
Ogres tehnikuma audzēkņi iepazīst siera vērtīgās īpašības 
Šodien, 7.maijā, Ogres tehnikumā notika biedrības "Siera klubs" organizētā Meistaru diena, kurā varēja nogaršot 16 siera šķirnes un nobaudīt ēdienus, kuru gatavošanā izmantots siers.
Ar tehnikuma audzēkņiem un pedagogiem tikās biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, SIA "Sierštelle" valdes priekšsēdētājs Māris Legzdiņš, restorāna "Le Dome" šefpavāra vietnieks Nikolajs Borodkins un Publisko un privāto partnerību biedrības "Zied zeme" administratīvais vadītājs Māris Cīrulis.
"PPPB "Zied zeme" pārstāvi Māri Cīruli aicinājām tāpēc, lai tehnikuma audzēkņi ne tikai iepazīst sieru un citus piena produktus, bet arī vairāk uzzina par iespējām nodarboties ar uzņēmējdarbību un Eiropas Savienības fondu atbalstu. Ogrē un tās apkārtnē tiek ražoti ļoti interesanti produkti – tikai jāprot tos piedāvāt. Audzēkņi varēja uzklausīt arī cilvēkus, kas jau kaut ko sasnieguši un iedvesmoties no viņiem," norāda V.Davidanova.
Siera kluba organizētajā Meistaru dienā audzēkņi ne tikai uzzināja, kur un kādus sierus un piena produktus ražo, bet arī varēja tos nobaudīt degustācijā. Meistaru dienā savu produkciju prezentēja AS "Lazdonas piensaimnieks", AS "Smiltenes piens", Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe", SIA "ELPA" no Kazdangas, SIA "Mālpils piensaimnieks", AS "Tukuma piens" un pašmāju ražotāji SIA "SierŠtelle" no Ogres.
Viens no eksotiskākajiem ēdieniem, kas tika pasniegts galdā, bija Mangalicas šķirnes cūku gaļas uzkodas ar kūpinātu sieru. Šīs šķirnes cūkas tiek audzētas SIA "TD Sveķi" Madonas novadā.
Pēc degustācijas pavārs Nikolajs Borodkins kopā ar topošajiem pavāriem gatavoja ēdienus, kuros, protams, bija izmantots siers, bet galvenā sastāvdaļa – AS "Tukuma piens" ekoloģiskais bezpiedevu jogurts.
AS "Tukuma piens" bezpiedevu jogurts iederējās Nikolaja Borodkina gatavotajos ēdienos: nātru, spinātu un avokado aukstajā zupā, jauno galda bietīšu un gurķu zupā, jogurta un siera krēmos, pildītos groziņos, vistas aknu un jogurta krēmā, pildītā groziņos, kvinojas un pērļu grūbu sautējumos ar jogurta mērcēm, jogurta krēmā ar biezpiena uzputeni, arī vistas balotīns tika pasniegts ar jogurta un zaļumu mērci.
"Viens no galvenajiem uzdevumiem ir jauniešus izglītot un mācīt ēst veselīgi. Jaunieši no piena produktiem nav iecienījuši sviestu un krējumu, bet jogurtu lieto labprāt. Pavārs šodien gatavo vistas balotīnu ar jogurta mērci, kā arī saldos ēdienus ar jogurtu. Bezpiedevu jogurtu var izmantot arī salātos un aukstajās zupās. Kuram negaršo piens, var no tā pagatavot kokteiļus,” stāsta V.Davidanova. Un smaidot piebilst: "Kaut kā jau jāiemāna jauniem cilvēkiem tie piena produkti, lai viņiem būtu stipri kauli, veseli zobi un arī paši labi izskatītos. Daudzi apskauž frančus, ka viņi ir tik slaidi, bet Francijā uzturā patērē ļoti daudz siera."
Siera klubs jau vairāk nekā 10 gadu garumā sadarbojas ar profesionālajām vidusskolām, kurās mācās topošie pavāri, konditori un viesmīļi, lai jaunieši iemācītos pazīt sierus un pēc tam tos izmantotu ēdienu gatavošanā. Ogres tehnikums ir arī biedrības "Siera klubs" biedrs, un šim veselīgajam produktam veltītās Meistaru dienas tehnikumā jau kļuvušas par tradīciju.
2015. gada 7. maijā, 17:37, Ogres tehnikums
Ogrenet
Jaunākie komentāri
Interesanti , Latvijā vispār švaki ar labiem sieriem katrs jauns LABS vērš šo lietu tik uz labo pusi. Atceros kādreiz tik dažādiem fraņču sieriem vīna un moluskiem pārtiku:):)
Skauzh, ja......????