanās ceļojumā uz kādu svešu zemi.
Par Latvijas piena un siera ražotāju produktu daudzveidību seminārā runāja Vanda Davidanova, biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja. Biedrība "Siera klubs”"Latvijā darbojas kopš 2002.gada un cenšas atrast kopēju valodu ar profesionālās izglītības iestādēm, kurās mācās pavāri un konditori. Biedrības pamatuzdevums ir sadarboties ar tiem uzņēmumiem un zemnieku saimniecībām, kas ražo pienu, un popularizēt siera un ar to saistīto produktu lietošanu.
Par biškopības nozari Latvijā (kopš 2017.gada 1.septembra tajā iesaistījies arī OT), par medus produktu nozīmi uzturā un medus izmantošanas iespējām stāstījumu bija sagatavojis Juris Šteiselis, Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs. Un ne tikai stāstījumu! Semināra dalībnieki varēja izbaudīt sajūtu, kāda ir, turot rokās veselu medus kāri. Cik tā ir smaga, kā smaržo…
Lai uzzinātu, kā medus garšo, bija jādodas uz Latvijas medus un siera produktu degustācijas zāli, bet, lai savām acīm redzētu, kādas izskatās bites, kādi ir seno laiku un mūsdienu stropi, kā iegūst medu un vēl daudz ko citu – tas Anitas Svokas, Latvijas Biškopības vēstures muzeja vadītājas ziņā. Līdzās muzejam ir arī Mācību drava.
2018. gada 11. maijā, 09:51, Ogres tehnikums
Ogrenet