
OT audzēkņi iepazīst siera ražošanas un gatavošanas noslēpumus 
Ogres tehnikumā (OT) šodien notika Siera kluba rīkotā semināra "Meistara diena", kurā piedalījās Ēdināšanas pakalpojumu, pārtikas ražošanas un viesmīlības programmu nodaļas audzēkņi.
"Šāds Siera kluba pasākums OT tika organizēts pirmo reizi, taču sadarbība aizsākusies jau ātrāk. Trīs tehnikuma pedagoģes – Māra Strazdiņa, Irēna Slesarenoka un es (Lilita Meldere – red.)– esam piedalījušās Siera kluba rīkotajos mācību semināros, tagad jaunas prasmes un zināšanas varēs apgūt audzēkņi," norāda metodiķe ēdināšanas pakalpojumu, pārtikas ražošanas un viesmīlības izglītības programmu satura jautājumos Lilita Meldere.
Topošie pavāri, konditori un viesmīļi vispirms noklausījās speciālistu lekcijas par siera rašanās un attīstības vēsturi, kā arī skābpiena dzērieniem, to daudzveidību un nozīmi uzturā. Ēdināšanas pakalpojumu speciālisti, kuri mācības uzsāka tikai šajā mācību gadā, restorāna "Vincents" pavāra Artūra Linkeviča vadībā gatavoja dažādus siera ēdienus. Kopā ar profesionālo pavāru virtuvē darbojās arī Elvijs Poļanskis, kurš ļoti atzinīgi vērtē Meistara dienā iegūtās prasmes. "Artūrs Linkevičs mums iemācīja dažādus knifiņus ēdienu pagatavošanā, ar ko tehnikumā un praksē neesam sastapušies. Labprāt piedalītos vēl kādā līdzīgā pasākumā," atklāj Elvijs.
Kad visdažādākie no siera gatavotie ēdieni bija galdāi, tos degustēt devās arī topošie pārtikas ražošanas speciālisti un viesmīļi.
"Ēdienu gatavošanas tehnoloģiju tehnikumā apgūst arī viesmīļi, jo tā ir ļoti universāla profesija. Labam viesmīlim jāpārzina ne tikai viesu uzņemšana un apkalpošana, bāra darba organizācija, saimnieciskais darbs un profesionāla uzkopšana, bet arī ēdienu gatavošanas tehnoloģija,” norāda grupu audzinātāja Ineta Rumpētere. Šogad būs pirmais viesmīļu izlaidums - OT absolvēs 12 topošie viesmīļi. Pavisam Ēdināšanas pakalpojumu, pārtikas ražošanas un viesmīlības programmu nodaļā mācās ap 140 audzēkņu, un jaunieši labprāt nāk uz OT apgūt ar pārtikas ražošanu saistītas profesijas.
"Jūs ar savām rokām varat taisīt šedevrus, un jūsu algas griesti var būt neierobežoti. Taču jums nemitīgi jāattīstās, lai jūs atšķirtos no citiem sava amata brāļiem, tikai tad jūs tiksiet novērtēti,” uzrunājot topošos speciālistus, uzsver SIA "Malevss" īpašnieks M.Legzdiņš, pēc kura iniciatīvas OT tika atvērta ēdināšanas pakalpojumu programma.
SIA "Malevss" pārstāvji uz semināru tika aicināti arī kā visā Latvijā populāri siera ražotāji. SIA "Malevss' siera ražotnes "SierŠtelle" meistari saražo ap 88 tonnām dažādu šķirņu siera gadā. Praksē šajā uzņēmumā iemācījies gatavot sierus arī OT 3.kursa audzēknis Raivis Tarts, kurš arī ikdienā sevi palutina ar paša taisītiem sieriem.
Meistara dienas noslēgumā audzēkņi saņēma Apliecinājumu par profesionālo pilnveidi 8 stundu apjomā.
Šodien tika noslēgts arī sadarbības līgums starp Ogres tehnikumu un biedrību "Siera klubs". OT saņēma arī dāvinājumu no Siera kluba – 50 grāmatas "Baltā zelta - piena produkti", kas nonāks OT bibliotēkā un no kurām audzēkņi smelsies jaunas zināšanas.
2014. gada 7. maijā, 18:45, Ogres tehnikums
Ogrenet
Jaunākie komentāri
tas ka pašiem liekās, ka nekrīt, tas nenozīmē ka nekrīt :)
Tu boss esi lox? Mums jau nekriit mati ara :@
Nez vai, ēst gatavotāji drīkst strādāt bez galvassegas-cepures vai lakatiņa. Tāda matu parāde,ka bail!