
Seminārā Ogres tehnikumā mācās gatavot kārumus no marcipāna 
Ogres tehnikumā (OT norisinājās biedrības "Siera klubs" un OT organizētais seminārs "Konditorejas izstrādājumu jaunumi 2017", ko vadīja pieredzējusī konditore Marika Bērziņa.
Seminārā piedalījās profesionālo priekšmetu pedagogi no Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, Rīgas Celtniecības koledžas, Daugavpils Būvniecības tehnikuma, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, Dobeles Amatniecības vispārizglītojošās vidusskolas, Valmieras tehnikuma, Liepājas Valsts tehnikuma, Valmieras tehnikuma, kā arī uzņēmumu, kuri specializējas konditorejas izstrādājumu ražošanā, pārstāvji.
Semināra dalībniekus uzrunāja OT direktore Ilze Brante, kura pateicās biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētājai Vandai Davidanovai par sadarbību tālākizglītības seminārā "Konditorejas izstrādājumu jaunumi 2017". Semināra pirmajā daļā dalībnieki noklausījās SIA "LaNordija" tehnoloģes-konsultantes Marikas Bērziņas lekciju "Dekorācijas tendences 2017”, kurā viņa iepazīstināja ar jaunākajām modes tendencēm toršu gatavošanā un noformēšanā.
Semināra dalībnieki uzzināja, ka šobrīd pasaulē, piemēram, ir "Kailās jeb "Nūdistu" tortes. Tās ir vismaz 80 centimetru augstas, ar nelielu rādiusu tortes, kuru pagatavošanā tiek izmantots biezs biskvīts un neliela krēma kārta. Būtiskākais akcents – tortei ir neapstrādātas malas.
"Tortes mums vairāk saistās ar svētkiem, īpaši svinīgiem gadījumiem – jubilejām, kāzām. Torte ir viena no svētku sastāvdaļām, un dažkārt tiek pieskaņota ne tikai pie dekoriem un līgavas pušķa, bet arī pie kāzu kleitas. Arī toršu dekorēšanā tiek izmantoti dzīvie ziedi. Vēl pirms pāris gadiem ziedu izmantošana Latvijā bija ļoti populāra, bet tagad tā vairs nav modē, taču pasaulē vēl aizvien aktuāla," stāsta M.Bērziņa. "Toties pasaulē vairs nav aktuāla mežģīņu izmantošana toršu dekorēšanā, arī gulbīši un gredzeni aiziet pagātnē, tagad vairāk modē abstraktas figūras, uzraksti, sīklietas, monogrammas, apsveikumi, kas raksturo jauno pāri. Nosacījums – tortei jābūt pietiekami augstai, lai šie dekori būtu pārskatāmi un labi izskatītos."
Marikai Bērziņai ir vairāk nekā 15 gadu pieredze konditorejas izstrādājumu ražošanā. Īpašu prieku viņai sagādā darbs ar šokolādi un marcipānu. M.Bērziņa stāstīja arī par marcipānu un tā daudzveidīgo pielietojumu konditorejā.
Semināra otrajā daļā bija praktiskās nodarbības OT Viesnīcu un restorānu pakalpojumu mācību laboratorijā.
Konditore bija sagatavojusi sešus dažādus produktus, kuru izgatavošanā izmantots marcipāns. Šos izstrādājumus varēja degustēt un iepazīties ar receptēm.
Praktiskajās nodarbībās semināra dalībnieki mācījās izmantot marcipāna izkrāsošanas, tortes pārklāšanas tehniku un darboties ar aerogrāfu.
Praktiskajās nodarbībās piedalījās arī OT Viesnīcu un restorānu pakalpojumu nodaļas pedagogi un audzēkņi.
OT Viesnīcu un restorānu pakalpojumu nodaļas vadītāja Ineta Rumpētere ir gandarīta par organizēto semināru: "Ne katru dienu ir iespēja iepazīties ar šādiem produktiem. Uzņēmumi piedāvā atšķirīgu produkciju, ko izmanto konditorejas izstrādājumu izgatavošanā, tāpēc šis ir ļoti vērtīgs seminārs. Nodaļas pedagogiem un audzēkņiem ir iespēja tikties ar Mariku Bērziņu, kas ir viena no labākajām konditorēm Latvijā un iepazīties ar viņas pieredzi."
OT Viesnīcu un restorānu pakalpojumu nodaļas profesionālo priekšmetu skolotāja Māra Strazdiņa, kurai ir vērā ņemama pieredze ne tikai pedagoģiskajā darbā, bet arī ražošanā, atzīst, ka, lai arī viņai konditora darbs ir labi pazīstams, vienmēr var atrast kādu niansīti, ko var aizgūt no kolēģiem.
Valmieras tehnikuma profesionālo priekšmetu skolotāja Aija Vaivare atklāj, ka seminārs devis iespēju papildināt esošās un apgūt jaunas zināšanas marcipāna pagatavošanā un darbā ar aerogrāfu. Seminārā iegūtās zināšanas un prasmes noderēs darbā, mācot topošos ēdināšanas pakalpojumu speciālistus un konditorus.
2017. gada 28. maijā, 09:50, Ogres tehnikums
Ogrenet
Jaunākie komentāri
paldies par 32. bildi!