Atgriezties pie raksta

Karlsona sapnis Ogres tehnikumā pārvēršas īstenībā Foto

Par klasiku kļuvušais Astrīdas Lindgrēnas grāmatas varoņa Karlsona teiciens: "Labāk astoņas tortes un viena svecīte!" Ogres tehnikumā šodien īstenojās gandrīz dubultā – te bija 15 tortes un nevienas svecītes.

"Melnais mežs", "Vasaras zieds", "Paradīzes ābolītis", "Rīdziniece", "Dzērvenīte", "Rita" (tās autore Rita Skubiņa torti nosauca savā vārdā) un citas maizes un miltu konditorejas izstrādājumu topošo speciālistu gatavotās tortes un maizes izstrādājumi šodien ieņēma goda vietu uz profesionālās kvalifikācijas eksaminācijas komisijas galda. 


Šajā eksāmenā daiļrunāšanas spējas nevienu audzēkni glābt nevarēja, jo komisija – SIA "Fazer maiznīca Latvija" produktu attīstības speciāliste Kristīne Leimane, SIA "Malevss" konditoru brigadiere Aina Groza, SIA "Meduslācis" valdes locekle Inguna Kronberga - katru izstrādājumu arī nogaršoja. 


Visi šā gada absolventi saņēma tikai labu un teicamu novērtējumu, bet vienīgais izcilnieks – Jānis Čapa. Viņam veiksmi atnesa paša gatavotā Švarcvaldes ķiršu torte, kuras recepte nāk no Vācijas. Jānis portālam Ogrenet atklāja, ka nevēlas apstāties pie sasniegtā, bet turpinās attīstīt profesionālās prasmes pārtikas ražošanas tehnoloģijā kādā no augstākajām mācību iestādēm. 


Par veiksmīgi nokārtotajiem profesionālās kvalifikācijas eksāmeniem audzēkņi var pateikties arī konditorejas izstrādājumu gatavošanas tehnoloģijas skolotājai Litai Līnei, kura viņus amata prasmē ievadījusi visus četrus mācību gadus tehnikumā.


"Audzēkņi mācību laikā ir izmēģinājuši daudzas receptes, jo šajā programmā katru nedēļu četras stundas ir atvēlētas praktiskajām nodarbībām. Viņi apguva visu maizes un konditorejas izstrādājumu izgatavošanu. Darbojoties kopā - audzēkņiem un pedagogiem -, esam nonākuši pie kopsaucēja, ka mums visiem labāk garšo izstrādājumi no dabīgām izejvielām, kas ir arī veselīgāki. Ar to arī izskaidrojams, ka daudzi audzēkņi savu kvalifikācijas darbu veikšanai bija izmantojuši dabīgās izejvielas,” atklāj L.Līne.


Jaunieši pirms kvalifikācijas eksāmena pusgadu strādāja praksē  gan vietējos – SIA "Ogres prestižs", SIA "Karsta maize", SIA "Malevss" -,  gan arī citu novadu konditorejas uzņēmumos. Laima Kajalovičas kvalifikācijas prakses vieta bija SIA "Ozoliņa konditoreja" Ikšķilē, kur viņa strādās pēc Ogres tehnikuma absolvēšanas. Kā zināja teikt Lāsma, viņas pienākums Ozoliņa konditorejā būs cept smalkmaizītes. Starp citu, Lāsma eksāmena darbam bija izvēlējusies Ozoliņu dzimtas slavenā konditora Jāņa Ozoliņa recepti ne mazāk populārajai tortei "Rīdziniece". Viņas veikums tika novērtēts ar atzīmi "deviņi".


Jaunieši, kuri vēlas piepildīt Karlsona sapni par tortēm un iemācīties izgatavot tās paši, vēl līdz 18.jūlijam var pieteikties mācībām Ogres tehnikumā un kļūt par maizes un miltu konditorejas izstrādājumu speciālistiem.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://arhivs.ogrenet.lv/OT/28780

2014. gada 27. jūnijā, 20:33, Ogres tehnikums
Ogrenet

Par šo rakstu vēl nav saņemts neviens komentārs.

Pievienot komentāru

        
 

Ogrenet