Atgriezties pie raksta

Ogres tehnikums jauno pavāru un viesmīļu konkursā

28.februārī Valmieras tehnikumā norisinājās otrais pusfināla posms Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) organizētajam jauno profesionāļu meistarības konkursam, kurā piedalījās profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi no Vidzemes un Latgales reģioniem. 

Konkursā piedalījās audzēkņi, kuri apgūst pavāra un viesmīļa profesijas, no astoņām profesionālajām skolām.


1.vietu viesmīļu konkursā izcīnīja Valmieras tehnikuma audzēkne Kristīne Elīza Pazāne, 2. vieta – Smiltenes tehnikuma audzēknei Lindai Daktiņai, 3. vieta – Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas audzēknei Violetai Trušelei. 


Pavāru konkursā triumfēja Mālpils Profesionālās vidusskolas audzēknis Nils Ģēvele, 2. vieta – Valmieras tehnikuma audzēknim Gvido Freibornam un 3. vieta - Valmieras tehnikuma Rankas teritoriālās struktūrvienības audzēknei Zanei Jansonei. Konkursā piedalījās arī audzēkņi no Ogres tehnikuma, Priekuļu tehnikuma, Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības, Rēzeknes tehnikuma un Aizkraukles profesionālās vidusskolas. 


Pirmo trīs vietu uzvarētāji gan uzreiz neiegūst ceļazīmi uz finālu Rīgā. Šajā gadā abu pusfinālu dalībnieki tiek vērtēti pēc vienas punktu skalas, kas nozīmē, ka uz finālu tiks seši labākie punktu kopvērtējumā. Pirmais konkursa pusfināla posms notika 24.februārī Liepājā, kur savā meistarībā sacentās profesionālo skolu audzēkņi no Kurzemes un Rīgas reģiona. Abos pusfinālos savu meistarību parādīja 23 topošie pavāri un 13 viesmīļi. Audzēkņi cīnījās par iespēju piedalīties nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa finālā, kas notiks aprīlī un pulcinās jaunos profesionāļus, kuri reģionālajos konkursos uzrādījuši vislabākos rezultātus.


Audzēkņiem, kuri piedalījās pavāru konkursā, bija jāgatavo trīs ēdieni – uzkodas, pamatēdiens un deserts. Visiem bija noteikti pamatprodukti, kas noteikti jāiekļauj katrā no gatavotajiem ēdieniem, taču pagatavošanas veidu, garšas buķeti un noformējumu jaunieši varēja brīvi izvēlēties pēc saviem ieskatiem. Turklāt konkursā bija arī melnā kaste, kuras saturu jaunieši uzzināja tikai konkursa dienā. Melnās kastes saturs ir papildu izaicinājums visiem konkursantiem, jo neatkarīgi no tā, kas iepriekš plānots, šis produkts ir obligāti jāiekļauj pamatēdienā. Šajā gadā melnajā kastē atradās visas nepieciešamās sastāvdaļas, lai pagatavotu Holandes mērci.


Paralēli pavāru rosībai virtuvē norisinājās konkurss jaunajiem viesmīļiem. Šis konkurss ir sarežģīts, jo dalībniekiem ir jādemonstrē ļoti plašs savu zināšanu spektrs. Tā laikā jāparāda savas zināšanas par galda klāšanu, jo tas jādara pēc konkrētas metodes, jādemonstrē zināšanas dažādos salvešu locījumos un prasme noformēt  galdu restorānā. Konkursantiem jāprot pagatavot kokteilis, kafija un blanšēti augļi. Dienas noslēgumā tiek vērtēta arī jauniešu spēja apkalpot viesus,  pasniegt un porcionēt ēdienus pēc visiem etiķetes standartiem. Konkursantu pagatavotos ēdienus un dzērienus varēja nobaudīt Valmieras tehnikuma sadarbības partneri - gan no Valmieras pilsētas domes, gan no dažādiem ēdināšanas, viesmīlības un pārtikas uzņēmumiem.


Šie konkursi ik gadu notiek paralēli, jo viesmīļi restorānā pasniedz pavāru pagatavotos ēdienu. Dienas sākumā tiek izlozēts pavārs, kura ēdienu nesīs viesmīlis, tāpēc arī ēdiena nosaukums, sastāvdaļas un prezentācija ir jāapgūst konkursa laikā. Tas jauniešiem liek ne tikai koncentrēties uz savas profesijas meistarību, bet arī uz komunikāciju ar citas profesijas pārstāvjiem. 


Kamēr audzēkņi gatavoja ēdienus konkursam un pildīja viesmīlības uzdevumus, skolotāji devās ekskursijā uz "Valmiermuižas alus" darītavu un restorānu "Vecpuisis". Alus darītavā skolotājas dalījās atmiņās par to, kā senākos laikos palīdzējušas saviem vecvecākiem graudu sagatavošanā, lai pēc tam taptu alus. Ekskursijas beigās notika degustācija, kuras laikā varēja nobaudīt Valmiermuižas alus produkciju. Degustācijā piedalījās "Valmiermuižas klēts līdzās alus darītavai" un "Valmiermuižas vēstniecība Rīgā" šefpavārs Dzintars Kristovskis, kurš stāstīja par prakses iespējām audzēkņiem, kā arī atbildēja uz skolotāju interesējošajiem jautājumiem. Sarunas gaitā, runājot par prakses vietu izvēli, skolotāja Lilita no Ogres tehnikuma stāsta: "Audzēkņi prakses vietas, pirmkārt, izvēlas sev ekonomiski izdevīgākas. Otrkārt, audzēkņi prakses vietās ļoti vērtē attieksmi pret sevi un mikroklimatu uzņēmumā. Ja audzēknis neredz izaugsmes iespējas vai iespēju pilnveidot savas prasmes, viņš šajā prakses vietā vairs neatgriezīsies".


Savukārt "Vecpuisī" skolotāji varēja apskatīt ne tikai restorāna apmeklētāju telpas un virtuvi, bet arī koncertzāli "Valmiera", kas atrodas turpat blakus restorānam. Virtuvē skolotājas tikās ar restorāna šefpavāru Jāni Rozenbergu, kurš dalījās savā profesionālajā pieredzē. Šefpavārs uzsver: "Praktikantam ir jābūt vēlmei iegūt jaunas zināšanas, savādāk nekas nenotiek". Skolotājas saņēma atbildes uz saviem uzdotajiem jautājumiem par to, kāds ir cilvēku apgrozījums ikdienā, iecienītākais restorāna ēdiens utml.


Nacionālo profesionālās meistarības pusfināla konkursu VIAA rīko, lai sekmētu profesionālās izglītības attīstību, popularizētu pavāra un viesmīļa profesijas, kā arī veicinātu sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm.


Šie konkursi notiek projekta "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" ietvaros, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un līdzfinansē Latvijas valsts.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/OT/38041

2017. gada 3. martā, 08:12, Ogres tehnikums
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet